Η Θάσος και η Καβάλα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού για τις φετινές εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος».

 

Το νησί της Θάσου θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού η οποία θα συμμετάσχει σε δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Η μπάντα θα αφιχθεί οδικώς από τον Πειραιά στην Κεραμωτή την Παρασκευή 8 Ιουνίου κι από εκεί θα περάσει στη Θάσο, όπου το βράδυ θα γίνει υποδοχή της στον Λιμένα

 

Την επομένη το πρωί, Σάββατο 9 Ιουνίου, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Θάσου στο μνημείο πεσόντων του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου στον Πρίνο. Σημειώνεται ότι εκεί φυλάσσονται τα οστά πεσόντων της Αεροπορίας, που τότε ήταν κομμάτι του Πολεμικού Ναυτικού. Την ίδια ημέρα (Σάββατο 9 Ιουνίου), τις βραδινές ώρες, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα συμμετάσχει σε εκδήλωση στον Λιμένα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στο θεατράκι του Θεαγένη αφού προηγουμένως η μπάντα διασχίσει με μουσική τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού. 

 

Για την έλευση της μπάντας στον Πρίνο και τον Λιμένα υπήρξαν κατά το τελευταίο τρίμηνο διαδοχικές επαφές του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ με την ηγεσία των Υπουργείων Ναυτιλίας και Άμυνας. 

 

Σε ό,τι αφορά την Καβάλα, η πόλη εντάχθηκε στο φετινό σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ο οποίος προβλέπει ότι την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018», πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να καταπλεύσουν σε διάφορες περιοχές. 

 

Μεταξύ αυτών είναι η Καβάλα, η Θάσος, η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη, αλλά και τα νησιά Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος κ.α. Ειδικά για την πόλη της Καβάλας, αναμένεται να καταπλεύσει η φρεγάτα “Ψαρά” η οποία θα είναι επισκέψιμη για το κοινό. Η φρεγάτα θα περάσει και από τη Θάσο. 

 

Η άφιξη της φρεγάτας στην Καβάλα συμπίπτει χρονικά με δύο γεγονότα: την έναρξη των Ελευθερίων της πόλης αλλά και το Πανελλαδικό Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων. 

 

Τιμώμενο νησί φέτος είναι τα Ψαρά όπου θα γίνουν και οι περισσότερες εκδηλώσεις και οι οποίες θα έχουν τον χαρακτήρα απόδοσης τιμών στους ναυάρχους Κωνσταντίνο Κανάρη, Ανδρέα Μιαούλη και Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Στα Ψαρά θα μεταφερθούν η καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη από την Ύδρα και τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας από τις Σπέτσες.