Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης 31 Μαΐου άρχισε η εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από την έξοδο του Αγία Σίλα επί της Οδού Εγνατία στο ρεύμα προς Ξάνθη. Τα αυτοκίνητα με τη βοήθεια της αστυνομίας οδηγούνται από την Άγιο Σίλα προς την οδό 7ης Μεραρχίας και από εκεί προς το κέντρο της Καβάλας και την οδό Κουντουριώτου για να βγουν στη συνέχεια στην Εγνατία Οδό από την έξοδο της Άσπρης Άμμου. 

 

Η εκτροπή της κυκλοφορίας προς την πόλη γίνεται με αφορμή την κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για τις 19:30 από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας στο σημείο που πρόκειται να τοποθετηθούν διόδια. Οι δημοτικοί σύμβουλοι με αυτόν τον τρόπο θέλουν να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση της Εγνατία Οδός ΑΕ να προχωρήσει στην κατασκευή διοδίων παρά το γεγονός ότι έχουν εκφραστεί φόβοι ότι η πόλη θα δεχτεί μεγάλο όγκο οχημάτων με οδηγούς που θα θελήσουν να αποφύγουν να πληρώσουν το συγκεκριμένο κόμιστρο. 

 

Από την ώρα που ξεκίνησε η εκτροπή της κυκλοφορίας στην πόλη άρχισε να επικρατεί κυκλοφοριακό χάος με φορτηγά, αυτοκίνητα και λεωφορεία που κατευθύνονται προς την οδό Κουντουριώτου.