Έργα ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή των Φιλίππων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τη δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας στο περιθώριο της σύντομης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην πόλη το πρωί της Δευτέρας 14 Μαΐου. Αφορμή της επίσκεψης του υπουργού ήταν να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ του Υπουργείου του Δήμου και της Περιφέρειας ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με την όδευση του αγωγού TAP από τα Τενάγη των Φιλίππων. Τα έργα είναι ύψους 20 εκ. ευρώ και πρόκειται να συγχρηματοδοτηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο και τον TAP. 

 

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε επίσης, τη σύσταση τεχνικής ομάδας εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αναλάβουν τον πλήρη συντονισμό της υλοποίησης των έργων και συγκεκριμένα την κατασκευή δυο ταμιευτήρων νερού στα Τενάγη και το έργο της ύδρευσης του πρώην Δήμου Φιλίππων από το Κεφαλάρι. 

 

 Η δήμαρχος Καβάλας μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Ενότητα Φιλίππων δηλαδή την όδευση του αγωγού ΤΑΡ , την λειψυδρία και την αύξηση των νιτρικών στο νερό της περιοχής. Όπως είπε η μελέτη για το έργο της άρδυεσης από το Κεφαλάρι είναι έτοιμη από την Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας και τον κ. Μαυρίδη ο οποίος εξήγησε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες στα στελέχη του Υπουργείου και στον κ. Σταθακη.

 

Αρδευτικά έργα στα Τενάγη των Φιλίππων ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Μαρκόπουλος. Όπως τόνισε, πρόκειται για έργα στα δύο τρικάναλα, τους ταμιευτήρες νερού, όπου οι μελέτες είναι ήδη έτοιμες από την πρώην Νομαρχία και πρέπει να επικαιροποιηθούν. 

 

Η ΟΔΕΥΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ

Αναφορικά με την όδευση του αγωγού ΤΑΡ, ο υπουργός απάντησε ότι οι απαραίτητες αλλαγές έχουν γίνει και έχουν ληφθεί υπόψη πολλές παράμετροι όπως η δυνατότητα αστικής επέκτασης, .η προστασία του αρχαιολογικού χώρου αλλά και της γης υψηλής παραγωγικότητας.

 

ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ

Τέλος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα σημείωσε ότι η προσφυγή στο ΣτΕ για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού παραμένει, παρά ταύτα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμη Καλπακίδη τον ενημέρωσε ότι ζήτησε όπως είπε η ίδια "ένα μεγάλο δώρο για τους κατοίκους της περιοχής".  «Το γενικό καλό μπαίνει πάνω από το ειδικό καλό. Δεν μπορώ να παραβλέψω ένα αναπτυξιακό έργο που θα αλλάξει τη ζωή 15.000 ανθρώπων», δήλωσε συγκεκριμένα ην κ. Τσανάκα.στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον υπουργό Περιβάλλοντος.