Ικανοποιητική χαρακτηρίζουν τα μέλη της ΝΔ στο νομό Καβάλας την προσέλευση των μελών στα εκλογικά τμήματα που στήθηκαν σε Καβάλα, Χρυσούπολη, Ελευθερούπολη και Λιμένα Θάσου για τις εσωκομματικές εκλογές. Ωστόσο, ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις καθώς μέχρι τις 14:00 είχαν ψηφίσει μόνο 500 άτομα στην Καβάλα που αποτελεί και το μεγαλύτερο εκλογικό τμήμα. 

 

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί με αρκετούς να προσέρχονται από νωρίς για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σε κάθε εκλογικό τμήμα υπήρχαν τρεις κάλπες: μία για την εκλογή μελών στις δημοτικές οργανώσεις (ΔΗΜΤΟ), μία για τη νομαρχιακή οργάνωση (ΝΟΔΕ) και μία για εκλογή συνέδρων. 

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποψήφιοι ήταν όσοι και οι θέσεις των αιρετών, συνεπώς μιλάμε για μια τυπική διαδικασία επικύρωσης της εκλογής υποψηφίων. Υπήρχαν όμως και λίγες περιπτώσεις, όπως η θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ, όπου διεκδικητές είναι δύο: ο απερχόμενος Μπάμπης Δράκος και η Μαρία Παραντινού

 

ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Τα μέλη που ψηφίζουν είχαν εγγραφεί εγκαίρως στις σχετικές λίστες, καταβάλλοντας το ποσό των 12 ευρώ που είχε ορίσει το κόμμα. 

 

Δεν ήταν πάντως λίγοι και αυτοί που δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να τακτοποιηθούν ταμειακώς νωρίτερα και ζητούσαν το πρωί της Κυριακής να ψηφίσουν επί τόπου και να ψηφίσουν.  

 

Εκτιμάται ότι το εκλογικό τους δικαίωμα στο νομό Καβάλας θα ασκήσουν περί τα 2.000 μέλη της ΝΔ, ωστόσο σχεδόν οι μισοί από αυτούς είχαν δικαίωμα ψήφου λόγω της πρόσφατης ανανέωσης της τριετούς κάρτας μέλους. Περίπου 1.000 έκαναν εγγραφή/επανεγγραφή πριν τις σημερινές εκλογές, καταβάλλοντας τα 12 ευρώ. 

 

Σε επίπεδο νομού, υπολογίζεται ότι θα υπάρξει ενίσχυση του κομματικού ταμείου με περίπου 10.000€.  

 

ΕΜΜΕΣΕΣ ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 12€

Ως μία από τις κορυφαίες διαδικασίες χαρακτήρισε ο σημερινός πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιος, Μπάμπης Δράκος, τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ χαρακτηρίζοντας ικανοποιητική την προσέλευση. “Για την εποχή είναι πάρα πολύ καλά” είπε με νόημα και απέδωσε την προσέλευση στην κινητοποίηση των υποψηφίων για τα όργανα αλλά και των μελών του κόμματος εν γένει. 

 

Σε ερώτηση για το αν το αντίτιμο των 12€ που έπρεπε να καταβάλλουν τα μέλη της ΝΔ για να ψηφίσουν λειτούργησε αποθαρρυντικά, ο κ. Δράκος απέφυγε να σχολιάσει μεν την απόφαση της κεντρικής διοίκησης, ωστόσο εκτίμησε ότι αν το αντίτιμο ήταν χαμηλότερο, θα ψήφιζαν πολύ περισσότεροι και το τελικό ποσό που θα συγκέντρωνε το κόμμα θα ήταν το ίδιο. 

 

 

“Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΝΕΙ ‘ΟΞΥΓΟΝΟ’ ΣΤΗ ΝΔ”

Δηλώσεις για τη διαδικασία έκανε και ο πολιτευτής της ΝΔ στο νομό Καβάλας, σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τις εσωκομματικές εκλογές ως “ημέρα γιορτής για τη Δημοκρατία και ημέρα προοπτικής για τη ΝΔ”. 

 

Εκτίμησε ότι η συμμετοχή “θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία όπως συνέβη και με την εκλογή προέδρου” ενώ πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του κόσμου δίνει επίσης “οξυγόνο στη ΝΔ”. 

 

 

Ομαλά ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στη Θάσο, όπου στο εκλογικό τμήμα του Λιμένα ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος από όλο το νησί. Μάλιστα οι πρώτες ψήφοι που μπήκαν στις κάλπες νωρίς το πρωί ήταν μελών της ΝΔ από τα Λιμενάρια. 

 

“ΘΕΜΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΤΑ 12€”

Η πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής στη Θάσο Μαρίνα Φιλιππίδου εκτίμησε ότι η τελική συμμετοχή θα είναι ικανοποιητική ενώ σχετικά με το αντίτιμο των 12€ σχολίασε ότι δεν λειτούργησε αποτρεπτικά. Μάλιστα σχολίασε ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μια διαφάνεια στα έσοδα και ότι μπαίνει μια οικονομική τάξη στο κόμμα που θα το βοηθήσει να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του. 

 

 

Δείτε φωτογραφίες

από τη διαδικασία της ψηφοφορίας