Κοντεύει δύο εβδομάδες η επίσχεση εργασίας που άρχισαν οι ναύτες του «Ταξιάρχη» του πλοίου της NEL Lines που εκτελεί το δρομολόγιο Καβάλα – Λήμνος – Αη Στράτης – Λαύριο.

Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι του αφού 12 ναύτες έχουν ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας, 20 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας δεδουλευμένα 6 μηνών. Έτσι δεν εκτελούνται τα τρία εβδομαδιαία δρομολόγια.

Η εταιρία NEL Lines σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οφείλεται στη μη καταβολή μισθωμάτων γραμμών δημόσιας υπηρεσίας από το Υπουργείο Ναυτιλίας, από το Νοέμβριο του 2014.

Οι 12 ναύτες από την πλευρά τους απευθύνουν έκκληση στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημά τους και να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετική με το θέμα, η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων (Ο.Λ.ΣΥ) αναφέρει μεταξύ άλλων: «εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στο θέμα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της Λήμνου και του Άη Στράτη με την ηπειρωτική Ελλάδα (…)  Λήμνος και Άη Στράτης δεν έχουν στην πραγματικότητα ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αττική (…) Απαιτούμε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, την άμεση λύση στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Λήμνου που είναι χρόνιο και δυστυχώς φαίνεται να επιδεινώνεται»

 

Σημειώνεται ότι το μοναδικό σκάφος που εξυπηρετεί την Λήμνο αυτή τη στιγμή είναι το "Νήσος Μύκονος" το οποίο ωστόσο αποφεύγουν οι Λημνιοί καθώς το ταξίδι για τον Πειραιά διαρκεί… 22-23 ώρες! Το συγκεκριμένο πλοίο εκτελεί δύο δρομολόγια εβδομαδιαίως στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Αγ. Κήρυκος - Καρλόβασι - Βαθύ - Χίο - Μυτιλήνη – Καβάλα και αντίστροφα.

Η καθυστέρηση στο δρομολόγιο για Πειραιά οφείλεται στις πολλές ενδιάμεσες στάσεις. Αντίθετα, το δρομολόγια από Λήμνο για Καβάλα και αντίστροφα, διαρκεί μόλις 3,5 ώρες.

Δρομολόγιο από Λήμνο προς Καβάλα έχει κάθε Τετάρτη και Σάββατο, στις 14:00 (άφιξη στην Καβάλα στις 17:30) ενώ από Καβάλα προς Λήμνο έχει κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 20:00 (άφιξη στη Λήμνο στις 23:30).

Οι υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας μένουν «νεκρές» για το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου λόγω των νέων προβλημάτων στη NEL Lines.