Σε εξέλιξη είναι δημοσκόπηση στην Καβάλα και την υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η οποία μετρά τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών για τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. 

 

Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, προκύπτει ότι η δημοσκόπηση δεν επικεντρώνει σε λεπτομέρειες για τον περιφερειάρχη αλλά καταγράφει τις απαντήσεις περί ικανοποίησης αφού προηγουμένως προκύψει ένα πολιτικό προφίλ του κάθε ερωτώμενου. 

 

 

Την έρευνα διενεργεί η εταιρία Pulse με αυτόματες τηλεφωνικές ερωτήσεις στις οποίες οι πολίτες που δέχονται να συμμετάσχουν απαντούν με μία, δύο ή τρεις λέξεις. 

 

Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με το ποσοστό ικανοποίησης για την κυβέρνηση και τη διαχείρισή της σε μείζονα ζητήματα, για την οικονομική κατάσταση, την αισιοδοξία τους για το μέλλον κλπ. 

 

Βασικό ερώτημα είναι αν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν όταν διενεργηθούν εκλογές αλλά και ποιο κόμμα πιστεύουν ότι θα κερδίσει τις εκλογές. 

 

Τελευταία ερώτηση της δημοσκόπησης είναι η εξής: «Είστε ευχαριστημένοι από τον Περιφερειάρχη σας»;

 

Η δημοσκόπηση δεν αναφέρει το όνομα της Περιφέρειας ή του περιφερειάρχη, γεγονός που μάλλον δείχνει ότι με τον ίδιο τρόπο διενεργείται πανελλαδικά. 

 

Έτσι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι κάποιος μετρά πανελλαδικά το βαθμό ικανοποίησης των πολιτών από τους κατά τόπους περιφερειάρχες και θέλει αναλυτικά στοιχεία για το πως κινείται η κάθε κομματική βάση και πως θα κινηθούν οι αναποφάσιστοι

 

Λέγεται ότι τη δημοσκόπηση έχει παραγγείλει η ΝΔ που ήδη «ελέγχει» τις περισσότερες Περιφέρειες κι ετοιμάζεται για τις εκλογές του 2019 ώστε να «βάλει μπροστά» πιο δυνατά ονόματα

 

 

Η απλή αναλογική έρχεται να μετατρέψει τη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών σε ένα πολύ απαιτητικό πολιτικό πεδίο, με πολύ λεπτές ισορροπίες στο οποίο θα είναι αναγκαίες ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα για να κερδηθεί η εκλογική μάχη. 

 

Υπό το πρίσμα αυτό, τα αποτελέσματα για την ικανοποίηση των πολιτών από το Χρήστο Μέτιο ίσως κρίνουν και το πολιτικό του μέλλον αναφορικά με τα «χρίσματα» που θα δώσει η ΝΔ.