Ξεκίνησε η υλοποίηση της τρίτης φάσης της δράσης KAVALATALESOFTASTEπου αφορά την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού και την ανάδειξη της Καβάλας ως προορισμού αυθεντικής γαστρονομικής εμπειρίας. 

 

Στo πλαίσιο αυτό ομάδα 12 δημοσιογράφων από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης γαστρονομικού περιεχομένου των Αθηνών, συμμετέχουν σε ταξίδι εξοικείωσης (famtrip) που διοργανώνει η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» σε συνεργασία με την AEGEANκαι τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Καβάλας. 

 

Ειδικότερα οι 12 Έλληνες δημοσιογράφοι θα αφιχθούν την 11η Μαΐου στο αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος και θα αναχωρήσουν από αυτό την 13η Μαΐου με πτήσεις το κόστος των οποίων αποτελεί χορηγία της AEGEAN, ενώ κατά την παραμονή τους στην πόλη της Καβάλας τη διαμονή τους καλύπτει ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Καβάλας. 

 

Το πρόγραμμα φιλοξενίας τους περιλαμβάνει περιήγηση σε τουριστικά αξιοθέατα του Δήμου Καβάλας, γευσιγνωσία σε επιχειρήσεις που δήλωσαν συμμετοχή στην δράση και τέλος ένα δρώμενο-έκπληξη που σχεδίασε ειδικά για την περίσταση η ομάδα εργασίας του TALES OF TASTE της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. 

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη στον πρώτο μήνα των αιτήσεων για συμμετοχή στη δράση και για την απόκτηση του ειδικού σήματος KAVALA TALES OF TASTE, 13 επιχειρήσεις εστίασης του δήμου μας, έχουν δηλώσει συμμετοχή γεγονός που αποδεικνύει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αγκαλιάσει την δράση αυτή.

 

Η διοίκηση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ οφείλει να ευχαριστήσει θερμώς την AEGEAN για την άμεση ανταπόκριση και την ευγενική χορηγία της καθώς και τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Καβάλας για την αγαστή συνεργασία και την χορηγία διαμονής τόσο των 12 Ελλήνων δημοσιογράφων, όσο και των 12 ξένων συναδέλφων τους που το ίδιο διάστημα συμμετέχουν σε αντίστοιχο ταξίδι εξοικείωσης που διοργανώνει η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» σε συνεργασία με την SEAT.

 

 

Τι είναι η δράση “Kavala Tales of Taste” 

Σχέδιο συγκρότησης και ανάδειξης της γαστρονομικής ταυτότητας της Καβάλας 

 

H δράση “Kavala Tales of Taste” αποτελεί αναπτυξιακό στόχο του Δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το Επιμελητήριο και το ΣωματείοΔ/ντώνΕστιατόρων-Ταβερνών-Εξοχικών Κέντρων Ν. Καβάλας. 

 

Αφορά σε ένα πλάνο ενεργειών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής μας, κεφαλαιοποιώντας και προωθώντας την τοπική και εθνική γαστρονομική κληρονομιά και ενισχύοντας τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. 

 

Οι κύριοι στόχοι του σχεδίου είναι: 

  • Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλά και της εικόνας της γαστρονομίας του Δήμου Καβάλας,
  • ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος και η σύνδεσή του με τις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις, 
  • η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανάδειξη της δράσης “Kavala Tales of Taste” σε σημείο αναφοράς για ένα νέου τύπου ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο. 

 

Ποιες επιχειρήσεις αφορά 

Το ζητούμενο είναι να ενταχθούν στην πρωτοβουλία “Kavala Tales of Taste” εκείνες οι επιχειρήσεις που αναδεικνύουν την ιδιαίτερα πλούσια γαστρονομική παράδοση της Καβάλας, που παράγουν και εμπορεύονται χαρακτηριστικά τοπικά παραγόμενα προϊόντα ή που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες γαστρονομίας σε ποιοτικό επίπεδο. 

• η διατήρηση και προώθηση ιστορικών, πολιτιστικών και ποιοτικών διαστάσεων της τοπικής γαστρονομίας, 

• η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού με στόχο την επιστροφή στις διατροφικές γευστικές και υγιεινές συνήθειες του παρελθόντος, 

 

Οι παραπάνω στόχοι συνδέονται άρρηκτα τόσο με τους εθνικούς στρατηγικούς στόχους όσο και με τους περιφερειακούς και κυρίως με εκείνους που αφορούν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αειφόρο διαχείριση των τοπικών πόρων. 

 

Με άλλα λόγια, μέλη του “Kavala Tales of Taste” προορίζονται να γίνουν οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που αποτελούν ή επιθυμούν να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές της καβαλιώτικης γαστρονομίας: 

  • Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης διαφόρων μορφών όπως εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, καφενεία, ζαχαροπλαστεία κλπ. 
  • Εμπορικά καταστήματα τροφίμων και ποτών. 
  • Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα άλλης μορφής με ιδιαίτερη γαστρονομική προσφορά.
  • Παραγωγοί τροφίμων, οίνου και ποτών που παράγουν εμπορεύσιμα προϊόντα, δηλ. προϊόντα τυποποιημένα και συσκευασμένα/εμφιαλωμένα. 
  • Επισκέψιμοι χώροι παραγωγής τροφίμων, οίνου και ποτών. 
  • Άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη γαστρονομία. 

 

Οφέλη συμμετοχής 

Η συμμετοχή μιας επιχείρησης στις δράσεις της πρωτοβουλίας “Kavala Tales of Taste” θα της εξασφαλίσει μια σειρά από επικοινωνιακά και εμπορικά οφέλη καθώς και την πρόσβαση σε συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες. 

1. Iστορική και γαστρονομική έρευνα και καταγραφή των διατροφικών συνηθειών της περιοχής της Καβάλας. 

2. Επανασχεδιασμός 23 παραδοσιακών συνταγών προσαρμοσμένων στη σύγχρονη κουζίνα. 

 

Δράσεις σχεδίου 2017 – 2018 (συνοπτικά) 

Έως σήμερα έχουν γίνει τα εξής βήματα: 

1. Iστορική και γαστρονομική έρευνα και καταγραφή των διατροφικών συνηθειών της περιοχής της Καβάλας. 

2. Επανασχεδιασμός 23 παραδοσιακών συνταγών προσαρμοσμένων στη σύγχρονη κουζίνα. 

3. Δημιουργία οπτικής ταυτότητας και ονοματοθεσία: «Καβάλα - Ιστορίες Γεύσης/Kavala- Tales of Taste». 

Το 2018 θα πραγματοποιηθούν: 

4. Διαγωνισμός υποβολής παραδοσιακών συνταγών, 

5. τέσσερα (4) εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες της εστίασης, 

6. 1προωθητική εκδήλωση, από τις 19.03 έως και τις 23.03 στο Balcony Restaurant & Bar στο Κουκάκι στην Αθήνα, όπου θα παρουσιαστούν οι πρώτες συνταγές του “Kavala Tales of Taste” με υλικά από τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές. 

7. Επισκέψεις δημοσιογράφων τουρισμού και γαστρονομίας, καθώς και food bloggers στην Καβάλα τον Απρίλιο & Μάιο του 2018. 

8.  Εκπόνηση οδηγού διαδικασιών πιστοποίησης και ένταξης στο μητρώο “Kavala Tales of Taste”. 

9. Διεξαγωγή προωθητικών εκδηλώσεων και ενεργειών (έντυπες και ηλεκτρονικές καταχωρήσεις στον ελληνικό τύπο, προβολή εστιατορίων, εμπορικών καταστημάτων, καταλυμάτων και λοιπών επιχειρήσεων στην τουριστική αγορά).

 

Τα προτεινόμενα παραδοσιακά πιάτα που εντάσσονται στο “Kavala Tales of Taste”: Ορεκτικά 

  • Καβουροπίλαφο
  • Καβαλιώτικη σαλάτα με γαρίδες 
  • Το προσφάι του καπνεργάτη 
  • Λιαστός κολιός με πλιγουροσαλάτα 
  • Τζατζίκι με σέσκουλο 
  • Κολοκύθα κόκκινη με καπνιστή Μοτσαρέλα Κορυφών 
  • Κολοκυθολούλουδα τηγανιτά γεμιστά με τυριά Παγγαίου 
  • Χταποδοκεφτέδες Θάσου 

Κυρίως

  • Καβαλιώτικη ψαρόσουπα με ταχίνι Παγγαίου 
  • Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι Καβάλας 
  • Μαντί
  • Μοσχαράκι με μελιτζάνα 
  • Μυδοσαρμάδες
  • Σαρδελοπίλαφο από την Καβάλα 
  • Τσιγαριαστά χόρτα με καβουρμά Παγγαίου και αυγά 
  • Τας κεμπάπ 
  • Αρνί με το σπανάκι (ΤΡΟΝΤΣΙΚΟΣ ΚΟΝ ΚΑΡΝΕ) 
  • Σαρμάδες με μαυρολαχανίδα και κιμά 
  • Κοχλίδια σούπα με πλουγούρ' 
  • Κοτόσουπα με αμύγδαλα και αυγολέμονο 
  • Αρνί με δαμάσκηνα και βερίκοκα 

Γλυκά

  • Ποντιακό τσίζ κέικ με πισία, κρέμα μοτσαρέλας Κορυφών και γλυκό από σταφύλι Περάμου 
  • Μπαβαρουάζ γιαουρτιού με γλυκό καρυδάκι Πιστοποίηση & απονομή σήματος “Kavala Tales of Taste” 

Οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις εστίασης ώστε να ενταχθούν στο μητρώο “Kavala Tales of Taste” προδιαγράφονται σε δυο (2) φάσεις: 

 

Α Φάση: Σεμινάρια

Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της γαστρονομικής κουζίνας της Καβάλας και της εφαρμογής του “Kavala Tales of Taste”, σχεδιάστηκαν από ειδικούς τέσσερα σεμινάρια με σκοπό όχι τόσο την εκμάθηση προετοιμασίας τοπικών συνταγών αλλά την ανακάλυψη των μοναδικών γαστρονομικών χαρακτηριστικών και προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Κάθε επιχείρηση που θα συμμετέχει στον 1ο κύκλο σεμιναρίων του “Kavala Tales of Taste” θα λάβει βεβαίωση συμμετοχής ώστε να μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία πιστοποίησης και ένταξης στο “Kavala Tales of Taste”. Η συμμετοχή και στα 4 σεμινάρια είναι δωρεάν και είναι υποχρεωτική.

 

Β’ ΦΑΣΗ: Πιστοποίηση & απονομή σήματος “Kavala Tales of Taste” 

Μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων, οι επιχειρήσεις θα λάβουν τον οδηγό πιστοποίησης με την περιγραφή των απαιτήσεων που πρέπει να πληρούνται από τα εστιατόρια και τα εστιατόρια που λειτουργούν εντός τουριστικών μονάδων, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο μητρώο “Kavala Tales of Taste” και ακολούθως να χρησιμοποιούν το επίσημο σήμα πιστοποίησης. 

 

Κόστος συμμετοχής στην πρωτοβουλία “Kavala Tales of Taste” 

Από πλευράς του Δήμου Καβάλας και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ γίνεται κάθε προσπάθεια για τη δωρεάν συμμετοχή των επιχειρήσεων στην πρωτοβουλία “Kavala Tales of Taste” μέσω της χρηματοδότησης από τον ίδιο το Δήμο Καβάλας και τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Ιδίως κατά την αρχική περίοδο δεν θα υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία “Kavala Tales of Taste”. 

Εάν στην πορεία παρουσιαστεί η ανάγκη να αναλάβουν οι μετέχουσες επιχειρήσεις τμήμα των εξόδων για την εμπορική τους προβολή, ο Δήμος Καβάλας θα μεριμνήσει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη η σχετική δαπάνη. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση όλων των μετεχουσών επιχειρήσεων για δράσεις που τυχόν να χρειάζονται την οικονομική συνδρομή τους.