Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης της Καβάλας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ξενοδόχων, ο οποίος χαρακτηρίζει το φαινόμενο συνηθισμένο. 

 

Τα στατιστικά αυτά ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τη γενικότερη εικόνα της χώρας η οποία παρουσίασε σημαντική αύξηση επισκέψεων τους πρώτους μήνες του χρόνου, με τον Ιανουάριο να θεωρείται μήνας ρεκόρ όλων των εποχών. 

 

Παρά την αναντιστοιχία στα ποσοστά αύξησης, καταγράφεται άνοδος και στην Καβάλα. 

 

Οι φετινοί επισκέπτες του Α΄τριμήνου στην Καβάλα ήταν αυξημένοι κατά 1.100 άτομα περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ή κατά ποσοστό της τάξης του 8%. Αυτό που άλλαξε ήταν το μείγμα Ελλήνων – αλλοδαπών, με τους δεύτερους να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 40%. 

 

Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Καβάλας λέει στην ανακοίνωσή του: 

 

Η μέση πληρότητα του πρώτου τριμήνου του 2018 κινήθηκε στο 24% (22% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017). 

 

Η αναλογία μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών επισκεπτών μεταβλήθηκε λίγο σε βάρος των Ελλήνων. Η μεγάλη όμως πλειοψηφία των επισκεπτών του χειμώνα παραμένουν οι Έλληνες. 

 

Οι Έλληνες συμμετείχαν κατά 63,2% στην συνολική πληρότητα κατά το α’ τρίμηνο του 2018 (71,6% αντίστοιχα το 2017). Ο συνολικός αριθμός διανυκτερεύσεων των Ελλήνων επισκεπτών σημείωσε πτώση κατά -4,6%. 

 

Οι αλλοδαποί κάλυψαν το 36,8% των διανυκτερεύσεων σε σχέση με 28,4% το τρίμηνο του περασμένου έτους. Ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών τουριστών παρουσίασε άνοδο 39,9%. 

 

Στην πρώτη θέση των αλλοδαπών τουριστών βρίσκονται οι Τούρκοι (8,9%) και ακολουθούν από κοντά οι Βούλγαροι (7,0%) επισκέπτες. 

 

Τις πρώτες 5 θέσεις κατάταξης των αλλοδαπών επισκεπτών καταλαμβάνουν τον χειμώνα κατά σειρά οι Γερμανοί (3,4%), οι Άγγλοι (3,1%) και οι Νοτιοκορεάτες (3,0%) ταξιδιώτες. 

 

Την πρώτη δεκάδα των ξένων τουριστών συμπληρώνουν οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ (1,3%), την Κύπρο (1,0%), την Ρουμανία (0,9%), την Ιταλία (0,7%) και την Ρωσία (0,5%). 

 

Συνολικά, επισκέπτες από 80 χώρες φιλοξενήθηκαν στα ξενοδοχεία της Καβάλας το πρώτο τρίμηνο του 2018. 

 

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται προέρχονται από επαρκές δείγμα ξενοδοχειακών μονάδων του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας και είναι αντιπροσωπευτικά της συνολικής τουριστικής κίνησης της πόλης. 

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ

Για μια πιο πλήρη εικόνα, θα έπρεπε κανείς να έχει στο μυαλό του ότι οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης της Καβάλας το 2017 ήταν αυξημένες κατά 6,2% σε σχέση με το 2016. 

 

Σε επίπεδο έτους, η μέση πληρότητα είχε φτάσει στο 54% το 2017, από 51% που ήταν το 2016. 

 

Κατά το σύνολο της περσινής χρονιάς, πρώτοι σε αριθμό ήταν οι Βούλγαροι με ποσοστό 11,9% και δεύτεροι οι Τούρκοι επισκέπτες με 10,7%.

 

 

Τα στοιχεία στον παρακάτω πίνακα προέρχονται από δείγμα ξενοδοχείων της Καβάλας 12μηνης λειτουργίας. Ο αύξων αριθμός αριστερά αφορά στην φετινή κατάταξη των εθνικοτήτων ενώ ο αύξων αριθμός στα δεξιά την αντίστοιχη κατάταξη κάθε εθνικότητας στο περσινό αντίστοιχο τρίμηνο.