Γράφει ο

Γιώργος Τσακίρης

 

Θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιήσει κανείς το γνωστό λαϊκό απόφθεγμα που υπονοεί ο τίτλος του άρθρου, όσον αφορά πρόσφατο άρθρο γνωστού στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αναφερόταν στα ζητήματα της ανεργίας, κυρίως των νέων της πατρίδας μας, των χαμηλών αμοιβών τους και της μετανάστευσής τους στο εξωτερικό για την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης (το γνωστό και ως brain drain).

Κι αυτό γιατί είναι ολοφάνερο πλέον πως, μπροστά στην εργώδη προσπάθειά του να καλύψει το «κενό» της αναγνωρισιμότητάς του στην τοπική κοινωνία, έναντι των «αντιπάλων» του στον ίδιο πολιτικό σχηματισμό, δε λογαριάζει εάν όσα κατά καιρούς αναφέρει, διαθέτουν κάποια ψήγματα -έστω- αλήθειας.

Η αποδόμηση δε των αναφορών του στα ανωτέρω γνωστά ζητήματα είναι τόσο εύκολη, που αρκεί κανείς να ανατρέξει στα στοιχεία, τόσο της ΕΛΣΤΑΤ όσο και της ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και δημοσιευμάτων των ετών μέχρι και το 2014, για να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Ξεκινώντας από το πιο απλό, αυτό της απόδειξης της μείωσης του ποσοστού της ανεργίας με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τον Δεκέμβριο του 2014 στον Δεκέμβριο του 2017, αρκεί η σύγκριση του 26% του 2014, αλλά και του 51,2% στην ανεργία των νέων, με το 20,8% και 45% αντίστοιχα του 2017, για να καταλήξει κανείς σε ένα ασφαλές συμπέρασμα (photo 1 & 2)

Συνεχίζοντας στα … πιο «δύσκολα» καθώς, για να αποδομηθεί το «αλματώδης αύξηση της υποαπασχόλησης και της μερικής απασχόλησης επί των καταστροφικών για την οικονομία και την κοινωνία ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη γενιά νέων Ελλήνων που αμείβονται με 360 ευρώ», χρειάζεται λίγο περισσότερο ψάξιμο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι :

  1. Τον «δρόμο» για την αθρόα μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης ή σε εκ περιτροπής εργασία, «άνοιξε» η πρώτη κυβέρνηση των μνημονίων του Γ. Παπανδρέου των ετών 2010-2011. Η αλματώδης δε αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, από το 21% το 2009 στο … 50,5% το 2014, δε χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεις (photo 10)
  2. Ακολούθησε η  κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου, η οποία με τη στήριξη των ΝΔ & ΠΑΣΟΚ στις 28 Φεβρουαρίου 2012 με το ΦΕΚ Α 38 και με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, όχι μόνο μειώνει τα κατώτατα όρια μισθών για την είσοδο στην αγορά εργασίας κατά 22%, ειδικά δε για τους νέους κάτω των 25 ετών κατά 32%, προβλέπει ότι κάτι τέτοιο ΔΕΝ προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, ενώ αποκλείει οποιεσδήποτε αυξήσεις μισθών, μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω από το … 10% (photo 3)
  3. Κι επειδή κάτι τετοιο … δεν ήταν αρκετό, στις 28 Νοεμβρίου 2012 με το ΦΕΚ Α 22 ψηφίζεται από την συγκυβέρνηση (πλέον) ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο νόμος 4093 που αφορά την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, σύμφωνα με τον οποίο (μεταξύ άλλων) καταργούνται τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στο σύνολο των μισθοδοτούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο υπαλλήλους, και ταυτόχρονα καθορίζεται στα 586,08€ (μικτά) ο μηνιαίος μισθός των εργαζομένων, και στα 510,96€ (μικτά) για τους νέους κάτω των 25 ετών (photo 4), αναφερόμενοι φυσικά στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. (photo 4)

Η … ελλιπής (μάλλον) πληροφόρηση του αρθρογράφου, όταν αναφέρει ότι «Δέσμευσή μας είναι η κατάργηση του κατώτατου υπο-μισθού των 510 ευρώ που έχουν φέρει οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τους νέους κάτω των 25» γίνεται έτσι … καταφανές ψεύδος.

Όσον αφορά δε το  περιβόητο «επιχείρημα» για τη γενιά των … «360 ευρώ», ας θυμηθούμε τι έγραφε η απάντηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη σε ερώτημα της ΓΣΕΒΕΕ, τον Μάρτιο του 2012, όπως το είχε δημοσιεύσει τότε η εφημερίδα «Ημερησία» :

«Οι αμοιβές των εργαζομένων με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.τ.λ. καθορίζονται αναλογικά και κατά περίπτωση με τις αποδοχές πλήρους απασχόλησης και, επομένως, για τις εργασιακές σχέσεις που υπάγονται στην ΕΓΣΣΕ και εφαρμόζεται π.χ. μερική απασχόληση, ισχύουν αναλογικές μειώσεις με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις».

Με βάση τους νέους (τότε) πίνακες των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων, οι αμοιβές για τους μερικώς απασχολούμενους αντιστοιχούν στο 50% των σχετικών ορίων της ΕΓΣΣΕ και διαμορφώνονται ως εξής:

Εργαζόμενοι ηλικίας πάνω από 25 ετών

Για προϋπηρεσία 0-3 ετών, 293,04 ευρώ ο άγαμος και 322,34 ευρώ ο έγγαμος.

Για προϋπηρεσία 3-6 ετών, 322,35 ευρώ ο άγαμος και 351,65 ευρώ ο έγγαμος.

Για προϋπηρεσία 6-9 ετών, 351,65 ευρώ ο άγαμος και 380,95 ευρώ ο έγγαμος.

Για προϋπηρεσία πάνω από 9 έτη, 380,95 ευρώ ο άγαμος και 410,25 ευρώ ο έγγαμος.

Εργαζόμενοι ηλικίας κάτω των 25 ετών

Για 0 – 3 έτη προϋπηρεσίας, 255,47 ευρώ ο άγαμος και 281,02 ευρώ ο έγγαμος.

Για 3 έτη και πάνω, 281,02 ευρώ ο άγαμος και 306,57 ευρώ ο έγγαμος.

Για ποια «ολόκληρη γενιά νέων Ελλήνων που αμείβονται με 360 ευρώ» λοιπόν γίνεται λόγος από τον αρθρογράφο, όταν από τον Μάρτιο του 2012 οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει την «γενιά των 250 ευρώ», οδηγώντας ουσιαστικά τους άγαμους νέους κάτω των 25 ετών, τη συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία τους, στην ξενιτιά ;!

Και κάπως έτσι, ερχόμαστε στο «αυξάνονται διαρκώς οι νέοι Έλληνες που φεύγουν από την πατρίδα τους για να φτιάξουν τη ζωή τους στο εξωτερικό».

Σύμφωνα λοιπόν με άρθρο της Ιωάννας Φωτιάδη το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» το Νοέμβριο του 2013, «η χρονιά που ξεκινάει το περίφημο brain drain είναι το 2011, με το φαινόμενο να φτάνει στο αποκορύφωμά του το 2012 και να συνεχίζεται σε έντονους ρυθμούς. Το 89% των ελλήνων μεταναστών είναι πτυχιούχοι»

Τα στοιχεία της αρθρογράφου αντλούνται από έρευνα που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (EUI) της Φλωρεντίας σε συνεργασία με το Trinity College του Δουβλίνου, το Ινστιτούτο Elcano Royal της Μαδρίτης και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας, αναφορικά με το φαινόμενο της μετανάστευσης από τον πληττόμενο από την κρίση ευρωπαϊκό Νότο και την Ιρλανδία.

Σύμφωνα δε με πρόσφατη (σχετικά) τοποθέτηση της -απελθούσας πλέον- υφυπουργού Εργασίας κας Ράνιας Αντωνοπούλου «τα τελευταία 2,5 έτη υπάρχει σημαντική μείωση στα ποσοστά ανεργίας των νέων (όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τους δημοσιευμένους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ που αναφέρονται πιο πάνω) και, ταυτόχρονα, έχει μπει φρένο στο φαινόμενο του brain drain» προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν προκύπτει μείωση ανάλογου μεγέθους, ούτε στο εργατικό δυναμικό ούτε στον πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 15-29. Σύμφωνα με τα στοιχεία, "επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (2012-2014) ο ρυθμός μείωσης του πληθυσμού στις ηλικίες 15-29 ήταν 6%, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (2015-2017) μειώθηκε στο μισό (3%)»

Τα παραπάνω φυσικά, δεν σημαίνουν πως το brain drain έχει σταματήσει. Μπορεί να έχει «φρενάρει», είναι όμως ακόμη εδώ, κι αυτό είναι κάτι που η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει με ακόμη εντονότερους ρυθμούς.

Για το τέλος, αφήνω το αυτό-διαψευδόμενο «Οι ποιοτικές και καλά αμοιβόμενες, νέες θέσεις εργασίας θα απευθύνονται στους πολλούς, ικανούς νέους μας. Όχι στους κολλητούς, συγγενείς και φίλους της εκάστοτε εξουσίας».

Ο «βίος και η πολιτεία» ἀλλωστε των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ των τελευταίων δεκαετιών, αποτελούν «αδιάψευστο μάρτυρα» των προωθήσεων «κολλητών, συγγενών, φίλων και … κουμπάρων», όχι απλά σε «καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας», αλλά … στην ίδια την εξουσία.