Κριτική στην κυβέρνηση για τα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Καβάλα και του τομέα ΕΚΑΒ στη Θάσο ασκεί το στέλεχος της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, με γραπτή του δήλωση. Για την ΤΟΜΥ λέει ότι υποβαθμίζει την παροχή ψυχιατρικής υγείας, καθώς αυτή λειτουργεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, σε ένα κτίριο του νοσοκομείου στην περιοχή του Αγίου Λουκά. Επίσης ισχυρίζεται ότι η μονάδα δεν έχει γιατρούς. Σχετικά με το ΕΚΑΒ, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει τις θαλάσσιες διακομιδές με τα πλοία επιφυλακής.

 

Η δήλωση Λαζαρίδη είναι η εξής:

 

«Ασφαλώς οι κάτοικοι της Καβάλας και της Θάσου έχουμε ανάγκη για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας. Τίποτε, όμως, δεν εξασφαλίζεται με κομματικές φιέστες προεκλογικής σκοπιμότητας.

Η απόφασή τους να εγκαταστήσουν Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στο κτήριο του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καβάλας (ΚΚΨΥ), χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη για την χαρτογράφηση των αναγκών της Περιφέρειας, αφενός υποβαθμίζει την παρεχόμενη ψυχιατρική φροντίδα και αφετέρου δεν εξασφαλίζει καμία βελτίωση.

Άλλωστε η νέα μονάδα κινδυνεύει από υποστελέχωση καθώς το ποσοστό συμμετοχής των γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας δεν ξεπερνά το 30%, ενώ δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αφού τα απαιτούμενα κονδύλια προέρχονται κατά κύριο λόγο από το  ΕΣΠΑ.

Ας ακούσει επιτέλους η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τις εκκλήσεις των ασθενών και σύσσωμου του προσωπικού του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καβάλας και ας προχωρήσει σε κινήσεις ουσίας που θα βελτιώνουν τις παροχές Υγείας στους πολίτες της περιοχής μας.
​​​​​​
Σε ό,τι αφορά τα εγκαίνια αύριο του Τομέα ΕΚΑΒ της Θάσου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ξεχνάει μία βασική λεπτομέρεια: Ότι δεν έχει εξασφαλίσει τις θαλάσσιες διακομιδές με τα πλοία επιφυλακής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον τις νυχτερινές ώρες ο σταθμός του ΕΚΑΒ θα επιχειρεί μόνο εντός του νησιού χωρίς καμία δυνατότητα διακομιδής προς το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας»!

Η Κυβέρνηση και στον τομέα της υγείας, Τσίπρα έχει, τσίπα δεν έχει».