Δεν βγήκε ο λευκός καπνός που αναμενόταν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ιανουαρίου, υπό την προεδρεία του αρμόδιου γενικού γραμματέα του Υπουργείου, Διονύση Καλαματιανού.

 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Στην πολύωρη σύσκεψη συμμετείχαν οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, οι δήμαρχοι Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, και Νέστου, Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Συμμετείχαν επίσης και εκπρόσωποι των τριών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο νησί της Θάσου. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θάσου, μιλώντας στο kavalanews, οι εκπρόσωποι των εταιριών δεν δεσμεύτηκαν για τίποτα σχετικό με τα αιτήματα που υπάρχουν από την πλευρά της δημοτικής αρχής και τα οποία έχουν κατ’ επανάληψη κατατεθεί και στο αρμόδιο Υπουργείο αλλά και στις ίδιες τις εταιρίες.

 

Έλλειψη νομοθετικού πλαισίου

 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηεμμανουήλ το Υπουργείο αν και έχει όλη την καλή θέληση να λύσει το πρόβλημα, δεν υπάρχει το νομοθετικό  πλαίσιο για να στηριχθεί και να το επιβάλλει. Ειδικότερα τέθηκε το θέμα της ανυπαρξίας πλοίου επιφυλακής μια φορά την εβδομάδα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στη μεταφορά των ασθενών από το Κέντρο Υγείας Πρίνου προς το νοσοκομείο της Καβάλας. Μάλιστα η αδιαλλαξία των εκπροσώπων των εταιριών ως προς τα θέματα που τέθηκαν προκάλεσαν την οργή του δημάρχου ο οποίος σε έντονους τόνους στη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε στους παριστάμενους τα εξής: «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας οι εταιρίες χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα τη νομοθεσία για να κάνουν τη δουλειά τους. Να μας πουν γιατί όταν υπήρχαν μόνο δυο εταιρίες στο νησί είχαμε πλοίο επιφυλακής κάθε μέρα, τώρα που υπάρχουν τρεις εταιρίες γιατί μένουμε χωρίς πλοίο επιφυλακής; Στην προσπάθειά τους να συνθλίψουν τον ανταγωνιστή τους βάλουν κατά των πολιτών της Θάσου στους οποίους οφείλουν τον πλουτισμό τους».

 

Το μόνο που διαφάνηκε είναι ο αμείλικτος ανταγωνισμός των εταιριών

 

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ τόνισε επίσης πως δεν ικανοποιήθηκε από το αποτέλεσμα της συνάντησης ενώ φάνηκε επιφυλακτικός με τη δέσμευση των εταιριών ότι θα φροντίσουν στο εξής να υπάρχει πλοίο επιφυλακής σε καθημερινή βάση. «Οι εταιρίες έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι. Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη στάση των εταιριών. Στην πολύωρη αυτή σύσκεψη διαφάνηκε μόνο ο αμείλικτος ανταγωνισμός τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην υγεία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα των Θασίων στους οποίους χρωστούν τον πλούτο τους», δήλωσε τέλος ο κ. Χατζηεμμανουήλ.

 

φωτό Kokkino Kavalas