Μια σημαντική είδηση για τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες τόσο στην Καβάλα όσο και στην υπόλοιπη Περιφέρεια επιφύλασσε μια κοινή ανακοίνωση του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης και των δύο προέδρων των Συνεταιριστικών Τραπεζών της Δράμας και του Έβρου.

 

Θέμα της κοινής ανακοίνωσης είναι η συγχώνευση των δύο συνεταιριστικών τραπεζών με σκοπό τη δημιουργία Περιφερειακής Τράπεζας στην ΑΜΘ.

 

Σε πρώτη φάση, θα ιδρυθούν καταστήματα αυτής της τράπεζας στην Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή ενώ θα ακολουθήσουν και σε άλλες περιοχές.

 

Η Δράμα... θα απορροφήσει τον Έβρο

Η αρχική απόφαση για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβρη. Μάλιστα προβλέπει ότι η τράπεζα της Δράμας (που είναι μικρότερη σε μετοχικό κεφάλαιο, συνεταίρους και υποκαταστήματα) θα απορροφήσει την τράπεζα του Έβρου.

 

Το ιστορικό των τραπεζών

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας ιδρύθηκε και λειτούργησε το 1994 και είχε μάλιστα διακριτικό τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ». Το 1999 έλαβε άδεια λειτουργίας Πιστωτικού Ιδρύματος ενώ σήμερα έχει υποκαταστήματα στην πόλη της Δράμας (κεντρικό), τον Άγιο Αθανάσιο και την Προσοτσάνη.

 

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ν. Έβρου, ιδρύθηκε το 1996, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Έβρου. Τα πρώτα δύο χρόνια άνοιξαν καταστήματα στην Αλεξανδρούπολη (κεντρικό) και την Ορεστιάδα ενώ την επόμενη δεκαετία άνοιξαν καταστήματα σε Διδυμότειχο, Φέρες και Σουφλί.

 

Εκείνη την περίοδο, την δεκαετία του ’90, είχε ιδρυθεί και η συνεταιριστική τράπεζα της Καβάλας «Φιλίππεια Πίστη» η οποία ωστόσο δεν άντεξε στο πέρασμα του χρόνου.

 

Η ανακοίνωση για τη συγχώνευση

Το κοινό ανακοινωθέν για τη νέα Περιφερειακή Τράπεζα προέκυψε μετά από συνάντηση που είχαν στην Κομοτηνή ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος με τους προέδρους των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας Χαράλαμπο Αλεξανδρίδη και και Έβρου Σταύρο Σταυράκογλου.

 

Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

 

«Μετά από 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Δράμας και Έβρου απoφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα κοινό περιφερειακό τραπεζικό σχήμα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

 

Το εγχείρημα αυτό, που ξεκίνησε λίγους μήνες νωρίτερα με κοινή πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και των Προέδρων των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου κ.κ. Χαράλαμπου Αλεξανδρίδη και Σταύρου Σταυράκογλου, έχει στόχο τη δημιουργία μιας Περιφερειακής Τράπεζας που θα στηρίξει την ανάπτυξη στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες έχουν γνώση της τοπικής οικονομίας, των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων και για αυτό είναι σε θέση να προσαρμόζονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στις αλλαγές που συντελούνται στην τοπική αγορά.

 

Με τη συγχώνευση των δύο Συνεταιριστικών Τραπεζών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το παραπάνω πλεονέκτημα ενισχύεται σημαντικά καθώς δημιουργείται μια ενιαία περιφερειακή Τράπεζα που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τους τοπικούς πόρους, να συνενώσει τις τοπικές οικονομικές δυνάμεις, να εκφράσει την περιφερειακή συνείδηση και να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για το σύνολο της Περιφέρειας.

 

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η νέα Τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσει στην ίδρυση τριών νέων καταστημάτων στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν καταστήματα και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

 

Η δημιουργία Περιφερειακής Τράπεζας είναι ένα σημαντικό βήμα για την τοπική ανάπτυξη και καλούμε την επιχειρηματική κοινότητα, τους φορείς και την κοινωνία της Περιφέρειας να την στηρίξουν».

 

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα ήταν πολλές δεκάδες κι άρχισαν να ιδρύονται μετά το 1992, αφότου δημιουργήθηκε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο. Έφτασαν στο ζενίθ τους προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και την αμέσως επόμενη δεκαετία, αρκετά πριν ξεσπάσει η παγκόσμια τραπεζική κρίση, άρχισαν να παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα, κυρίως στη διοίκησή τους.

 

Σε όλες σχεδόν τις πόλεις, οι τράπεζες αυτές ιδρύθηκαν μέσω των Επιμελητηρίων. Έτσι και στην Καβάλα είχε ιδρυθεί η Φιλίππεια Πίστη, που είχε κατάστημα στο ισόγειο του Επιμελητηρίου. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές, όπως ο Έβρος, η Δράμα και οι Σέρρες, η τράπεζα της Καβάλας δεν στέριωσε ποτέ και δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη μεγάλου αριθμού Καβαλιωτών, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με πολλούς επιφανείς Καβαλιώτες επιχειρηματίες και με υψηλές προσδοκίες.

 

Οι συνεταιριστικές τράπεζες Δράμας και Έβρου που συγχωνεύονται το 2018, είναι 2 από τις 9 μόλις συνεταιριστικές τράπεζες που απέμειναν σήμερα στην Ελλάδα μετά από ένα γενικό ξεκαθάρισμα στη λειτουργία τους τα προηγούμενα χρόνια.

 

Οι υπόλοιπες, εναπομείνασες συνεταιριστικές τράπεζες λειτουργούν στην Ήπειρο (Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου), στην Θεσσαλία (Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας), Κρήτη (Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων), Κεντρική Μακεδονία (Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας και Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών).

 

Από αυτές, οι 4 δραστηριοποιούνται στη γεωγραφική τους περιφέρεια, 3 ασκούν τη δραστηριότητά τους σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και 2 έχουν άδεια λειτουργίας σε επίπεδο Επικράτειας.

 

Παράλληλα, λειτουργούν 5 Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί, οι οποίοι εκτός των προσπαθειών για μετεξέλιξή τους σε Συνεταιριστικές Τράπεζες, δραστηριοποιούνται με τη χορήγηση δανείων ή άλλων οικονομικών διευκολύνσεων στα μέλη τους.

 

Συνολικά, οι 9 συνεταιριστικές τράπεζες σε όλη τη χώρα έχουν ένα δίκτυο 112 υποκαταστημάτων.