Ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού (Βόλου), «δεξί χέρι» του εκεί μητροπολίτη Ιγνάτιου και προϊστάμενος του Ναού της Αναλήψεως Βόλου, Δαμασκηνός Κιαμέτης, ήταν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου 2017, το φαβορί για τη διαδοχή του μακαριστού μητροπολίτη Προκοπίου στη Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

 

Μπορεί ο όρος «φαβορί» να μην υφίσταται επισήμως στους εκκλησιαστικούς κύκλους ωστόσο ο εξ απορρήτων του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε δηλώσει δημοσίως την προτίμησή του στον Δαμασκηνό Κιαμέτη για τη θέση του μητροπολίτη Φιλίππων, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν αφού η ψήφος είναι μυστική.

 

Κατά πολλούς, ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης αποτελούσε την καλύτερη επιλογή από όσες είχαν συζητηθεί και λόγω ηλικίας ενώ σημείωναν με νόημα ότι και ο μακαριστός μητροπολίτης Προκόπιος, είχε ενθρονιστεί σε ηλικία μόλις 35 ετών.

 

Ωστόσο, λίγα 24ωρα πριν την εκλογή του στη θέση του μητροπολίτη, ο Δαμασκηνός Κιαμέτης έγινε στόχος νέων δημοσιευμάτων σε βάρος του, σχετικά με σκάνδαλο στη Μητρόπολη Δημητριάδος.

 

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αναφέρθηκε και πάλι στην υπόθεση της Dolphin γράφοντας στις 5/10/2017:

 

«Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας Διαφθοράς κυρία Ελένη Τουλουπάκη για τυχόν ποινικές ευθύνες που μπορεί να προκύπτουν για τον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο και τον πρωτοσύγκελλο της μητρόπολης, Δαμασκηνό Κιαμέτη, από τη συμφωνία-«μαμούθ» της μητρόπολης με την εταιρεία Dolphin Capital Investors».

 

Το δημοσίευμα συνεχίζει ως εξής:

 

Η Εισαγγελία Διαφθοράς ερευνά τους δύο κληρικούς για τις δραστηριότητες στις οποίες ενεπλάκησαν υπό την ιδιότητά τους ως εχόντων το δικαίωμα υπογραφής για τη μητρόπολη και οι οποίες στο μεταξύ «ναυάγησαν».

 

Η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται μετά το δημοσίευμα του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» στις αρχές Σεπτεμβρίου, που αποκάλυπτε την οικονομική ζημία που απειλεί τη Μητρόπολη Δημητριάδος, μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο, προ λίγων μηνών, της εταιρείας Dolphin Capital Investors, με την οποία η Μητρόπολη έχει ανοιχτά θέματα.

Ο κ. Ιγνάτιος φιλοδοξεί, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, να δει τον στενό του συνεργάτη, που μαζί του εκπροσώπησε τη Μητρόπολη Δημητριάδος στην υπόθεση στις Νηές, κ. Δαμασκηνό Κιαμέτη, μητροπολίτη Καβάλας!

 

Προς τούτο λένε πως έχει επιδοθεί σε παρασκηνιακές διεργασίες, ήτοι σε έναν ιδιότυπο «προεκλογικό αγώνα», προσπαθώντας να πείσει το πρωί της Παρασκευής τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να δώσουν το χρίσμα στον εκλεκτό του.

 

Πίσω από την κινητικότητα αυτή, εκτιμούν όσοι έχουν εικόνα της πολιτικής που εφάρμοσε στη Μαγνησία, είναι το ενδιαφέρον κυρίως για την ίδια την Καβάλα, αλλά και για τη... Θάσο. Το καταπράσινο και πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου ανήκει στη μητρόπολη και θεωρείται «παρθένο» επιχειρηματικά, άρα προσφέρεται για επενδύσεις.

 

Ωστόσο, η επιχείρηση αυτή που σχεδιάζει η Μητρόπολη Δημητριάδος δεν είναι καθόλου εύκολη. Στο άκουσμα της υποψηφιότητας Κιαμέτη, τοπικοί παράγοντες στην Καβάλα έχουν αντιδράσει. 

 

Και αυτό, διότι, λόγω της υπόθεσης στης Νηές, υπάρχει μεγάλη αγωνία μήπως εκποιηθεί και οικοδομηθεί, χάριν του επιχειρηματικού κέρδους, ένας από τους τελευταίους φυσικούς παραδείσους της Ελλάδας.