Ομιλία τπυ βουλευτή Καβάλας, Δημήτρη Εμμανουλίδη στη Βουλή για το πόρισμα που αφορά τον πρώην υπουργό Γ. Παπαντωνίου. "Κ. κ. Συνάδελφοι, μετά από αυτό το «μανιφέστο του φιλελευθερισμού» που κατέθεσε ο αγαπητός συνάδελφος κ. Τζαβάρας από τη ΝΔ, έχω να πω τούτο: βεβαίως και εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, μόνο που η δικαιοσύνη δεν πρέπει να λειτουργεί με διακόπτες.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την τοποθέτηση μου με την εννοιολογική αποσαφήνιση των όρων αεργίαανεργία και αργομισθία, για να φτάσω στην ουσία της συζητούμενης υπόθεσης. Ο Ησίοδος στο διδακτικό του έπος «έργα και ημέραι» αναφέρει «έργον δ΄ ουδέν όνειδος, αεργίη δε τ’ ονειδος». Πράγματι, η απροθυμία για εργασία διαχρονικά εκλαμβάνεται ως έλλειμμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Σε αντιδιαστολή, η ανεργία αποτελεί διαχρονικά κοινωνική μάστιγα - χωρίς την παραμικρή ευθύνη των ανέργων -  που έχει κορυφωθεί δραματικά στις μέρες της μνημονιακής περιπέτειας που ζούμε. Η αργομισθία ωστόσο κ.κ συνάδελφοι αποτελεί καιέλλειμμα ατομικής ευθύνης που ξεπηγάζει από υστέρηση ηθικής ποιότητας του ατόμου και συνάμα -και το βλαπτικότερο - έλλειμμα κοινωνικής ευθύνης, εφόσον το άτομο λειτουργεί ως κοινωνικός κηφήνας που απομυζά τον κοινωνικό μόχθο.

 

 

 

Θα μου πείτε, τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με το θέμα μας; Κατά τη ρήση του λυρικού Αλκαίου, «Εξ όνυχος τον λέοντα», θα ήθελα να σας θυμίσω τις αργομισθίες στο πολύπαθο Ερρίκος Ντινάν άμεσων συγγενών με πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν και συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι εν προκειμένω ο Όνυξ που αναδεικνύει το Λέοντα –τον Γιάννο Παπαντωνίου εννοώ - που καταβρόχθισε τα εκατοντάδες εκατομμύρια των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί της αλήστου μνήμης υπουργίας του. Αναδεικνύουν την πρακτική της λαφυραγώγησης της κοινωνίας επί των ημερών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που σε όλα τα Μεταπολιτευτικά χρόνια καταλήστεψαν τον λαό μας και καταβαράθρωσαν την οικονομία της χώρας μας. Και είναι αυτοί που χωρίς ίχνος αυτοσυνειδησίας τολμούν να κουνούν το δάχτυλο σε μια κυβέρνηση που ήρθε να καθαρίσει τη ζοφώδη κόπρο του Αυγεία. Αυτά τα εισαγωγικά για να έρθω στο προκείμενο.

 

Βίος και Πολιτεία του Γιάννου Παπαντωνίου

Πράξη 1η: Υπουργός Οικονομικών, Τσάρος της Οικονομίας, εμπνευστής και Ενορχηστρωτής με τις ευλογίες του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του μεγάλου colpo Grosso του Χρηματιστηρίου, της μεγαλύτερης σε βάρος της κοινωνίας ανακατανομής του πλούτου καθώς καταθέσεις από τα βιβλιάρια εκατομμυρίων μικροκαταθετών, κόπος μιας ζωής, εξαφανίστηκαν και ενθυλακώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και off shore εταιρείες της αλλοδαπής εκατοντάδων εντιμότατων πολιτικών φίλων που κατ’ ευφημισμόν αναγορεύτηκαν επιχειρηματίες.

 

Πράξη 2η: Κατά την λογική «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», με τις ευλογίες του πολιτικού του πάτρωνα μεταπηδά στο Υπουργείο Άμυνας. Εκεί αρχίζει το Μεγάλο Φαγοπότι. Με το πρόσχημα αναβάθμισης της Αμυντικής Θωράκισης της Χώρας, επιδίδεται σε μια σειρά συμφωνιών με τις οποίες συντελέστηκε η μεγαλύτερη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, καθώς με τις χαριστικές συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα δεκάδων δισεκατομμυρίων έπεφταν βροχή οι μίζες.

 

Και έρχεται η στιγμή κατά την οποία η ασυλία στο σύστημα Σημίτη-Παπαντωνίου τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα, γιατί το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είναι αδίκημα διαρκές και δεν υπόκειται σε παραγραφή.

 

Κ. κ. συνάδελφοι, ανεξαρτήτως του αξιοποίνου ή μη (λόγω παρελεύσεως της τασσόμενης προθεσμίας) των εγκλημάτων απιστίας, από τις δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή προκύπτει ότι σε μια περίπτωση ερευνάται τέλεση εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι σε όλες τις περιπτώσεις έχουν γίνει γνωστές περιστάσεις από τις οποίες θα μπορούσαν να συναχθούν ενδείξεις παραγωγής περιουσιακού οφέλους από την πράξη της απιστίας και στη συνέχεια νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Στη βάση αυτή επισημαίνεται ακόμη ότι το όνομα του πρώην υπουργού αναγράφεται σε λίστα καταθετών εξωτερικού μεγάλων χρηματικών ποσών (1,3 εκ. ευρώ στην τράπεζα HSBC στο όνομα της συζύγου του) και ακόμη το ότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε με αμετάκλητη απόφαση για ανακριβή δήλωση “πόθεν έσχες” του έτους 2009, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν σε βάρος του και άλλες ποινικές καταδίκες για ανακριβείς δηλώσεις “πόθεν έσχες” προηγουμένων ετών.

 

Τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας αποτελουσαν ανέκαθεν πηγή κινδύνου για διαφθορά δομών και προσώπων. Τα παρακάτω αναφερόμενα εξοπλιστικά προγράμματα ανάγονται σε μια συνολικότερη περίοδο, κατά την οποία κορυφώθηκαν εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις του παλιού πολιτικού συστήματος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Χρηματιστήριο, εξοπλιστικά, δομημένα ομόλογα, Siemens, υπερβάσεις ολυμπιακών έργων, σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις ΜΜΕ και Κομμάτων, συνθέτουν την εικόνα διαπλοκής και διαφθοράς της περιόδου αυτής και αναδεικνύουν τις πολιτικές και προφανείς ποινικές ευθύνες των πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής.

 

Ως γνωστόν, οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται από τον λαό. Οι ποινικές ωστόσο ευθύνες αποδίδονται από τη Δικαιοσύνη. Όμως το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο βρέθηκε να θωρακίζει τα πολιτικά πρόσωπα που “έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι” με το ίδιο το Σύνταγμα, με σκανδαλώδη νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και με την καθυστερημένη προώθηση σχετικών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. Αποδεικνύεται στη πράξη ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις (άρθρο 87 παρ. 1 του Συντάγματος και άρθρα 4 παρ. 4-5 του νόμου 3126/2003 περί Ποινικής Ευθύνης Υπουργών) έχουν όντως συγκεντρώσει πολλά επικριτικά σχόλια εξαιτίας της ιδιαίτερης μεταχείρισης που επιφυλάσσουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επίορκων πολιτικών. Τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της η αρμόδια επιτροπή της Βουλής και που κατατέθηκαν στο Πόρισμα θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά. Σύμφωνα με αυτό, ο πρώην υπουργός θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη ως κοινός πολίτης όσον αφορά το κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Έχοντας ως προηγούμενο την περίπτωση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου εκτιμώ ότι η δικαστική εξουσία, ιστάμενη επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αποδώσει Δικαιοσύνη με όρους Κράτους Δικαίου, επιφέροντας κατά αυτόν τον τρόπο την  κάθαρση των παθημάτων του λαού μας, λυτρώνοντας τον από την τραγωδία που βιώνει στις μέρες μας. Σας ευχαριστώ. ​