Ένοχοι κρίθηκαν  σήμερα το μεσημέρι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκδηλώσεων Μπουδακίδου γνωστή και ως σκάνδαλο της Νομαρχίας Καβάλας. Το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης για τον πρώην νομάρχη Θεόδωρο Καλλιοντζή 7 χρόνια για ηθική αυτουργία  για τον πρώην ειδικό σύμβουλο, Κώστα Τσακίρη ποινή 7 ετών επίσης για ηθική αυτουργία . Για τον υπάλληλο της νομαρχίας Νίκο Τζαμαλίκο 7 χρόνια για φυσική αυτουργία  όπως και στον πρωην αντινομάρχη Γιώργο Τσαλουχιδη για φυσική αυτουργία ενώ επέβαλε 5 χρόνια στον αντινομαρχη Κώστα Τζώτζο για απλή συνέργεια  . Για την Σοφια Μπουδακίδου η ποινή είναι 10 χρόνια για άμεση συνέργεια στην υπόθεση. Ολοι οι κατηγορούμενοι έχουν  στέρηση εξόδου από τη χωρα και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Η κ. Μπουδακίδου θα πρεπει να εμφανίζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα, καθώς εκκρεμούν κι άλλες υποθέσεις σε βάρος της. Ολοι οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και δε χρειάστηκε να καταβάλλουν εγγειοδοσια για να αφεθούν ελεύθεροι. Και αποχώρησαν από το εφετείο. Ολοι φάνηκαν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα αφού η αρχική αγόρευση του εισαγγελέα δημιούργησε την εντύπωση ότι οι ποινές θα ηταν πολύ μεγαλύτερες. 
Στην έδρα η Πρόεδρος του Τριμελούς κ. Γεωργία Σακάλογκλου ο Εισαγγελέας κ. Παπαοικονόμου και η δικαστής κ. Κουκουδέα
 
Καταπέλτης ο εισαγγελέας 
Καταπέλτης ήταν στην αρχή της συνεδρίασης η αγόρευση του εισαγγελέα ο οποίος  ζήτησε την ενοχή και των έξι κατηγορουμένων για απιστία κατά του δημοσίου. Συγκεκριμένα ζήτησε την καταδίκη του ΝίκουΤζαμαλίκου για φυσική αυτουργία στην υπόθεση, της Σοφίας Μποδακίδου για άμεση συνέργεια του Κώστα Τζώτζου και του Γιώργου Τσαλουχίδη για απλή συνέργεια και των Κώστα Τσακίρη και Θεόδωρου Καλλιοντζή για ηθική αυτουργία, ενώ τόνισε πως οι δυο ηταν και “οι ιθύνοντες νόες τής διαπλοκής και της οργάνωσης του σχεδίου”. 
 
Η δικογραφία 
Η υπόθεση αφορούσε στο σκάνδαλο της Νομαρχίας Καβάλας την περίοδο Απρίλιος 2005 – Φεβρουάριος 2006, γνωστή και ως υπόθεση των εκδηλώσεων Μπουδακίδου. 
Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη έπειτα από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θράκης στις αρχές Ιουλίου του 2014. 
Σύμφωνα με το βούλευμα, υπεύθυνα για το σκάνδαλο θεωρήθηκαν τα 6 έξι παραπάνω άτομα για το γεγονός ότι εγκρίθηκαν και πληρώθηκαν δαπάνες ύψους 219.000 ευρώ για εκδηλώσεις που αφορούσαν στην προβολή των έργων του Γ’ ΚΠΣ για τις οποίες δεν ελέγχθηκε εάν πραγματοποιήθηκαν ή όχι αλλά ακόμα και αν έγιναν πληρώθηκαν με επιπλέον χρήματα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας. 
 
Συγκεκριμένα το βούλευμα αναφέρεται συνολικά σε 11 αποφάσεις των τότε νομαρχιακών επιτροπών για συναυλίες (3 αποφάσεις), προβολή έργων του Γ’ ΚΠΣ (5 αποφάσεις), ημερίδες (2 αποφάσεις), πολιτιστικές εκδηλώσεις (1 απόφαση). 
Το συνολικό ποσό των 219.000 ευρώ, σύμφωνα με το βούλευμα δαπανήθηκαν ως εξής: 
86.000 ευρώ για προβολή των έργων του Γ’ ΚΠΣ. 10.000 ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις. 54.000 ευρώ για ημερίδες. 68.000 ευρώ για συναυλίες.
 
Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση η έδρα έκρινε ενόχους όλους τους κατηγορούμενους Αποδίδοντας στους Τζαμαλίκο και Τσαλουχίδη φυσική αυτουργία στην υπόθεση, στους Καλλιοντζή και Τσακίρη για ηθική αυτουργία, Τζώτζο για απλή συνέργεια και Μπουδακίδου για άμεση συνέργεια. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ζήτησαν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους πελάτες τους στοχεύοντας στη μείωση της ποινής που θα επέβαλε τελικώς το δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι για τους Καλλιοντζή και Μπουδακίδου ο εισαγγελέας πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. 
 
Κάτια Γιαννουκάκου