Τη βοήθεια των γιατρών της Θάσου ζητά το Νομικό Πρόσωπο ΔΗΜΑΡΩΓΟΣ προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής υγείας στο οποίο συμμετέχει ο δήμος.

 

Ειδικότερα, πρόκειται για το πρόγραμμα «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) το οποίο έχει ενταχθεί στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» 2007-2013 με φορέα υλοποίησης το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας. Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας έχει ως  αποκλειστικό του σκοπό την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας.

Μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου  Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας είναι 155 Δήμοι από όλη την χώρα ανάμεσα σε αυτούς και ο Δήμος Θάσου.

Οι Δήμοι – μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα  ΚΕΠ Υγείας αρχικά είναι 14, ανάμεσά τους και ο Δήμος Θάσου.

 

Οι στόχοι του προγράμματος

Βασικό μέλημα του Προγράμματος ΚΕΠ Υγείας είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η  διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και  παραπομπών σε δομές υγείας, όλων  των πολιτών ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα εξής 7 νοσήματα :

α) Καρκίνος του παχέος εντέρου β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας γ) Καρκίνος του μαστού δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος ε) Ανεύρυσμα αορτής στ) Καρκίνος του προστάτη και ζ) Μελάνωμα

Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην κατεύθυνση και παρότρυνση των πολιτών να προβούν σε προληπτικές εξετάσεις, χρησιμοποιώντας τον ασφαλιστικό τους φορέα ή ακόμη και εξ’ ιδίων πόρων.

 

Ζητείται η βοήθεια των γιατρών του νησιού

Στην προσπάθεια αυτή, το Νομικό Πρόσωπο ΔΗΜΑΡΩΓΟΣ ζητά την βοήθεια των γιατρών ώστε να γίνεται άμεσα η πρόσβαση των πολιτών σε παρόχους εργαστηριακών εξετάσεων. Οι νέες δημοτικές δομές των Κ.Ε.Π. Υγείας των Δήμων  θα αναλάβουν το συντονισμό της προσπάθειας αυτής.

Οι γιατροί στα πλαίσια του προληπτικού έλεγχου  θα εξετάζουν τους πολίτες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θα τους παραπέμπουν για διαγνωστικές εξετάσεις σύμφωνα με συγκεκριμένα διαγνωστικά πρωτόκολλα.

Προκειμένου να εφαρμοσθεί το Πρόγραμμα αυτό, θα δημιουργηθεί μια συνολική λίστα με όλους τους Ιατρούς-Συνεργάτες,  τα Διαγνωστικά Κέντρα και τα νοσηλευτικά Ιδρύματα του Δήμου και του Νομού, που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Η λίστα αυτή θα διατίθεται στους δημότες που συμμετέχουν στα Προγράμματα Πρόληψης των Κ.Ε.Π. Υγείας των Δήμων, προκειμένου οι δημότες αυτοί, να γνωρίζουν τους ιατρούς που έχουν συμφωνήσει με τους όρους του προγράμματος. Εκτός από τους ιατρούς - συνεργάτες με ειδικότητες που αφορούν τα ανωτέρω 7 νοσήματα, καλούμε και άλλες ειδικότητες (Παιδίατροι , Οφθαλμίατροι κλπ)  με την προοπτική της επέκτασης του προγράμματος .

Η παρακολούθηση της  πορείας του προγράμματος  και η σωστή συνεργασία με τους Ιατρούς-Συνεργάτες είναι στις αρμοδιότητες των στελεχών των Κ.Ε.Π. Υγείας. Τα στελέχη των Κ.Ε.Π. Υγείας δεν θα εμπλέκονται σε καμία περίπτωση στο κλείσιμο των ραντεβού των δημοτών με τους Ιατρούς-Συνεργάτες.

Παρακαλούνται οι γιατροί που προτίθενται να συμμετάσχουν, σε προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για θέματα Προληπτικής Ιατρικής που θα οργανώνονται από τα στελέχη των ΚΕΠ-Υγείας, να προσέλθετε για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση των όρων συμμετοχής στο πρόγραμμα  στο Γραφείο  του νομικού προσώπου Δημαρωγός του Δήμου Θάσου (Κτίριο ΙΚΑ Λιμένα),  τηλ. 2593024020, email: dimarogos@thassos.gr  όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

Γενικότερες πληροφορίες για τα ΚΕΠ Υγείας στην ιστοσελίδα  www.kepygeias.gr