Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με το κόμμα του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος σχολίασε στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 13 – 16 Μαρτίου 2017, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στο μέλλον στην Ε.Ε., αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και της Ελλάδας μέσα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

συνέντευξη στην

Κορίνα Καπάκη

 

Ποιο είναι το σχόλιό σας για τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την στιγμή;

 

«Υπάρχει ένταση στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αφορμή ήταν το αίτημα της Τουρκίας οι υπουργοί της να συμμετέχουν σε πολιτιστικές και όχι πολιτικές εκδηλώσεις της Ε.Ε. . Κυρίως, για λόγους ασφαλείας, αλλά και γιατί Πολωνία και Γερμανία αρνήθηκαν να εμπλακούν στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι Αρχές αρνήθηκαν να δώσουν αυτή την άδεια.

Αυτό λειτούργησε ως απρόσμενο «δώρο» στο κυβερνόν κόμμα της Τουρκίας, καθώς, οι πολίτες της το ερμήνευσαν ως ευθείας επίθεση ενάντια στον Ερντογάν και φυσικά, σε περιόδους εκλογικών αντιπαραθέσεων οι εντάσεις είναι ψηλά, ο εθνικισμός είναι ψηλά και μπορώ να πω πως όντως ήταν ένα δώρο για το κυβερνόν κόμμα της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, υπήρξε και η εμπλοκή της Ολλανδίας, που ήταν και αυτή – τότε - σε προεκλογική περίοδο, όπου και εκεί, αμέσως «άδραξαν την ευκαιρία» να ανεβάσουν τους τόνους, σένα «κυνήγι εντυπωσιασμού», για να πάρουν και μερικές ψήφους επιπλέον.

Δεν είναι αυτός ο τρόπος που κάνουμε πολιτική. Είναι δυνατό, αλλά δεν είναι το σωστό.

Είμαι σίγουρος πως οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, που δεν περνάνε την καλύτερη τους φάση, μπορεί στα λόγια να επιδεινωθούν, αλλά πιστεύω, πως στη βάση τους, που είναι η στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς, θα πάνε όλα καλά. Άλλωστε η Ολλανδία είναι ένας πολύ καλός επενδυτής στην Τουρκία, με άμεσες επενδύσεις, αλλά και με τουρισμό.

Εμείς έχουμε την ειδική σχέση για το προσφυγικό. Στηριζόμαστε στη διατήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία και πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, να πέσουν οι τόνοι και τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους».

 

Η γνώμη σας για την πιθανή μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.;

 

«Πρέπει να κοιτάμε τα πράγματα ένα ένα. Αυτή την στιγμή, μας απασχολεί ο τελωνειακός εκσυγχρονισμός, καθότι, είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Είναι ένα βήμα που πρέπει να γίνει, διότι, έχουμε 140 εκατ. ευρώ εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία και μπορούμε να τις πολλαπλασιάσουμε. Είναι σημαντικό και πρέπει να γίνει.

Αν κάποια στιγμή η Τουρκία μπορέσει να μπει στην Ε.Ε., είναι και «στο δικό της χέρι». Το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι δεδομένο και η Τουρκία, αν μπορέσει κάποια στιγμή να συμβαδίσει με αυτό το κεκτημένο, θα έχει την πιθανότητα να ενταχθεί. Η Ελλάδα θα ήταν η πρώτη χώρα που θα χαιρόταν με αυτό το γεγονός, γιατί θα σήμαινε πως οι σχέσεις των δύο κρατών - πέραν του συνόλου - θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο στενές. Είναι μια πορεία, βέβαια, που φαίνεται να έχει πολύ μέλλον».

 

Τι σημαίνει για εσάς η «Λευκή Βίβλος» του προέδρου Γιούγκερν;

 

«Έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα, ώστε να φτάσουμε στους «χρόνους» που περιγράφει η Λευκή Βίβλος.

Είναι «κοινό μυστικό», η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Δε μπορεί να συνεχίσει όπως είναι τώρα. Πρέπει να γίνει πιο αποδοτική και να δώσει μεγαλύτερη σημασία στον απλό πολίτη. Ο κοινωνικός πυλώνας πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Επενδύσεις, θέσεις εργασίας και προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων απαιτούνται τώρα όσο ποτέ. Πρέπει να δουλέψουμε και εμείς οι Έλληνες, ώστε, να είμαστε στους περισσότερους κύκλους και θέματα ενδιαφέροντος της Ευρώπης, όπως είναι το επενδυτικό, η ανάπτυξη της οικονομίας, κτλ. Όμως, για να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να αλλάξουμε. Δυστυχώς, εμείς ελπίζουμε ότι θα μπούμε σε «κύκλους» ως δώρο. Αυτό δε θα συμβεί και για άλλη μία φορά θα μείνουμε πίσω».

 

Πιστεύετε ότι πάσχει ο τρόπος που μεταφέρεται η ευρωπαϊκή δραστηριότητα και οι δράσεις των Ελλήνων Ευρωβουλευτών στους Έλληνες πολίτες;

 

«Χρειαζόμαστε καλύτερη μεταφορά της πραγματικότητας και όχι γεγονότων άμεσου εντυπωσιασμού, χωρίς βάθος.

Ευθύνη σε αυτό έχουν όσοι άμεσα εμπλέκονται με τον Τύπο, αλλά κυρίως, οι πολίτες που δε θέλουν ευθύνες στα χέρια τους και τις μεταφέρουν συνεχώς σε ξένα χέρια. Ευθύνονται, επίσης, οι τόσα χρόνια εμπλεκόμενοι στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στις θέσεις αυτές με τις ψήφους των πολιτών.

Είναι πολλά αυτά που μας κρατούν μακριά από το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η απάντηση της Ευρώπης δεν είναι να δίνουμε απλά χρήματα, αλλά να κάνουμε – επιτέλους - στην Ελλάδα, ανταγωνιστική οικονομία και προϊόντα, για να μπορέσουμε να επικρατήσουμε στις αγορές, με την ποιότητα των προϊόντων μας. Σε αυτό πρέπει να στοχεύσει η Ελλάδα. Γιατί έχει αγροτική οικονομία η οποία μπορεί να γίνει ξεκάθαρα εξαγωγική, έχει τουρισμό που μπορεί να είναι βαθειά ποιοτικός και όχι απλά ποσοτικός. Επιπλέον, ενέργεια, αναλώσιμες πηγές ενέργειας, υδρογονάνθρακες, σχέσεις με τις γύρω χώρες, κτλ είναι μόνο ορισμένοι από τους τομείς που πρέπει να αναπτυχθούν. Έχουμε πολλά πλεονεκτήματα, όμως δεν έχουμε καταλάβει ότι για να προσελκύσεις επενδύσεις, χρειάζεσαι σταθερό φορολογικό σύστημα, σταθερό πολιτικό σύστημα και να μην «κουβαλάς» τα φοβερά βάρη της δημόσιας διοίκησης.

Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν έκαναν καμία αξιολόγηση στο πως φτάσαμε ως εδώ. Τόσα χρόνια χτίζουμε ένα «πελατειακό κράτος» και δυστυχώς, δε φαίνεται να αλλάζει αυτό. Υπάρχει ανοχή των Κυβερνήσεων να μην υπάρχουν έλεγχοι, διαφάνεια, ανομία κτλ. Οι άνθρωποι έχουν αντίστοιχες συμπεριφορές ανάλογα με το πλαίσιο που τους οδηγείς να ζούνε. Εμείς, αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να αφαιρέσουμε. Να μην καταστρέφει ο Έλληνας τα πάντα γύρω του (παραλίες, δάση, πόλεις, κτλ)».

 

«Ευρώπη πολλών ταχυτήτων»: τελικά, σημασία έχει ο προορισμός ή η κατεύθυνση;

 

«Δε πιστεύω πως μιλάμε για μία Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων», αλλά για μία Ευρώπη διαφορετικών ενδιαφερόντων και κύκλων ενδιαφερόντων. Χώρες που σε κάποια θέματα βρίσκουν συμπτώσεις, θα μπορούνε να προχωράνε τη συνεργασία τους, χωρίς να παρεμποδίζονται από τις άλλες. Καταργούμε, λοιπόν, το βέτο. Δεν είναι ζήτημα δύο ταχυτήτων, οι πλούσιοι και οι φτωχοί, αλλά είναι ζήτημα κύκλων ενδιαφερόντων.

Σε όλα αυτά η χώρα μας έχει μία πολιτική. Πρέπει να προσπαθήσει αυτοί οι κύκλοι να είναι ανοικτοί σε εμάς και να ασκηθούν ευρωπαϊκές πολιτικές σε βάθους, για αυτούς που είναι πρόθυμοι και θέλουν να συμμετάσχουν αλλά δεν μπορούν. Να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί κύκλοι που οδηγούν στην ενοποίηση πιο γρήγορα ή πιο αργά, αλλά να είναι έτοιμοι παράλληλα να υποδεχθούν αυτούς που θέλουν, αλλά δεν μπορούν ακόμα και να τους βοηθήσουν. Αυτό σημαίνει, μία ευρύτερη Ευρώπη αλληλεγγύης. Ο καθένας, λοιπόν, θα συμμετέχει σε όποιο ή όποια κοινά ευρωπαϊκά σχέδια θέλει, αλλά σε αυτά που δε συμμετέχει, οι υπόλοιπες χώρες δε θα χρειάζονται την έγκρισή του για να συνεχίσουν τις ενέργειές τους».

 

Ένα τελευταίο σχόλιο για τις θέσεις του ΠΟΤΑΜΙΟΥ;

 

«Το ΠΟΤΑΜΙ έχει δεσμευτεί να αλλάξει την πολιτική βούληση. Πρέπει οι πολίτες να απαιτήσουν αυστηρότερους ελέγχους από το Κράτος, σε όλους τους τομείς. Οι πολίτες έχουν τις ευθύνες τους όταν ψηφίζουν. Δε μπορεί να τα βάζει με όλους, εκτός από τα κόμματα που Κυβερνούν. Πρέπει να αλλάξουμε πολικές άμεσα. Πρέπει ο πολίτης να χρησιμοποιήσει την δύναμη της ψήφου του σοφά».