Ανακοίνωση στην οποία αναφέρει την πάγια θέση της για την αξιοποίηση των στρατοπέδων της Καβάλας, εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών». Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

Η Συμπαράταξη Πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη  τα πεπραγμένα της διοίκησης   και  την  αδυναμία της  να  δώσει  λύσεις, τόσο στα πιο απλά θέματα  της καθημερινότητας  όσο και στα πιο μεγάλα ζητήματα  που απασχολούν την κοινωνία της Καβάλας, όπως είναι και τα στρατόπεδα, αποφάσισε  να κάνει γνωστή εκ νέου στον κόσμο  την  σταθερή και αμετάβλητη θέση της για την πλήρη απόδοση των στρατοπέδων  στους πολίτες χωρίς όρους και ανταλλάγματα.

 

Τα στρατόπεδα Ασημακοπούλου-Κοτσάλου πρέπει να επιστραφούν στους φυσικούς τους δικαιούχους, τους πολίτες της Καβάλας. Αυτό δεν είναι μόνο μια πάγια θέση, ένα αίτημα ή ένα όραμα της «Συμπαράταξης Πολιτών», αλλά αποτελεί μια κρυστάλλινη, συλλογική απαίτηση της τοπικής κοινωνίας.

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η παραλιακή οδός εισόδου-εξόδου της πόλης στο Περιγιάλι προβλέπεται να καταργηθεί. Η νέα πύλη της πόλης θα διέρχεται ανάμεσα από τα δυο στρατόπεδα. Με τη νέα χάραξη, το νότιο στρατόπεδο (Ασημακόπουλου) ενοποιείται με την παραλιακή ζώνη, ενώ το βόρειο στρατόπεδο (Κοτσάλου) εντάσσεται στον αστικό ιστό του νέου Σχεδίου Πόλης Περιγιαλίου και οικοπεδοποιείται.

Ειδικά λοιπόν η μετατροπή σε μητροπολιτικό πάρκο (περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, αθλητικό) του στρατοπέδου Ασημακόπουλου, το οποίο σημειωτέον έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό βιότοπο, δεν αποτελεί παρά μια φυσική, αναγκαία όσο και ορθολογική εξέλιξη.

Ο χώρος διαθέτει επιπλέον έναν αξιόλογο, όσο και ήπιο δομικό πλούτο, που μπορεί να αναπλαστεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα, κάτω από την διαχείριση και εποπτεία  του Δημοτικού φορέα. Με τη συνεργασία κι άλλων τοπικών φορέων (ΤΕΕ, πολιτιστικές οργανώσεις Κ.Α.) μπορεί να συνδιαμορφωθεί, να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο αξιοποίησής του. Η στέγαση πολιτιστικών φορέων, αθλητικών σωματίων, κέντρου καινοτομίας και νεότητας, youth hostel και κάμπινγκ φιλοξενίας νεανικού τουρισμού σε συνδυασμό με την διοργάνωση εκδηλώσεων, δράσεων, χώρων έκθεσης και διάθεσης τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, κ.α. μπορεί να είναι κάποιες από τις ιδέες-προτάσεις  χρήσης  του, που θα αποτελέσουν πόλο έλξης τουρισμού και νεολαίας. Κάποιες δραστηριότητες μπορεί να ανατεθούν σε κοινωνικές επιχειρήσεις, δίνοντας την

δυνατότητα στο χώρο να λειτουργήσει πέρα από χώρο αναψυχής και πολιτισμού, ως  ζωντανό κύτταρο νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Γίνεται αντιληπτό ότι η συντήρηση κι αξιοποίηση του υπάρχοντος δομικού πλούτου είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση του χαρακτήρα του χώρου, ενώ παράλληλα αποτρέπει από σκέψεις