ΣΣτον Καθεδρικό Ναό Θεού Σοφίας στην Ξάνθη, θα εκτεθεί σε λαϊκόπροσκύνημα σήμερα στις 3:00 το μεσημέρι η σορός του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργου Παυλίδη ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Ξάνθης όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες.. Στις 4:00 θα ακολουθήσει η κηδεία του εκλιπόντος περιφερειάρχη στο νεκροταφείο της Ξάνθης. Νωρίτερα στη 1:00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει εκτάκτως το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ στην Κομοτηνή.

 

Ποιος ήταν ο Γιώργος Παυλίδης

Ο Γιώργος Παυλίδης γεννήθηκε το 1956 και ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Αποφοίτησε από τη Νομική και από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη δικηγορία κυρίως στο ποινικό δίκαιο.

Στη διάρκεια της δικηγορικής του καριέρας δημοσίευσε αρκετά επιστημονικά άρθρα, νομικού και μη περιεχομένου σε διάφορα νομικά και άλλα σχετικά έντυπα.

Το 1998 εκλέχθηκε με την παράταξη της ΝΔ Νομάρχης στο Νομό Ξάνθης και ανέλαβε καθήκοντα από 01/01/1999

Επανεξελέγη Νομάρχης Ξάνθης, την πρώτη Κυριακή, τον Οκτώβριο του 2002 με ποσοστό 53,24% (για την 4ετία 2003 - 2006)

και τον Οκτώβριο του 2006 με 56% (για την 4ετία 2007 - 2010).

Εκτός από Νομάρχης Ξάνθης στα 12 χρόνια που παρέμεινε στο αξίωμα διετέλεσε επίσης:

  • Εκλεγμένος Πρόεδρος, εμπνευστής και ιδρυτικός μέλος του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας των Νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας - Τουρκίας που έχει έδρα την Ορεστιάδα Έβρου από το 2004. Συμμετείχαν οι Νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Μπλαγκόεβγραντ Σμόλιαν, Κίρτζαλι, Χάσκοβο Βουλγαρίας και Ανδριανουπόλεως Τουρκίας, με πρωτόγνωρη διασυνοριακή δράση.
  • Επικεφαλής και Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Congress of Local and Regional Authorities of Council of Europe (Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης), μέλος της Μόνιμης και της Θεσμικής Επιτροπής του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, από το 2007 έως το τέλος του 2010.
  • Πρόεδρος της καινοτόμου δομής μεταξύ των 11 Νομαρχιών κατά μήκος της Εγνατίας οδού με την επωνυμία «Εγνατία - Τουρισμός» για την αναπτυξιακή – τουριστική αξιοποίηση της.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του (1999 – 2010) υλοποιήθηκε ένας μεγάλος αριθμός έργων στο νομό Ξάνθης:

  • Με πρωτοβουλία του σχεδίασε και υλοποίησε την διάνοιξη της μόνης εκ του νομού διόδου προς την Φιλιππούπολη Βουλγαρίας (Άγιος Κωνσταντίνος), ως τουριστικής οδού (ήπιας κυκλοφορίας).
  • Ο Ν. Ξάνθης από μηδενική παρουσία στον τουρισμό μετατράπηκε, με σταθερή στρατηγική, σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Συγκροτήθηκε πολυμερώς η εικόνα προβολής του.
  • Εμπνεύστηκε το 1999 και δρομολογήθηκε το 2003 το μεγάλο έργο μεταφοράς νερού – περιβαλλοντικής προστασίας 240.000 στρεμμάτων της πεδιάδας της Ξάνθης, με κλειστούς αγωγούς, παρότι πρόσκαιρα μπλόκαρε στο ΣτΕ, ενώ είχε ανάδοχο.
  • Δρομολόγησε την επίλυση του καυτού ζητήματος της σχολικής στέγης (παραδόθηκαν άνω των 400 από τις 800 χρησιμοποιούμενες σχολικές αίθουσες).
  • Ο Ν. Ξάνθης απέκτησε, ίσως το καλύτερο ενδονομαρχιακό οδικό δίκτυο στην χώρα. Όλη η πεδιάδα συνδέθηκε σε μια «ανοικτή πόλη».
  • Αναπτύχθηκε, εξαιρετικά, σε υποδομές η ορεινή περιοχή (δεκάδες αναπλάσεις, δρόμοι, σχολεία, αγροτικές υποδομές κ.τ.λ.).
  • Ασφαλίσθηκε σε μεγάλο βαθμό με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα.
  • Σχεδιάστηκε, δρομολογήθηκε και υλοποιήθηκε ένα παντελώς νέο οδικό τοπίο στην ορεινή περιοχή.
  • Αύξησε καθοριστικά την κοινωνική συνοχή του Νομού, που έγινε παράδειγμα συμβίωσης πολιτών με διαφορετική θρησκεία και καταγωγή.
  • Προχώρησε στη συγκρότηση της πολιτιστικής ταυτότητας του Νομού με καίρια έργα έμπνευσής του (πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης - οικία Μάνου Χατζηδάκη - κατασκευάζεται από το 2009, Μουσείο Καπνού επίσης, χώρος ανταμώματος Σαρακατσαναίων, Γιορτές Νέστου κλπ).
  • Προέβη σε καθοριστικές παρεμβάσεις ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης με την πρώτη εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, κατασκευή μαρίνας-ανάπλασης Π. Λάγος, ανάπλασης Αβδήρων, μαρίνας Αβδήρων, οδοποιίας πρόσβασης κ.τ.λ.
  • Ο Ν. Ξάνθης προστατεύθηκε από τα παράκτια υφάλμυρα νερά με τεχνητή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού σε χείμαρρους, που βρίσκονταν σε αχρηστία ή με διάνοιξη νέων καναλιών που υποκατέστησαν γεωτρήσεις και εμπλούτισαν εκτάσεις 110.000 στρεμμάτων.

 

Με την κατάργηση των νομαρχιών και την σύσταση των αιρετών περιφερειακών αυτοδιοικήσεων ο Γιώργος Παυλίδης θέτει υποψηφιότητα ως περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

Χάνει την εκλογική αναμέτρηση από τον συνυποψήφιό του Άρη Γιαννακίδη, υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 48,5% έναντι 51,4% του νικητή των εκλογών.

Την περίοδο 2011 - 2014 που παρέμεινε στην θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, ασκούσε γόνιμη κριτική και παρουσίασε πλούσιο αντιπολιτευτικό έργο.

Το ίδιο διάστημα

- διατέλεσε εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και,

- Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της ΕΝ.Π.Ε. σε εθνικό επίπεδο.

- Τιμήθηκε από πολλούς φορείς για την ως τώρα δραστηριότητά του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Εξελέγη περιφερειάρχης ΑΜΘ στο δεύτερο γύρο στις εκλογές της 25ης Μαΐου του 2014 αυτή τη φορά ως επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού "Περιφερειακή Αναγέννηση" με ποσοστό 56,35% έναντι 43,6% του αντιπάλου του Άρη Γιαννακίδη.

Θα παρέμενε περιφερειάρχης έως τις 31 Αυγούστου 2019 με τη νέα πενταετή θητεία στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση

Ο Γιώργος Παυλίδης, ήταν παντρεμένος με την Αθηνά και πατέρας δυο παιδιών, του Θοδωρή και της Μαρίνας.

Μεγάλη θλίψη στη ζωή του Γιώργου Παυλίδη, επέφερε πριν από σχεδόν έναν χρόνο, ο αιφνίδιος χαμός του γιου του Θοδωρή το Σάββατο 30 Μαΐου του 2015 σε ηλικία 34 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Ο Θοδωρής Παυλίδης ήταν παντρεμένος και πρόσφατα είχε γίνει πατέρας. Ήταν δικηγόρος στο επάγγελμα και διατηρούσε το δικηγορικό γραφείο της οικογένειας μαζί με την αδερφή του Μαρίνα.