Εν’ όψει της θρησκευτικής Εορτής των Μουσουλμάνων (Κουρμπάν Μπαϊράμ), στις 13 Σεπτεμβρίου 2016 και επειδή κατά τις ημέρες αυτές θα καταναλωθεί μεγάλος αριθμός βοοειδών και αιγοπροβάτων, τα οποία   σφάζονται εκτός σφαγείων χωρίς να ελέγχονται από κτηνιάτρους, με σοβαρότατους κινδύνους  για την Υγεία των καταναλωτών, η  Δνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας επισημαίνει στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας αλλά και σε όλους τους εμπλεκομένους τα εξής:

Α. Σχετικά με την αγορά και την διακίνηση

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ Η ΑΓΟΡΑ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΑΠΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
Τα ζώα που θα σφαγούν, θα διακινούνται με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα (άδεια διακίνησης, διαβατήρια(βοοειδή), κλπ) και θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν δύο ενώτια (σκουλαρίκια).
Πριν από κάθε μετακίνηση των  ζώων πρέπει να τηρούνται τα παρακάτω:

Το μεταφορικό μέσο να έχει καθαριστεί και απολυμανθεί πριν και μετά τη φόρτωση των ζώων
Τα ζώα να  προστατεύονται από επιθέσεις εντόμων με τα εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά
Πριν την ημερομηνία αναχώρησης να έχουν τηρηθεί όλοι οι χρόνοι αναμονής που προβλέπονται από τον εμβολιασμό και τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Για να διαγραφούν τα ζώα από το μητρώο των εκμεταλλεύσεων, όλοι οι έμποροι ή κτηνοτρόφοι πρέπει να επιστρέψουν στο Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής τους τα συνοδευτικά έγγραφα και αποδεικτικά σφαγής σύμφωνα με τις οδηγίες του Αγροτικού Κτηνιατρείου της περιοχής τους.

 

Β. Σχετικά με την σφαγή

Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται στα εγκεκριμένα σφαγεία των Περιφερειακών Ενοτήτων, με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας και θα εξετάζονται από κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή.
Συνιστάται να  προτιμώνται Βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών και Αιγοπρόβατα μικρότερα των 18 μηνών, καθώς για τα παραπάνω ζώα δεν απαιτείται εξέταση για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας παραλαμβάνεται αμέσως από το σφαγείο. Τα ζώα μεγαλύτερης ηλικίας θα εξετάζονται για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και έπειτα το κρέας τους θα διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση
Σε περίπτωση που κάποια ζώα σφαγούν εκτός σφαγείου και είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτές που αναφέρονται παραπάνω, τα εξής όργανα των ζώων θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αποτέφρωσης για καταστροφή: 

ΒΟΟΕΙΔΗ: Το κρανίο με το μυαλό, τα μάτια, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός, η σπονδυλική στήλη, ολόκληρο το έντερο και το μεσεντέριο.
ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ: Ολόκληρο το κεφάλι, ο νωτιαίος μυελός, ο σπλήνας (και στα αμνοερίφια).

 

Γ. Κυρώσεις

Παρακαλούμε όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την αποτροπή  επανεμφάνισης ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ  στην Περιφέρεια. Στους παραβάτες θα επιβληθούν αυστηρότατες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα των κατά τόπους Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

 

Κομοτηνή    25/08/2016                                                         Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ