Ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών σχετικά με το Παλιό Νοσοκομείο: «Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας (11-8-2016 ) η κα. Δήμαρχος, μας ανέγνωσε την απαντητική επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Αλεξιάδη, σε επιστολή της,  άγνωστη προς το σώμα, με θέμα την παραχώρηση του παλιού Νοσοκομείου και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει απαντητική επιστολή προς τον κ. Αλεξιάδη.

Η Συμπαράταξη Πολιτών δήλωσε την αντίθεσή της να συζητηθεί ως έκτακτο ένα τόσο σοβαρό θέμα, χωρίς να έχουν γνώση τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου των στοιχείων που έως εκείνη τη στιγμή μόνο η κα. Δήμαρχος γνώριζε. Δυστυχώς μειοψηφήσαμε. Ωστόσο από τη συζήτηση που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να δοθεί άμεση απάντηση από το δημοτικό συμβούλιο. Στην προσχηματική σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων που ακολούθησε η Συμπαράταξη Πολιτών διατύπωσε την πάγια θέση της: 

-Να αποδοθεί το 19% της κυριότητας του Δημοσίου του παλιού Νοσοκομείου στο δήμο Καβάλας και να αξιοποιηθεί προς όφελος των Καβαλιωτών.

-Έως τότε προτείνουμε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Καβάλας (ιδιοκτήτη του 81%) και του Δημοσίου (ιδιοκτήτη του 19%). Σύμφωνα με την οποία θα αποδίδεται το 19% του Δημοσίου του παλιού νοσοκομείου προκειμένου να αξιοποιηθεί εξ ολοκλήρου προς όφελος των Καβαλιωτών  από το δήμο Καβάλας.

-Σε περίπτωση που η πρόταση μας δεν γίνει δεκτή από το Δημόσιο, άμεσα να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη προκειμένου να δοθεί λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλιού Νοσοκομείου.

Εδώ και έξι χρόνια βλέπουμε την ατολμία των δημοτικών αρχών να υπερασπιστούν  την περιουσία του Δήμου στο παλιό Νοσοκομείο. Επέτρεψαν την καταστροφή του κτιρίου ψάχνοντας «μπάρμπα στην Κορώνη» και επενδυτές. Έξι χρόνια που το Δημόσιο έκανε όλες τις ενέργειες ώστε να διευρύνει τις δικές του διεκδικήσεις. 

Η Συμπαράταξη Πολιτών λίγους μήνες από τη μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου εξέφρασε στο δημοτικό συμβούλιο την αγωνία και τον προβληματισμό της για την εγκατάλειψη του κτιρίου.  Επανειλημμένα κατήγγειλε τις καταστροφές και το πλιάτσικο που γινόταν σε αυτό και απαίτησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή να προστατεύσει την περιουσία του δήμου όπως είχε υποχρέωση αλλά η ειρωνεία και η αδιαφορία ήταν μόνιμες επωδοί.

Οι προτάσεις μας για χρήση του κτιρίου, ως χώρου φιλοξενίας αστέγων συμπολιτών μας και φιλοξενίας σπουδαστών του Α.Τ.Ε.Ι. που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία αντιμετωπίστηκαν από την προηγούμενη διοίκηση όπως ακριβώς και το κτίριο! Με πλήρη αδιαφορία! Αδιαφορία που οδήγησε στην καταστροφή του κτιρίου με αποτέλεσμα να μην είναι άμεσα λειτουργικό αλλά «για γκρέμισμα»!!!

Με τη σειρά της η διοίκηση της κυρίας Τσανάκα πράττει τα ίδια και χειρότερα. Μετά από δυο χρόνια αδιαφορίας αποδέχθηκε την κυριότητα του Δημοσίου, απεμπολώντας το 81% της κυριότητας του δήμου μας ζητώντας την παραχώρηση του κτιρίου για 60 χρόνια!!! Αυτό περιγράφεται στην από 26-7-2016 /Αρ. Πρωτοκ. 40102 επιστολή της Δημάρχου κυρίας Τσανάκα προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. Η κα. Τσανάκα, ως μη όφειλε, απεμπολεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δήμου στο παλιό Νοσοκομείο αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την πλήρη ιδιοκτησία του Δημοσίου. Προωθεί μάλιστα την άποψη ότι σημασία δεν έχει το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά μόνο η αξιοποίηση του κτιρίου ( λογική Άδωνη Γεωργιάδη) .

Ο δήμος Καβάλας δεν είχε ως όφειλε και δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου.

Έξι χρόνια απαξιώνεται και καταστρέφεται συστηματικά το ακίνητο και κανένας δεν δηλώνει υπεύθυνος. Φυσικά θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τους αναλογούν για τις καταστροφές και για το πλιάτσικο.

Μετά από δυο χρόνια διοίκησης Τσανάκα ο δήμος μας κινδυνεύει να χάσει μέρος της περιουσίας του. Χθες η Ακτή Καλαμίτσας, σήμερα το παλιό Νοσοκομείο, αύριο;;;

Κα. Δήμαρχε φτάνουν τα ψεύτικα τα λόγια τα ωραία, τα μεγάλα.

Επιτέλους προστατεύστε την περιουσία του δήμου μας.

 

Για τη Συμπαράταξη Πολιτών

Ο επικεφαλής

Άρης Βέρρος»