Στα 28 εκ ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των Καβαλιωτών προς τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν στελέχη της επιχείρησης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο ξενοδοχείο Εγνατία.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τα νέα προνομιακά τιμολόγια ενιαίας έκπτωσης 15% σε όλους τους οικιακούς και τους επαγγελματικούς πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης, καθώς και της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις

 

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο διευθυντής Τύπου και Μ.Μ.Ε., Ανδρέας Πετσίνης, ο διευθυντής πωλήσεων Μακεδονίας - Θράκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο διευθυντής καταστήματος Καβάλας, Κωνσταντίνος Καρανάσιος, καθώς και ο Στράτος Γαρίτσης.

 

Στα 28 εκατομμύρια € οι οφειλές των Καβαλιωτών

 

Ενδιαφέρον προκαλούν τα στοιχεία ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας προς τη Δ.Ε.Η. μέχρι τις 30 Ιουνίου έφταναν στα 28 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, το 33,1% του συνόλου των πελατών της Π.Ε. Καβάλας.

Οι οφειλές των οικιακών πελατών φτάνουν το 50,7 %, εκ των οποίων το 31 % πηγάζει από οφειλές λογαριασμών άνω των 1.000 ευρώ, οι οποίες, όμως, αντιστοιχούν μόλις στο 15% των οικιακών οφειλετών.

Οι οφειλές από τους επαγγελματικούς πελάτες ανέρχονται στο 47,2 % επί του συνόλου των οφειλετών, με το 33% να αφορά σε οφειλές λογαριασμών άνω των 3.000 ευρώ. Οι οφειλές αγροτικών πελατών ανέρχονται στο 2,1 %. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ έως την 30η Ιουνίου, παρά το ιδιαίτερα ευνοϊκό μέτρο της ρύθμισης των οφειλών, με 36 δόσεις από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους, μόλις το 27,5 % από αυτές έχουν ρυθμιστεί.

 

Από το σύνολο των 28 εκατομμυρίων ευρώ, τα 4,3 (ποσοστό 15,4%) αφορούν σε οφειλές υπέρ τρίτων (Δημοτικά Τέλη, Δημοτικό Φόρο, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και Τέλος Ε.Ρ.Τ.), ποσά τα οποία δεν έχουν αποδοθεί στους τρίτους δικαιούχους φορείς, εφόσον δεν εισπράχθηκαν. Κατά συνέπεια, η μη είσπραξη των ληξιπροθέσμων επηρεάζει τόσο τα αποτελέσματα της Δ.Ε.Η., όσο και εκείνα των Ο.Τ.Α. και της Ε.Ρ.Τ.

 

Η ρύθμιση οφειλών σε 36 δόσεις

Όπως επισημάνθηκε προκειμένου να δοθεί λύση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ΔΕΗ παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες της να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς καμία προκαταβολή μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2016. Στη ρύθμιση έχουν δικαίωμα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και οι πελάτες, οι οποίοι έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το προηγούμενο σύστημα. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού.