Μόνο στους Φιλίππους και τη Νέα Πέραμο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις κατά την ημέρα της αυγουστιάτικης πανσελήνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. Στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι θα λειτουργήσουν έως αργά το βράδυ, θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος.

 

Οι εκδηλώσεις και οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία αφορούν την Πέμπτη 18 Αυγούστου.

 

Είναι ενδεικτικό ότι στην πόλη της Καβάλας και στο νησί της Θάσου δεν έχουν προγραμματιστεί καθόλου εκδηλώσεις. Στη Θάσο μάλιστα, στο πρόγραμμα των ανοιχτών χώρων εντάχθηκε μόνο το αρχαιολογικό μουσείο και όχι η αρχαία αγορά ή ο αρχαιολογικός χώρος της Αλυκής.

 

Μουσικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί, στο νομό Καβάλας, μόνο στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων και στην Ανακτορούπολη στη Νέα Πέραμο ενώ σε επίπεδο νησιών στη βορειοανατολική Ελλάδα μουσικές εκδηλώσεις θα γίνουν τόσο στη Σαμοθράκη, όσο και στα νησιά Λήμνος και Λέσβος.

 

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στη βορειοανατολική Ελλάδα, την Πέμπτη 18 Αυγούστου.

 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου              

Το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό μέχρι τις 22.00, ενώ ο αύλειος χώρος του Μουσείου θα παραμείνει ανοικτός μέχρι τα μεσάνυχτα.

 

Αρχαιολογικός χώρος Ανακτορούπολης Νέας Περάμου  

Μουσική παράσταση . Ώρα έναρξης 21.00

 

Αρχαίο θέατρο Φιλίππων     

Μουσική παράσταση σε συνεργασία με την ΠΕ Καβάλας με ώρα έναρξης 21.00. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ελληνικά μουσικά θέματα με τη χωρωδία "Δομέστικοι της Δράμας" (μαέστρος Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ) και το μουσικό σχήμα "Τετραφωνική ρίζα" (μαέστρος Ιωάννης Κανάκης)

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας          

Το Μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό κατά τις ώρες 19.00 έως 22.00 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας              

To μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 20:00 έως 22:00.

 

Αρχαιολογικός χώρος Καλής Βρύσης                  

Μουσική εκδήλωση με τους Οδοιπόρους Καλής Βρύσης με τίτλο "Στου Φεγγαριού τη λάμψη".

 

Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Πλατανιάς    

Μουσική εκδήλωση με τίτλο "Πανσέληνος στην Ακρόπολη Πλατανιάς".

 

Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη           

Μουσική εκδήλωση, κουαρτέτο "Saos Quartet" με θέμα " Οι Ελληνικοί  Χοροί", έργο του συνθέτη  Νίκου Σκαλκώτα, σε συνεργασία με το Δήμο Σαμοθράκης. Οι συντελεστές του κουαρτέτου είναι οι εξής: Θεοδώρα Σερελέα, (βιολί), Κατερίνα Κόρδη (βιολί), Δημήτρης Αντωνακάκης (βιόλα), Κωνσταντίνος Σερελέας (τσέλο). Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από 20.00 έως 24.00.

 

Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων          

Ιστορικός περίπατος και βραδιά ποίησης από τις 19.00 - 24.00

 

Αρχαία Στάγειρα   

Συναυλία σε συνεργασία με το Δήμο Αριστοτέλη, Το μουσικό σχήμα "ΜΟΝΤΑΖ" και η μεικτή χορωδία Αρναίας θα αναβιώσουν συνθέσεις Χατζηδάκη, Θεοδωράκη και Ξαρχάκου στο πλαίσιο του θεσμού των Αριστοτελείων αλλά και του εορτασμού του έτους Αριστοτέλη 2016 με αφορμή τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του Σταγειρίτη φιλοσόφου. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 8:00 έως και 24:00.

 

Αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης       

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 08:00 έως 22:00 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης     

Το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 08.00 έως 22.00

 

Αρχαιολογικός χώρος Αγγίστας (Villa Rustica)   

Ανοιχτή εκδήλωση στο πραύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αγγίστας σε συνεργασία με την Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΓΓΙΣΤΑΣ'' και ομιλία με θέμα "Μονή Αγίας Παρασκευής Δομήρου" από εκπρόσωπο της Εφορείας. Ο αρχαιολογικός χώρος ''Villa Rustica'' θα παραμείνει ανοικτός στο κοινό από τις 08.00 έως 22.00.

 

Άνω Κάστρο Μυτιλήνης        

Μουσική εκδήλωση κλασικής Όπερας με την Μαρία Γαλάνη (σοπράνο), τον Λεωνίδα Σακελλαρίδη (τενόρο) και την Ειρήνη Τσολάκη (πιάνο), με τίτλο "Μουσικές νότες με τη νυχτερινή σελήνη" Ώρες: 20.00 έως 01.00

 

Κάστρο Μύρινας Λήμνου      

Μουσική βραδιά σε συνεργασία με τον Δήμο Λήμνου από το μουσικό σχήμα του Δημήτρη Μαυράκη και την χορωδία του Δήμου Λήμνου. Θα παρουσιαστούν θεατρικά δρώμενα και θα συμμετέχει η φωτογραφική ομάδα Λήμνου και ο κ. Ζαφειρίου με το τηλεσκόπιό του για την "ξενάγηση" του κοινού στον ουρανό. Ώρες 20.00 έως 01.00