Απάντηση στην επιστολή του Σωματείου Υπαλλήλων & Εργατοτεχνιτών στη ΒΦΛ, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου με αφορμή την επικείμενη συνάντηση της διοίκησης του Επιμελητηρίου με τη διοίκηση ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ θερμά για την «ενδιαφέρουσα» επιστολή σας, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω ότι, το δικαίωμα, με ποιους θα συναντηθούμε, πότε θα συναντηθούμε και αν θα κοινοποιήσουμε την συνάντησή μας είναι αποκλειστικά του Οργανισμού μας και τέτοιου είδους και ύφους παρατηρήσεις, να τις κρατήσετε για το δικό σας συνδικαλιστικό όργανο.  

Για να μπούμε και στην ουσία των προβληματισμών και σκέψεών σας, αντιλαμβάνομαι ότι σας ενοχλεί ότι θα συναντηθούμε με μια επιχείρηση του Νομού Καβάλας, για να βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει, ενώ παράλληλα αυτοαναιρείστε και μας κατηγορείτε ότι είμεθα απόντες από την κρίση στα Λιπάσματα Καβάλας.

Για να σας διορθώσουμε επομένως, στην Πανκαβαλιώτικη συνάντηση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο, ήμασταν παρόντες και αναλάβαμε πρωτοβουλία με δική σας παρότρυνση, παρουσία όλων των αρχών του τόπου, να έρθουμε σε επαφή με τη Διοίκηση της εταιρείας, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Παράλληλα είχα και με εσάς προσωπικά, αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες, που δεν θέλαμε να κοινοποιήσουμε, προσδοκώντας να βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας, μεταξύ εργαζομένων και Διοίκησης.

Στόχος της κοινωνίας της Καβάλας και του Επιμελητηρίου είναι το εργοστάσιο να παραμείνει ανοικτό, με αξιοπρεπείς αμοιβές για όλους τους εργαζομένους.

Αδυνατώ να κατανοήσω το επιθετικό ύφος της επιστολής σας, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, που μας βάζει σε σκέψεις ότι κάτι άλλο επιθυμείτε.

 

Τα Επιμελητήρια πράγματι είναι η φωνή της υγιούς επιχειρηματικότητας και αυτή τη φωνή στην Καβάλα δεν θα την σταματήσετε, και μακριά από εμάς οι «υπόγειες μεθοδεύσεις» στα όρια της νομιμότητας και αν υπάρχει κατάλυση του «κράτους δικαίου», υπάρχουν κρατικοί Φορείς που μπορούν να επαναφέρουν την τάξη.

Συνεχίζουμε να χαρακτηρίζουμε το εργοστάσιο ως έναν από τους οικονομικούς «πνεύμονες» της Καβάλας, προς αυτή την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης θα συνεχίσουμε με μετριοπάθεια και όχι με λαϊκισμούς και τραμπουκισμούς, αν και  φαίνεται ότι η προσπάθειά μας αυτή ενοχλεί.

Το Επιμελητήριο θα είναι πάντα μπροστά σε όλους τους αγώνες για το καλό του τόπου μας.

 

 

                                                                                    Με εκτίμηση

                                                                                     Ο Πρόεδρος

 

                                                                             Άγγελος Τσατσούλης

 

Είχε προηγηθεί η επιστολή των εργαζομένων στην οποία αναφέρονταν τα εξής:

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, πληροφορηθήκαμε ότι εντός ολίγων ωρών, συγκεκριμένα στις 19.00,  θα δεχθείτε στο γραφείο σας εκπροσώπους της Διοίκησης της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ. Μάλιστα, για τη συνάντηση αυτή νιώσατε την ανάγκη να ενημερώσετε την κοινωνία της Καβάλας – δια των τοπικών ΜΜΕ – αν και, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει κάθε φορά που μια εταιρία – μέλος του φορέα που εκπροσωπείτε ζητά ακρόαση από εσάς! Προφανώς, πρόκειται για μία εξαίρεση που «επιβάλλουν» τα … «φλέγοντα θέματα» της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων… Υποθέτοντας, λοιπόν, ότι της γνωστοποίησης για τη «συνάντηση» θα ακολουθήσει και δημόσια ενημέρωση για τα τεκταινόμενα σε αυτήν, τελούμε εν αναμονή.

Στο σημείο αυτό, κ. πρόεδρε, επιτρέψτε μας να σας καταθέσουμε δυο – τρεις σκέψεις και προβληματισμούς μας επί της επικείμενης συνάντησής σας.

Μας κάνει εντύπωση που όλο αυτό το διάστημα που η «κρίση» στα Λιπάσματα της Καβάλας σοβεί, το Επιμελητήριο, ο κορυφαίος θεσμός για την επιχειρηματικότητα στο Νομό Καβάλας, δηλώνει… «απών»! Εξ όσων γνωρίζουμε – διορθώστε μας αν κάνουμε λάθος – μέχρι στιγμής δεν έχετε ασχοληθεί με το… θέμα. Κι έρχεστε σήμερα, κ. πρόεδρε, εν μέσω της 48ης Γενικής Απεργίας που έχει κηρύξει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας και παραμονές της 48ωρης Απεργίας που έχει κηρύξει η ΟΕΧΒΕ, να συναντήσετε τη Διοίκηση ΜΙΑΣ εκ των ΤΡΙΩΝ εταιριών που «εμπλέκονται» στη λειτουργία του εργοστάσιου της Νέας Καρβάλης με σκοπό να … «ενημερωθείτε»! Και σας ρωτούμε: έχετε σκοπό, πέραν της διοίκησης της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, να συναντήσετε και τις διοικήσεις των εταιριών ELFE – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ (δηλαδή, τους … ιδιοκτήτες της Βιομηχανίας!) και PFIC Ltd (δηλαδή, της δεύτερης εταιρίας που έχει μισθώσει μέρος των εγκαταστάσεων και της δραστηριότητας της πάλαι ποτέ ΒΦΛ και που σήμερα… κρύβεται!); Εμείς σας συμβουλεύουμε να το πράξετε. Εάν, βέβαια, θέλετε να έχετε μία ολοκληρωμένη «εικόνα» προτού τοποθετηθείτε δημόσια, ως οφείλετε να κάνετε εκ της θέσεώς σας.

Κύριε πρόεδρε, τα Επιμελητήρια είναι η «φωνή» της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Της «υγιούς» επιχειρηματικότητας, θα υπογραμμίζαμε. Και, στην περίπτωση των Λιπασμάτων, οι «υπόγειες» μεθοδεύσεις στα όρια της νομιμότητας με μόνο στόχο την κατάλυση κάθε έννοιας Κράτους Δικαίου, την απαξίωση και τον εξευτελισμό των εργαζόμενων αλλά και τη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, απέχουν πολύ από αυτό που η Κοινή Λογική ορίζει ως … «υγεία»!

Αυτήν τη φωνή, λοιπόν, της «υγιούς» επιχειρηματικότητας περιμένουμε να ακούσουμε από εσάς, κ. πρόεδρε, όταν θα επιλέξετε να τοποθετηθείτε γύρω από τα «φλέγοντα θέματα» της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας μας που, φέτος συμπληρώνει  το 50 χρόνια «ζωής» και την οποία κι εσείς έχετε το παρελθόν χαρακτηρίσει ως έναν από τους οικονομικούς «πνεύμονες» της Καβάλας!

Με εκτίμηση

Για το Σωματείο

Ο Πρόεδρος                          Ο Γ. Γραμματέας

ΒΟΓΙΑΤΖΙΔΗΣ Ν.              ΛΙΤΣΑΣ Κ.