Δεν εγκρίθηκε η μεταφορά των προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Ενδεικτικό για το κλίμα που επικράτησε στη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης σχετικά με την μετεγκατάσταση των προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου είναι το δελτίο Τύπου που εξεδόθηκε σήμερα το πρωί από το Γραφείο της δημάρχου Καβάλας.

 

Συγκεκριμένα στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

 

Στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η δήμαρχος εισηγήθηκε στο Σώμα τη λήψη έκτακτης απόφασης για το εάν υπάρχει συμφωνία στην «γκετοποίηση» των προσφυγών εντός του αστικού ιστού της πόλης. Η εισήγηση και η πρόταση προς το Σώμα ήταν η ακόλουθη:

 

«Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε, ο Δήμος μας, η πόλη μας και οι κάτοικοι της, γίναμε  κοινωνοί ενός προβλήματος, χωρίς ουδέποτε να ερωτηθούμε, χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση και βοήθεια από το κράτος. Ο Δήμος Καβάλας και το προσωπικό του όμως, από την πρώτη στιγμή, μαζί με τους εθελοντές, έδειξαν γρήγορα ανακλαστικά, αλληλεγγύη και ανθρωπιά.  Ανέλαβαν ένα βάρος και ένα κόστος που δεν τους αναλογούσε. Κι όμως. Δεν είναι τυχαίο πως ο δήμος μας, αποτέλεσε πρότυπο αντιμετώπισης και διαχείρισης του προβλήματος, πανελλαδικά και όχι μόνο. Ανέλαβε επίσης ένα μεγάλο οικονομικό βάρος, το οποίο παρά τις πολύμηνες διαβεβαιώσεις, «ότι υπογράφτηκαν τα σχετικά έγγραφα και πιστώνονται τα χρήματα», κάτι τέτοιο ακόμη δεν έγινε. Θυμίζω πως στις 23-3-2016 θα πιστώνονταν οι πρώτες 90.000 €!

Τώρα, βλέπουμε πως πάλι ερήμην μας, κάποιοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Η «γκετοποίηση» ξένων και ταλαιπωρημένων ανθρώπων, με διαφορετικά ήθη, έθιμα, κουλτούρα και θρησκεία είναι από μόνο του ένα γεγονός καταδικαστέο. Αυτή η «γκετοποίηση» λαμβάνει ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις, όταν συντελείτε εντός αστικού ιστού. Αδικεί τους ίδιους και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα προσπαθεί να λύσει. Είναι παγκοσμίως κοινωνιολογικά αποδεδειγμένο. Εξάλλου η ορολογία «γκέτο» απαντάται σε αστικούς ιστούς παγκοσμίως.

Παράλληλα, το μέρος που επιλέγεται,  δημιουργεί, - την ώρα που όλα έδειχναν επίλυση του προβλήματος στη διεκδίκηση του δήμου μας της έκτασης των στρατοπέδων- , συνειδητά σοβαρά προβλήματα. Άγνωστο είναι επίσης, τι θα γίνει με την επέκταση του σχεδίου πόλης.

Τίθεται επίσης εκ νέου ένα ερώτημα,  που αφορά το κόστος λειτουργίας του κέντρου καθώς και τη διάρκεια λειτουργίας του (ύδρευση, καθαριότητα κλπ) όπως και τον αριθμό που θα φιλοξενήσει. Δεν είναι δυνατόν,  όχι μόνο να μην επερωτηθούμε εμείς, αλλά ούτε και οι κάτοικοι της περιοχής, με τους οποίους θα επιδιώξω συνάντηση. Η προχειρότητα της λήψης των αποφάσεων,  ερήμην των τοπικών κοινωνιών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο, την κοινωνική συνοχή μας. Αυτή εξάλλου είναι η δίκη μας κόκκινη γραμμή.

Η θέση της διοίκησης του Δήμου Καβάλας είναι ξεκάθαρη και κάθετη: όχι «γκετοποίηση» τόσο εκτός όσο και εντός του αστικού ιστού.

Παρακαλώ κύριε πρόεδρε να θέσετε σε ονομαστική ψηφοφορία το ερώτημα: «εάν οι συνάδελφοι συμφωνούν ή όχι στην ομαδική εγκατάσταση – «γκετοποίηση» των μεταναστών - προσφύγων στον αστικό ιστό γενικώς και ειδικώς εν προκειμένου στα στρατόπεδα Ασημακοπούλου».

 

Μετά την ολοκλήρωση  της εισήγησης της δημάρχου «έπεσαν οι μάσκες», αποκαλύφθηκε η «κουτοπονηριά» και η αδυναμία της αντιπολίτευσης,  στο μείζον και κορυφαίο αυτό θέμα, να πάρει ξεκάθαρη θέση και να τοποθετηθεί. Ειδικότερα:

 

α) Ο κ. Κωστής Σιμιτσής ενώ την προηγούμενη ημέρα με ανάρτησή του στο διαδίκτυο έλεγε όχι στο γκέτο εντός αστικού ιστού χθες ψήφισε ΝΑΙ. Η απόλυτη μετάλλαξη. Τι άλλαξε κ. Σιμιτσή; Γιατί επιθυμείτε με θέρμη την εγκατάσταση – «γκετοποίηση» των προσφύγων στα στρατόπεδα Ασημακοπούλου;

β) Ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος με φληναφήματα, λόγια κενά περιεχομένου επιδόθηκε στην προσφιλή του τακτική: να μην παίρνει θέση. Δεν τοποθετήθηκε ούτε εκφράσθηκε υπέρ ή κατά. Ο καιροσκοπισμός και η άγνοια σε όλο της το μεγαλείο. Φυσικά, θα εκδοθεί το ανάλογο συγγραφικό πόνημά του υπό την μορφή δελτίου τύπου (στον γραπτό λόγο τα καταφέρνει καλύτερα), όπου κατά την προσφιλή του τακτική διαστρεβλώνει τα πάντα.

γ) Ο κ. Βαγγέλης Παππάς τάχθηκε κατά της μετεγκατάστασης – «γκετοποίησης» στον αστικό ιστό της πόλης.

δ) Ο κ. Άρης Βέρρος ενώ στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν λάβρος κατά της «γκετοποίησης» χθες την ψήφισε! Μια ακόμα μετάλλαξη.

ε) Ο κ. Χρήστος Ποτολιας διατύπωσε τη δίκη του πρόταση η οποία δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

στ) Ο κ. Αγανικόλας τάχθηκε κατά της μετεγκατάστασης στον αστικό ιστό.

 

Είναι φανερό πως οι παρατάξεις των κ.κ. Σιμιτσή, Παπαδόπουλου και Βέρρου, συμφωνούν με την μετεγκατάσταση – «γκετοποίηση» μέσα στον αστικό ιστό της πόλης  και ταυτίζονται απόλυτα με όλους όσους έλαβαν αυτήν την απόφαση ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

 

 

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Καβάλας