Γράφει ο

Παναγιώτης Μοδούρας

 

Συνάδελφοι , πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε ότι επίκεινται εκλογές στο συνδικαλιστικό όργανο που σας εκπροσωπεί . Άλλοι πάλι όχι , εσείς μην ανησυχείτε, θα ενημερωθείτε από υποψήφιους για το δικαίωμά σας να τους ψηφίσετε, θα έχετε και διευκολύνσεις να σας πετάξουν αυτοί μια στιγμή με το μηχανάκι ή το αυτοκίνητο μην ταλαιπωρείστε . Εσείς πάλι που το ακούσατε πρέπει να ενημερωθείτε απ ένα μέλος της σημερινής διοίκησης κατ΄ ιδίαν . Καμιά πλήρη δημόσια ενημέρωση,  για το πως πρέπει να κινηθείτε αν επιθυμείτε να συμμετέχετε στις εκλογές .

Η τακτική γενική συνέλευση πού όπως ορίζει το καταστατικό δεν έγινε .Εκεί θα έπρεπε να ανακοινωθεί πως είναι η τρίτη τακτική γενική συνέλευση, και πως η επόμενη θα είναι εκλογοαπολογιστική μονοθεματική .

Σε εκείνη την συνέλευση θα μπορούσαν από το Σώμα να τεθούν τα ερωτήματα και να πάρουν τα μέλη έγκυρες απαντήσεις. Ξέχασε πιθανόν το διοικητικό συμβούλιο ( ελπίζω όχι σύσσωμο ) πως το ανώτατο όργανο του συλλόγου είναι η γενική συνέλευση, και αυτήν υπηρετούν .

Έτσι λοιπόν όσοι θέλετε να συμμετέχετε στην εκλογική διαδικασία θα ενημερωθείτε στην εκλογοαπολογιστική για το πως έπρεπε να ενεργήσετε μέχρι χθες. Και η γενική συνέλευση δεν έγινε, και καμιά συνέντευξη Τύπου που να γνωστοποιεί δημόσια τα μέλη δεν είδαμε, και πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ενδιαφερόμενους στο τελικό συμβούλιο που κλείνει το μητρώο μελών για τις εκλογές δεν είδαμε.

Στο σκότος και από αποσπασματικές πληροφορίες προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη.

Σε επικοινωνία πρωινή με φίλο και παλαιότερα συναγωνιστή μού είπε πως εκείνη την στιγμή είχε πελάτη. Απολύτως κατανοητό, ποτέ δεν θα ενοχλούσα συνάδελφο σε ώρα εργασίας, στα γρήγορα λοιπόν η απάντησή του για μια απόφαση απόλυτα ελεγχόμενη, μου ανέφερε πως βασίστηκαν σε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Δεν υπάρχουν αποφάσεις διοικητικού που αφορούν καταστατικές λειτουργίες και δεν εγκρίθηκαν από το Σώμα σε γενική τακτική ή γενική συνέλευση, ως τακτικό θέμα .

Παρακολουθώ όλες τις συνελεύσεις του συλλόγου με εξαίρεση μια πιθανόν δύο, που ο λόγος, σίγουρα δεν ήταν να πάω για καφέ. Ενημέρωση για αυτές τις αποφάσεις δεν είχα. Έτσι λοιπόν από αυτή την διαμορφωμένη κατάσταση μας στέρησαν άτομα από το ψηφοδέλτιο,  άτομα που δεν γνώριζαν ότι έχουν την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν συνδικαλιστικά στον εμπορικό σύλλογο .

Ενημερώθηκαν και η δυναμική τους στα κοινά είναι αξιοσημείωτη. Έτσι μάλλον βλέπει τα μέλη το υπάρχον διοικητικό συμβούλιο, αριθμός και ψήφος. Μιας και δεν κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις. Περιορισμένες έως ανύπαρκτες οι δυνατότητες ενημέρωσης αυτών που έχουν το δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης. Μια σελίδα στο διαδίκτυο του εμπορικού συλλόγου δεν αναφέρει πουθενά ποιοι έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν.

Με μια απόφαση χωρίς να τους ζητήσουν να παραστούν στο συμβούλιο αποφάσισαν ότι δεν γίνονται δεκτοί. Απόφαση που δεν γνωρίζω ακόμη σε ποιο βαθμό πρέπει να ελεγχθεί μιας και το καταστατικό δεν το υπολογίζουν. Αποφάσεις σημαντικές αποφάσεις που την ζωή μας καθορίζουν, φαντάζουν υποβολιμαίες, ορισθείσες από οποιονδήποτε άλλο εκτός από το ανώτατο όργανο του σώματος, την ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Επιτακτική είναι η ανάγκη αλλαγής σκέψης, θα συμμετέχουμε λοιπόν στις εκλογές με οποιαδήποτε μορφή, κουτσουρεμένοι ή όχι γιατί οι συνάδελφοι πρέπει να έχουν λόγο, δυνατότητα παρέμβασης, ευκαιρίες στις λήψεις αποφάσεων που τους αφορούν .

ΜΟΔΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

μέλος του εμπορικού συλλόγου Καβάλας