Η Artionrate και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν από 13 Φεβρουαρίου έως 20 Απριλίου 2015 σύγχρονα έργα αγιογράφων και μοναχών στους εκθεσιακούς χώρους του Τελλογλείου.

Αφορμή της διοργάνωσης της έκθεσης αποτέλεσε η παρουσία σπάνιων θρησκευτικών εικόνων του «λαϊκού» ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης του Τελλογλείου με τίτλο «Τιμή στον Tériade», όπου παρουσιάζεται η δραστηριότητα του συλλέκτη έργων τέχνης, τεχνοκριτικού και εκδότη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade.

Η σημασία του Αγίου Όρους για την Αγιογραφία είναι καθοριστική: εμπνέει, συμβουλεύει, συντονίζει και ταυτόχρονα επιτρέπει στους αγιογράφους να εκφράζονται ελεύθερα, σύμφωνα με τους κανόνες της βυζαντινής τέχνης και τεχνικής.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι φιλοτεχνημένα από τον άρχοντα αγιογράφο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κ. Κωνσταντίνο Ξενόπουλο, τον πατέρα Παναγιώτη Πεύκη και τον κ. Γεώργιο Σιδηρόπουλο, τρεις απόφοιτους της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους και καθηγητές αγιογραφίας, καθώς και από αγιογράφους μοναχούς.

Το περιεχόμενο της έκθεσης συνθέτουν αγιογραφίες, φιλοτεχνημένες σύμφωνα με την Μακεδονική, Κρητική, Επτανησιακή και Παλαιολόγεια Σχολή καθώς και από προσωπογραφίες και σκηνές από την καθημερινή ζωή των μοναχών του Αγίου Όρους.

Η Artionrate σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα θα παρουσιάσουν, επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης, ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 στις 19:00.