Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής χθες Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 η τροπολογία που κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, (Δημήτρης  Εμμανουηλίδης, Κώστα Μορφιδης, Γιώργος Παπαφιλίππου)  για την απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, όταν αυτό χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη – και όχι ως καύσιμο - από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες (εκτός από την παραγωγή προϊόντων ενέργειας)

 

Την τροπολογία ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.  

 

Με αυτή την εξέλιξη, η συζήτηση για το εργασιακό καθεστώς στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων μπαίνει σε άλλη βάση καθώς η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες έχει αναδρομική ισχύ από την 1/1/2016, η βιομηχανία απαλλάσσεται από πρόσθετα έξοδα 8-9 ευρώ για φέτος, ετήσια αξία του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επάνω στο φυσικό αέριο.

 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της λιπασματοβιομηχανίας να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ως πρώτη ύλη. Τα ΕΛΦΕ παράγουν νητρική αμμωνία για την οποία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο το οποίο συμμετέχει σε ποσοστό 90% στο κόστος του τελικού προϊόντος. Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση  αφορά επίσης τα διυλιστήρια, καθώς σύμφωνα με τη διάταξη (άρθρο 3), βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη φυσικό αέριο για την παραγωγή των προϊόντων τους, απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

 

Προσπάθειες για την απαλλαγή της Λιπασματοβιομηχανίας της Καβάλας από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο είχαν κάνει να θυμίσουμε στο παρελθόν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

 

Ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής και τον Νίκο Γενικόπουλο για το συγκεκριμένο θέμα, συνεχάρη τους βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία να καταθέσουν την τροπολογία η οποία αργότερα το βράδυ ψηφίστηκε.

 

Χθες το απόγευμα σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ και λίγο πριν την συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή επισήμαιναν:

 

Οι βουλευτές του Σύριζα Καβάλας (Δημήτρης  Εμμανουηλίδης, Κώστα Μορφιδης, Γιώργος Παπαφιλίππου)  κατέθεσαν σήμερα )7/4/2016)  τροπολογία για την απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, όταν αυτό χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη – και όχι ως καύσιμο - από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες (εκτός από την παραγωγή προϊόντων ενέργειας). Η τροπολογία αυτή αφορά ιδιαίτερα την βιομηχανία ΕΛΦΕ ΑΒΕΕ στην Καβάλα και εναρμονίζει σχετική οδηγία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2003/96/ΕΚ).

Η πρωτοβουλία αυτή των βουλευτών στοχεύει κατ’ αρχάς στην διασφάλιση της λειτουργίας της βιομηχανίας, καθώς αυτή θα απαλλαχθεί από έναν επαχθή φόρο, με άμεση συνέπεια την προστασία των θέσεων εργασίας και τη μισθολογική κατοχύρωση των εργαζομένων. Η ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα στη βιομηχανία ΕΛΦΕ ΑΒΕΕ να ανταγωνιστεί επάξια τις ευρωπαϊκές λιπασματοβιομηχανίες, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αύξηση των εξαγωγών και τη συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα, το προτεινόμενο μέτρο αποσκοπεί τόσο στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, όσο και στην υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Η τροπολογία θα συζητηθεί σήμερα (7/4/2016) το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας».

Κ.Γ.