Προκλητική χαρακτηρίζει την δημόσια τοποθέτηση της διοίκησης της ΒΦΛ, το ΠΑΜΕ Καβάλας στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

 

Ο αγώνας που αρχίσαμε με την 48ωρη απεργία αποτέλεσε μια πρώτη δυναμική απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας.

 

Η δημόσια τοποθέτηση της εταιρίας είναι προκλητική!

Προσπαθεί να σπείρει τον φόβο, προκειμένου να υποταχθούμε στις απατήσεις της.

Στην ανακοίνωσή της επικαλείται το «δυσμενές οικονομικό περιβάλλον» και κάνει σημαία της τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου, την πτώση των διεθνών τιμών των λιπασμάτων! Η κοροϊδία μπροστά στα μάτια μας!

Μας καλεί δηλαδή να πληρώσουμε εμείς τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων του κλάδου. Λες και τα εκατομμύρια που έχουν βγάλει όλα αυτά τα χρόνια από τον δικό μας ιδρώτα μας τα μοίραζαν, λες και στις δεξιώσεις του Λαυρεντιάδη ήμασταν κι εμείς επίτιμοι καλεσμένοι!

 Όλοι ξέρουμε ότι το εργοστάσιο δουλεύει σε φουλ ρυθμούς, η ζήτηση ολοένα και μεγαλώνει, οι πωλήσεις γιγαντώθηκαν.

 Βάζει στο στόχαστρο τους «υψηλόμισθους», κρύβοντας ότι η επίθεση αφορά τους πάντες, ότι η κατάργηση της ΣΣΕ, οι μειώσεις μισθών και επιδομάτων είναι για το σύνολο των εργαζομένων, προσπαθεί να διασπάσει τον αγώνα μας.

Προκλητικά επικαλείται ότι «ότι ο μηνιαίος μισθός, στην αγορά εργασίας, δεν ξεπερνά τα 815 ευρώ μικτά, μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 1-5 μήνες κλπ» άρα εμείς δεν πρέπει να μιλάμε και πολύ πολύ. Αφού υπάρχουν και χειρότερα!! Χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία με τους κυβερνώντες πρώην και νην, όταν πετσόκοβαν εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα. Δεν λέει κουβέντα όμως ότι στο εργοστάσιο σχεδόν το 50% των εργαζομένων δουλεύουν σε καθεστώς εργολαβίας, με μισθούς μικρότερους από τα 800 ευρώ. Τα λέει αυτά σε μας που δουλεύουμε καθημερινά σε συνθήκες γαλέρας, πολλές φορές 12ωρα, σε ένα υψηλής επικινδυνότητας και ρυπογόνο περιβάλλον, σε μας που χωρίς τις δικές μας προσπάθειες και θυσίες, τη δουλειά και των ιδρώτα μας ούτε ένα σακί λίπασμα δεν μπορεί να παραχθεί.

Τολμά η εταιρεία και χαρακτηρίζει την απεργία μας «άστοχη και απόλυτα επικίνδυνη ενέργεια» γιατί «δεν προηγήθηκε διαβούλευση» και γιατί «προκλήθηκε τεράστιο οικονομικό κόστος». Μάλιστα θα στήσει και επιτροπή για να ελέγξει τυχόν «ζημιές». Μα ακριβώς για αυτούς τους λόγους η απεργία είναι ένα από τα σοβαρότερα όπλα στα χέρια των εργατών!

Και το κερασάκι στην τούρτα!! Με την ανακοίνωσή της «αγανακτεί» με τη στάση των εργαζομένων και τις κινητοποιήσεις μας!! «Αναρωτιέται» γιατί διαμαρτυρόμαστε αφού η ίδια απλώς εφαρμόζει το Νόμο του 2012 που προβλέπει μειώσεις μισθών, επιδομάτων, κατάργηση της ΣΣΕ. Αυτό βέβαια το θράσος το αντλεί από τους νόμους που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εφαρμόζει και η σημερινή, νόμοι που δίνουν όλα τα όπλα στα χέρια των εργοδοτών για να πετσοκόψουν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων.

 

Αυτούς τους νόμους είναι σήμερα ανάγκη να καταργήσουν στην πράξη οι εργαζόμενοι με των αγώνα τους, γιατί για μας ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!!!

 

Ακόμα η διοίκηση της εταιρίας έχει συμπαραστάτες τους τοπικούς βουλευτές, δημοτικούς παράγοντες, που μπορεί στα λόγια να δείχνουν συμπάθεια στον αγώνα μας, αλλά στόχος τους είναι πως θα «αγωνιστούν όλοι μαζί για την κατάργηση του ΕΦΚ στο αέριο», γνωρίζοντας φυσικά ότι τα όποια χρήματα εξοικονομηθούν σε ενδεχόμενη μείωση, ΔΕΝ θα πάνε σε μισθούς, αλλά στα σεντούκια του Λαυρεντιάδη.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Τεράστιες είναι οι ευθύνες του ΔΣ του Σωματείου μας. Όλο αυτό το διάστημα αποκοίμισε τους εργαζόμενους «πως όλα πάνε καλά», πως μέσα από τον «διάλογο» και τις «συζητήσεις» θα λύναμε τα προβλήματά μας. Ακόμα και σήμερα  προβάλει ως αίτημα την κατάργηση του ΕΦΚ στο αέριο, αίτημα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εταιρίας. Χρόνια καλλιέργησε το συντεχνιασμό και τον ατομισμό , τη λογική του «να σωθούμε εμείς  και για τους άλλους έχει ο Θεός….». Με αυτή την λογική πορεύτηκε όταν έκλειναν η μια μετά την άλλη οι λιπασματοβιομηχανίες, όταν παραδινόταν το εργοστάσιο στα χέρια ιδιωτών, όταν έβαλαν μέσα τις εργολαβικές εταιρίες αλλάζοντας το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις μέσα σε μια νύχτα. Κουβέντα δεν είπαν όταν τους καλούσαμε να πραγματοποιηθεί Γ.Σ. και να απαντήσουμε στην επίθεση της εργοδοσίας που επέβαλε μειώσεις μισθών στους εργολαβικούς, μια επίθεση που όπως αποδείχτηκε από την ζωή δεν έμεινε μόνο στους εργολαβικούς.

Ακόμα και σήμερα, που απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενότητα στο σύνολο των εργαζομένων του εργοστασίου, αρνείται πεισματικά να αποφασίσει να κάνει μέλη του τους εργολαβικούς συναδέλφους, όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, παρά τις επίμονες προσπάθειες των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Η ενότητα κρίνεται στην πράξη , όχι στα λόγια.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να κάνουμε πέρα όσους βάζουν εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα μας. Το παραμύθι ότι «έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο όσο πάει καλά η επιχείρηση» τελικά ΕΙΧΕ δράκο.!!

Να απορρίψουμε τη λογική του μικρότερου κακού που με βεβαιότητα θα μας οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο κατήφορο, γιατί οι ορέξεις της εργοδοσίας μεγαλώνουν όσο η δική μας στάση γίνεται ολοένα και πιο υποχωρητική!

Να προετοιμαστούμε για μακρόπνοο, σκληρό, δίκαιο και νικηφόρο αγώνα!

 

Όλοι οι εργαζόμενοι (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, ELFE, CENTRO FARO) σαν μια γροθιά να απαιτήσουμε:

  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους ίδιους όρους με την προηγούμενη, ως βάση για περαιτέρω αυξήσεις. Βήμα πίσω από αυτό. Όχι στις ατομικές συμβάσεις.
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων (όλων των εταιριών) στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπου οι αμοιβές, τα επιδόματα και τα δικαιώματα να καθορίζονται από αυτήν. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη. Ένταξη στο σωματείο όλων των εργαζομένων (των εταιριών ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ-PFIC-ELFE και της CENTRO FARO).

 

→ Άμεσα να προχωρήσουμε σε νέα Γενική Συνέλευση και απόφαση για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και κλιμάκωση του αγώνα μας.

 → Να νεκρώσει το εργοστάσιο στην 48ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία την ημέρα που η κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση στη βουλή το νόμο-λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση. Τέτοιοι είναι οι νόμοι που επικαλείται η διοίκηση της ELFE για να πετσοκόψει μισθούς και δικαιώματα.