Αναδρομική υπαγωγή στον Κανονισμό De Minimis επιχειρήσεων της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που είχαν υπαχθεί στην διαδικασία επιδότησης μισθολογικού κόστους, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απατώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Καβάλας, Νίκου Παπαναγιωτόπουλου.

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι «η καταβολή της επιδότησης μισθολογικού κόστους σταμάτησε το 2010 κυρίως λόγω έλλειψης πιστώσεων και σωρεύτηκαν οφειλές 200 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους». Με την λύση της υπαγωγής στον Κανονισμό De Minimis θα επιτρέπεται η επιχορήγηση κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως 200.000 ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι η επιδότηση μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ως κρατική ενίσχυση και η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να επαναφέρει το μέτρο.

O υπ. Οικονομίας ανακοίνωσε ακόμη ότι εξετάζονται μέτρα «αυστηρά για τις παραμεθόριες περιοχές» για να διεκδικηθούν άλλες μορφές επιδοτήσεων με χρονικό ορίζοντα, στοχευμένες σε κλάδους και για γεωγραφικά συγκεκριμένη περιοχή.

Πηγή: Left.gr 

Τι είναι ο κανόνας de minimis

Ο κανόνας De Μinimis (Ε.K.) ορίζει ότι οι συνολικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση σε μια τριετία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ. Ένα ανώτατο όριο 100.000 ευρώ εφαρμόζεται ειδικά για τον τομέα των οδικών μεταφορών. Ο κανόνας de minimis διέπει μεταξύ άλλων και το επενδυτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Ελλάδας. Ο de minimis εφαρμόζεται μόνο στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που όπως λέγεται είναι ‘διαφανείς’.

 

Τι είναι οι Διαφανείς Ενισχύσεις

Μια ενίσχυση χαρακτηρίζεται ως διαφανής όταν είναι δυνατό να υπολογιστεί εκ των προτέρων με ακρίβεια το ακριβές ποσό της ενίσχυσης χωρίς να είναι αναγκαία η ανάλυση εκτίμησης κινδύνου. Ως διαφανείς ενισχύσεις για την Ε.K. θεωρούνται:

1) ενισχύσεις υπό μορφή δανείων, εφόσον το ποσό τους έχει υπολογιστεί με βάση τα επιτόκια της αγοράς που ισχύουν κατά το χρόνο χορήγησης της ενίσχυσης,

2) ενισχύσεις σε εισφορές κεφαλαίου (επιχορηγήσεις), εφόσον το συνολικό ποσό της κρατικής εισφοράς δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο που ισχύει για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας,

3) οι ενισχύσεις σε παροχή επιχειρηματικού κεφαλαίου εάν το οικείο καθεστώς παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου παρέχει κεφάλαια στην κάθε αποδέκτρια επιχείρηση μόνο μέχρι το ανώτατο όριο που ισχύει για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας,

4) οι ενισχύσεις υπό μορφή εγγυήσεων δανείων, εφόσον το καλυπτόμενο από την εγγύηση μέρος του δανείου δεν υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ (ή 750.000 ευρώ για τον τομέα των οδικών μεταφορών).

ΠΟΙΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ:

Σημειώνεται ότι από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού de minimis αποκλείεται ο τομέας της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, η πρωτογενής παραγωγή γεωργικών προϊόντων, οι ενισχύσεις που συνδέονται με τις εξαγωγές, οι ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών, ο τομέας του άνθρακα, οι ενισχύσεις για την απόκτηση οχημάτων οδικών μεταφορών και οι ενισχύσεις στις προβληματικές επιχειρήσεις. Ο κανονισμός εφαρμόζεται στις ενισχύσεις που χορηγούνται στις επιχειρήσεις όλων των άλλων τομέων και περιλαμβάνει τον τομέα των μεταφορών και, υπό ορισμένους όρους, τη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων.

Πηγή: Κανονισμός (ΕΚ) με αριθμό 1998/2006