Τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της γιορτάζει φέτος η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

 

Συγκεκριμένα, πρόκειται να διοργανώσει μια παρουσίαση για το μνημειακό έργο της αποκατάστασης του ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 6:30 το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.

 

Την οργάνωση έχουν αναλάβει Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Καβάλας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μητρόπολης σχετικά με την εκδήλωση αναφέρει:

 

Στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 100 χρόνων (1924-2024) από της ιδρύσεως της της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, η τοπική μας Εκκλησία σε συνεργασία με το τοπικό Τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διοργανώνει μια ξεχωριστή ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας την Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 6:30 το απόγευμα, η οποία είναι αφιερωμένη στο ανεπανάληπτο και μνημειακό έργο της αποκαταστάσεως του ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

 

Τις τεχνικές λεπτομέρειες και προδιαγραφές του έργου με τις συγκλονιστικές εμπειρίες που έζησαν οι μελετητές του έργου κατά την επαφή τους με τα πανάγια προσκυνήματα των Αγίων Τόπων θα μάς παρουσιάσει η ομότιμη Καθηγήτρια του Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ. Αντωνία Μοροπούλου, η οποία ήταν και η επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδος του έργου.

 

Στην πορεία μας προς τα Άγιον Πάσχα, η τοπική μας Εκκλησία μάς καλεί να συμμετάσχουμε στην μοναδική αυτή εκδήλωση, η οποία μέσα από τα συμπεράσματα και τις βιωματικές εμπειρίες της επιστημονικής γνώσης και μελέτης, θα μάς μεταφέρει νοερά, ευλαβείς προσκυνητές, στα Πανάγια Προσκυνήματα της Αγίας Γης στα Ιεροσόλυμα και θα μάς προσφέρει την πρόγευση των επερχομένων ημερών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

 

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, η οποία υποστηρίζεται τόσο από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και από τον Δήμο Καβάλας, είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας όπως και το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπό¬λεως και Θάσου.-