Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Καβάλας, Αλέξης Γούλας, με ανάρτηση του αναφέρει πως το 6χρονο κορίτσι που είχε χτυπήσει σε τραμπάλα στο πάρκο Φαλήρου είναι καλά στην υγεία (δείτε ΕΔΩ τι συνέβη).

 

Μάλιστα τονίζει ότι μίλησε με την μητέρα του παιδιού για την κατάσταση του και της ζήτησε παράλληλα να μην ακολουθήσει τη νομική οδό για το θέμα, ενώ στη συνέχεια αναφέρει πως γίνονται έλεγχοι στις παιδικές χαρές από πιστοποιημένη εταιρεία αλλά και από εργαζομένους της τεχνικής υπηρεσίας.

 

Επισημαίνει πως τα δελτία δείχνουν πως στις 17 Ιανουαρίου έγινε έλεγχος από την ιδιωτική εταιρία, ενώ από τους εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας έγιναν έλεγχοι στις 12 Μαρτίου.

 

Ο κ. Γούλας αναφέρει πως οι φωτογραφίες δείχνουν πως το ξύλο ήταν γερό, δεν ήταν σάπιο, και πως ίσως κάποια ιδιαίτερη καταπόνηση προκάλεσε τη θραύση της τραμπάλας, που δεν ήταν σίγουρα το βάρος το παιδιού.

 

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του αναφέρει τα εξής:

“Πέρασαν λίγες μέρες, από ένα ατυχές και πολύ στενάχωρο περιστατικό, με τον τραυματισμό ενός 6χρονου κοριτσιού, μετά τη θραύση μιας τραμπάλας στο πάρκο Φαλήρου.

 

Ευτυχώς, το κοριτσάκι είναι καλά όπως με διαβεβαίωσε η μητέρα του, στη μία και μοναδική συνάντηση μας, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί μια πτώση. Εδώ να τονίσω πως ποτέ δεν ζήτησα από τη μητέρα να μην ακολουθήσουν τη δικαστική οδό και καμία συζήτηση δεν έγινε σχετικά με αυτό.

 

Οι μέρες που πέρασαν, έφεραν στο προσκήνιο, μεγάλη κουβέντα για το τί κάνει και τί δεν κάνει ο Δήμος Καβάλας, σχετικά με την ασφάλεια και συντήρηση των παιδικών χαρών του Δήμου.

 

Κάποιοι, οι γνωστοί καταστροφολόγοι, χωρίς να ενημερωθούν, χωρίς να ρωτήσουν, χωρίς να γνωρίζουν, ως συνήθως, έριξαν το ανάθεμα στην τεχνική υπηρεσία και σε όσα δεν έκανε. 

 

Το λυπηρό είναι πως σε αυτούς τους κάποιους, υπάρχουν και κάποιοι "θεσμικοί" που βρήκαν ευκαιρία να "σταυρώσουν" τους αντιπάλους τους.

 

Ευτυχώς,  οι ψύχραιμες φωνές, χωρίς κραυγές, προσπάθησαν ν' αναδείξουν το γεγονός, ώστε να μην επαναληφθεί. Αν υπάρχουν κενά στις διαδικασίες, να καλυφθούν και να βελτιωθούν. 

 

Ό,τι δηλαδή, πρέπει να συμβαίνει στις σύγχρονες κοινωνίες που πραγματικά νοιάζονται για τους δημότες τους. Χωρίς κορώνες και προσπάθειες εκμετάλλευσης. Τί αλήθεια ισχύει για τις παιδικές χαρές του Δήμου Καβάλας;

 

 

Υπάρχουν 15 παιδικές χαρές που έχουν πιστοποιημένα παιχνίδια και σύντομα θα προστεθούν άλλες 5.

Κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, το βάρος του ελέγχου και της συντήρησης των παιδικών χαρών, ανατίθεται σε πιστοποιημένη εταιρία, ώστε να υπάρχει η ανάλογη ασφάλεια.

 

Η εταιρία αυτή λοιπόν, πραγματοποιεί, μηνιαίο έλεγχο και συντήρηση σε όλες τις παιδικές χαρές, και όταν χρειάζεται κάνει συντηρήσεις, καταθέτει αναλυτικά δελτία με φωτογραφίες, ώστε οι επιβλέποντες μηχανικοί να ελέγχουν τη σωστή εκτέλεση του έργου τους.

 

Το ερώτημα πάντα παραμένει. Πότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος στη συγκεκριμένη παιδική χαρά;

 

Τα δελτία δείχνουν πως στις 17 Γενάρη του 2024 ήταν η τελευταία φορά για την εταιρία, κι αυτό γιατί τελείωσε η σύμβαση της. 

 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως στο μεσοδιάστημα δεν συνεχίστηκαν οι έλεγχοι κανονικά από εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας που έκαναν τον τελευταίο τους έλεγχο στις 12 Μάρτη 2024.

 

Εδώ υπάρχει ένα κενό στις δύο συμβάσεις που προέκυψε από την έλλειψη του προϋπολογισμού, κάτι που στο μέλλον δεν πρέπει να επαναληφθεί και να υπάρχει συνέχεια στις συμβάσεις. 

 

Αυτό όμως είναι μια εσωτερική λειτουργία κι απέχει πολύ από το "δεν κάνετε ελέγχους, δεν έχετε συντηρήσεις και πιστοποιήσεις".

 

Επίσης, ερώτημα είναι το κατά πόσο το ξύλο της τραμπάλας ήταν σάπιο. Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, το ξύλο ήταν γερό και κάποια ιδιαίτερη καταπόνηση προκάλεσε τη θραύση του, που δεν ήταν σίγουρα το βάρος της μικρούλας. 

 

Δεν ξέρω, αφού δεν έχω στοιχεία, αν έφταιξε κάποιος βανδαλισμός που τελευταία είναι της μόδας σε όλη τη χώρα. 

 

Τέλος, πράγματι υπήρξε μια αναφορά στην εφαρμογή Novoville του Δήμου, η οποία έγινε την Παρασκευή μετά τις 5 το απόγευμα. 

 

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή. Σ' αυτή την περίπτωση δυστυχώς, δεν προλάβαμε να διαβάσουμε την ενημέρωση που μας έκανε κάποιος συνδημότης μας. Κι εδώ ίσως πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή και να υπάρχει βάρδια στην τεχνική υπηρεσία, έστω απογευματινή, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.

 

Αυτά είναι τα γεγονότα. Αυτά είναι τα στοιχεία. Αυτά είναι τα κενά που έφερε στο φως το περιστατικό και τα οποία θα φροντίσουμε να εξαλειφθούν στο μέλλον. 

 

Οι παιδικές χαρές μας είναι ασφαλείς, χρειάζονται σεβασμό από εμάς τους ίδιους, γιατί οι χρήστες τους είναι τα πιο αθώα πλάσματα αυτού του Δήμου. Αυτό πρέπει να επικοινωνήσουμε στους εφήβους μας με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους.

 

Τέλος, υπάρχουν πολλά σημεία για συγκρούσεις και καυγάδες. Τέτοια θλιβερά περιστατικά πρέπει να μένουν έξω από τη δημόσια αντιπαράθεση γιατί δημιουργούν στρατόπεδα που μας κρατούν πίσω.

 

Για μια ακόμη φορά, ν' αναφέρω πως η Τεχνική Υπηρεσία είναι ανοικτή στους επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης, ή των δημοσιογράφων, ώστε να ενημερώνονται για να έχουν μια πραγματική εικόνα για όσα θέματα τους απασχολούν και παίρνουν θέση στον δημόσιο διάλογο. 

 

Στις φωτογραφίες υπάρχουν τα τελευταία δελτία ελέγχων και συντηρήσεων της συγκεκριμένης παιδικής χαράς (ΦΑΛΗΡΟ Β), του αναδόχου, κάποια ενδεικτικά ενημερωτικά δελτία, ο τελευταίος έλεγχος της τεχνικής υπηρεσίας καθώς και η σπασμένη τραμπάλα.”