Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη πεδίου προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο του μαθήματος Αστικού Σχεδιασμού του 4ου έτους σπουδών.

 

Οι φοιτητές, συνοδεία των καθηγητών τους, περιηγήθηκαν στην πόλη της Καβάλας και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, καθώς το θέμα του μαθήματος αφορά στον μετασχηματισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων σε χώρο πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού.

 

Στη συνέχεια, ακολούθησε ιστορικός περίπατος στην πόλη με θέμα: ο Δρόμος του Καπνού – Βιομηχανική Κληρονομιά της Καβάλας, όπου οι φοιτητές με τους διδάσκοντες είδαν από κοντά τα σημαντικότερα συμπλέγματα κτιρίων καπναποθηκών και την ενσωμάτωσή τους στη σύγχρονη λειτουργία και εικόνα της πόλης.

 

Από πλευράς Δήμου συμμετείχε η Δρ. Σαμουρκασίδου Έλενα, Επιστημονική Σύμβουλος Δημάρχου σε θέματα Χωρικού Σχεδιασμού & Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία παρουσίασε το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων και ανενεργών Καπναποθηκών στον αστικό ιστό της Καβάλας.

 

Να σημειωθεί ότι η Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ με επικεφαλής το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών υλοποιεί ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ανάδειξη και αστική ένταξη πολιτισμικού αποθέματος καπναποθηκών - επανάχρηση της καπναποθήκης ΕΟΚ στην πόλη της Καβάλας, για την κοινωνική και επιχειρηματική αξιοποίησή της με χρήση τεχνολογίας blockchain», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο.

(δελτίο Τύπου)