Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι ένας από τους γνωστούς κωμικούς στην Ελλάδα.

 

Ασχολείται με το Stand up comedy, ενώ συνεργάζεται με το Θωμά Ζάμπρα και Διονύση Ατζαράκη, δύο από τα πιο γνωστά ονόματα στην ελληνική κωμωδία.

 

Πρόκειται να έρθει στην Καβάλα για πρώτη φορά με την παράστασή του «Σόλο».

 

Φέτος είναι η σεζόν αυτής τη παράστασης.

 

Ο Ανδρέας Πασπάτης έχει κάνει και άλλες παραστάσεις στο παρελθόν, μπορείτε να δείτε παρακάτω προηγούμενο Stand Up που έχει βιντεοσκοπηθεί με τίτλο «Διαβάστηκε»:

 

Διαβάστε την παρουσίαση της παράστασης που έρχεται στην Καβάλα:

 

Ο Ανδρέας είναι stand up κωμικός και γράφει τα κείμενά του solo, ανεβαίνει solo στη σκηνή και παρουσιάζει την παράστασή του, που είναι ένα stand up comedy solo. Επίσης έχει έναν σκύλο στο σπίτι, που τον λένε Σόλο. Στην ερώτηση: “Ποιος είναι ο αγαπημένος σου χαρακτήρας από το Star Wars;” απαντά ο Τσουμπάκα... επειδή είναι συνέχεια με τον Han Solo. Εσείς μην έρθετε στην παράσταση solo

 

Ο Ανδρέας Πασπάτης, με αφορμή την επίσκεψή του στην Καβάλα, εξηγεί στο KavalaNews.gr, τι είναι το Stand Up Comedy, πως προέκυψε στη ζωή του, για την έμπνευσή του και τις επιρροές του.

 

Μοιράζεται ιστορίες με θαυμαστές και μας λέει τι σημαίνει το Stand Up Comedy για εκείνον.

 

Δείτε τη συνέντευξη παρακάτω:

 

Τι είναι το Stand Up Comedy; Εξήγησε σε κάποιον που θα έρθει πρώτη φορά σε παράσταση.

 

Οκ, ξεκινάμε με τα βασικά λοιπόν. Το stand up είναι ένα θεατρικό είδος κωμωδίας όπου ο κωμικός χωρίς ρόλους και σκηνικά, εξοπλισμένος συνήθως μόνο με τα αστεία του και ένα μικρόφωνο κάνει το κοινό να γελάει.

 

Δεν ξέρω αν το πούλησα καλά, σίγουρα κάπου στο internet, σε καμία wikipedia θα έχει καλύτερο ορισμό, αλλά εγώ προτείνω, αυτός που δεν ξέρει, να δει κάποια βιντεοσκοπημένη παράσταση στο ίντερνετ ή ιδανικά να έρθει να το δει και από κοντά που είναι πολύ καλύτερη εμπειρία!

 

Πόσο καιρό ασχολείσαι με το Stand Up Comedy και πως προέκυψε στη ζωή σου;

 

Ξεκίνησα ερασιτεχνικά πριν πολλά χρόνια, ήμουν ακόμη φοιτητής σκέψου.

 

Προέκυψε γιατί οι γονείς μου με πίεζαν να βρω μια ασταθή δουλειά.

 

Εγώ ήθελα να γίνω λογιστής ή γιατρός ή δικηγόρος και αυτοί όμως επέμεναν ότι ο κωμικός είναι το επάγγελμα του μέλλοντος…

 

Για να απαντήσω και πιο σοβαρά: τότε παλιά που ξεκινούσε ακόμα το YouTube, βρήκα παραστάσεις από ξένους κωμικούς και ενθουσιάστηκα.

 

Μετά το δοκίμασα και μάρεσε ακόμη περισσότερο και σιγά σιγά αποφάσισα να αφήσω όλα τα άλλα και να το κάνω επαγγελματικά.

 

Τα κείμενα και τα αστεία σε μια Stand up comedy παράσταση είναι προφανώς γραμμένα από πριν, έχει υπάρξει όμως στιγμή που να έχεις ξεφύγει, ας πούμε, από το κείμενο, να έχει πάει εντελώς αλλού και να συνεχίζεις επειδή βλέπεις ότι αρέσει στον κόσμο;

 

Οκ, Νιώθω πως δεν έχετε δει και εσείς οι ίδιοι παράσταση stand up σε αυτό το σημείο.

 

Ναι έχει γίνει αυτό προφανώς. Αυτό είναι το καλό με το stand up.

 

Έχει μια αμεσότητα που σου επιτρέπει να σχολιάζεις οποιοδήποτε ευτράπελο μπορεί να προκύψει σε μια βραδιά.

 

Πες μας ένα ακραίο περιστατικό με θαυμαστή σε παράστασή σου.

 

Αρχικά να πούμε ότι ποτέ δεν πειράζω και δεν προσπαθώ να βγάλω γέλιο σε βάρος κόσμου από το κοινό σε μια παράσταση.

 

Θέλω να το ξεκαθαρίζω αυτό γιατί δυστυχώς ακόμη ο κόσμος νομίζει πως θα πάει σε stand up και ο κωμικός μπορεί να τον ξεφτιλίσει.

 

Τώρα για περιστατικό υπάρχουν διάφορα αλλά πολύ πρόσφατα έγινε το εξής: Στην τελευταία αυτή παράσταση μου, το “Σόλο”, αναφέρω μια ιστορία που είναι εμπνευσμένη από ένα άκυρο περιστατικό όπου μια κοπελίτσα κάποτε σε μια καφετέρια σηκώθηκε από το διπλανό τραπέζι και ήρθε και μου μίλησε νομίζοντας πως είμαι κάποιος φίλος της ονόματι Μάριος.

 

Αυτό έχει 2 χρόνια σίγουρα που έγινε. Βασιζόμενος σε αυτό το περιστατικό έχω φτιάξει λοιπόν μια ιστορία που λέω στην παράσταση. Πριν μια εβδομάδα μου έστειλε μια κοπέλα να μου πει πως ηρθε στην παράσταση και μετά πήγε σε μια φίλη της να της πει για την παράσταση και αυτή απάντησε πως με εχει γνωρίσει σε μια καφετέρια και με πέρασε για “τον Μάριο”.

 

Ξέρω ότι έτσι γραπτά μπορεί να μην φαίνεται τόσο εντυπωσιακό, αλλά το να εμπνευστείς μια ιστορία από ένα άσχετο άτομο και μετά από 2 χρόνια που παίζει η ιστορία να φτάσει πίσω και να βρεθεί αυτό το άτομο εμένα μου φαίνεται πολύ εντυπωσιακό.

 

Από που εμπνέεσαι για αυτά που γράφεις; Είναι προσωπικές εμπειρίες; και αν ναι, βάζεις «σάλτσα» για να γίνουν αστείες ή το αν θα γελάσει ο κόσμος εξαρτάται από τον τρόπο που τα λες;

 

Ναι συνήθως είναι προσωπικές ιστορίες και σκέψεις και παρατηρήσεις στην καθημερινότητα.

 

Πάντα οι ιστορίες εκτροχιάζονται και βάζω αυτό που λες και συ ως σάλτσες.

 

Δηλαδή συνήθως ξεκινάνε από κάτι πραγματικό ή που έχει βάση στην πραγματικότητα και μετά ξεφεύγουν.

 

Επηρεάζεσαι από άλλους κωμικούς; Έλληνες ή και ξένους;

 

Ε ναι, πιστεύω όλοι μας έχουμε επιρροές από συναδέλφους. Είναι κάτι που γίνεται είτε το θέλεις είτε όχι όσο βλέπεις κωμωδία και προσωπικά το θεωρώ και πολύ καλό.

 

Δεν νομίζω πως θα βρεις κωμικό που δεν έχει επιρροές από άλλους.

 

Υπάρχουν κωμικοί που λένε ότι το Stand up τους βοηθάει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους. Παράδειγμα, γνωστή κωμικός έχει δηλώσει ότι στις δυσκολότερες στιγμές της ζωής της έκλαιγε και έγραφε ταυτόχρονα την εμπειρία της σαν κωμικό κείμενο, σκεπτόμενη ότι «αυτό θα γίνει τέλειο αστείο». Είπε μάλιστα ότι όταν ο κόσμος γελάει με αυτά τα αστεία της, είναι σαν να της παίρνει ένα κομμάτι από τον πόνο αυτό. Για σένα τι είναι το Standup;

 

Λογικά λέμε για την Χρυσάρα εδώ!

 

Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω πως είναι πολύ γεμάτο συναίσθημα να βλέπεις τον κόσμο να γελάει με τα αστεία σου και πόσο μάλλον με τα πιο δύσκολα και προσωπικά σου κείμενα.

 

Για μένα ο βασικός στόχος είναι το γέλιο του κοινού. Το να φτιάξω ένα δύσκολο κείμενο από δύσκολες προσωπικές μου στιγμές και να το βλέπω να έχει απήχηση σίγουρα είναι κάτι που με ευχαριστεί και με ικανοποιεί βαθιά.

 

Στο σημείο αυτό, βέβαια, να ξεκαθαρίσουμε, μιας και είναι ευαίσθητα τα θέματα ψυχικής υγείας, πως δεν αντικαθιστά το stand up την ψυχοθεραπεία. 

 

Είναι «εύκολο» να γίνει κανείς κωμικός στην Ελλάδα; Υποτιμάται γενικά σαν επάγγελμα; Όπως υποτιμάται παράδειγμα ο content creator;

 

Α δεν ήξερα καν ότι υποτιμάται ο content creator. Δηλαδή και γω τώρα το μαθαίνω από σένα.

 

Εύκολο είναι από την άποψη πως είναι αρκετά προσβάσιμο σαν επάγγελμα να γίνεις.

 

Δηλαδή μπορεί ο οποιοσδήποτε να γράψει ένα 5λεπτο κείμενο και να παει να το δοκιμάσει σε μια βραδιά open mic.

 

Το δύσκολο μετά είναι να στήσεις ολόκληρη παράσταση και αρκετό κοινό που θα θέλει να σε δει βέβαια.

 

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να γίνει κωμικός αλλά φοβάται να ξεκινήσει;

 

Μην το φοβάσαι, γράψε ένα 5λεπτο κείμενο και πήγαινε να δοκιμάσεις σε ένα open mic.

 

Αν σ' αρέσει συνέχισε όσο σ' αρέσει. Αλλιώς προφανώς μη το κάνεις με το ζόρι. Αλλά είναι αρκετά απλό, κρίμα να μη το δοκιμάσεις.

 

Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση που θα παρουσιάσεις στην Καβάλα (πότε, που, ώρα, για τα αστεία που θα παρουσιάσεις)

 

Στην Καβάλα έρχομαι αυτή τη Δευτέρα στη 1 του Απρίλη για να ξεκινήσει καλά ο μήνας, στη Μυροβόλο Άνοιξη, στις 21:00. Η παράσταση θα έχει τα καλύτερα αστεία και δεν πρέπει να την χάσει αντικειμενικά κανείς!