Το νέο αεροδρόμιο «Λυδία» στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, είναι το δεύτερο αεροδρόμιο που λειτουργεί στο νομό, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο της Ελλάδας.

 

Πήρε το όνομά του από το κοντινό ομώνυμο χωριό. «Ζωή» στο παλιό αεροδρόμιο προσπαθούσε επί χρόνια να δώσει η σχολή πιλότων Egnatia Aviation. 

 

Η εταιρία αυτή λειτουργεί από το 2006, αναπτύχθηκε ραγδαία και τα τελευταία χρόνια έφτασε σε σημείο να θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. 

 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη, Εμπορικό Διευθυντή της Egnatia Aviation, η Καβάλα βάσει μελετών που διεξήχθησαν τα τελευταία 25 χρόνια, αποτελεί την τρίτη καλύτερη περιοχή παγκοσμίως, μετά την Καλιφόρνια και την Κριμαία, για εκπαίδευση πιλότων, λόγω κατάλληλων καιρικών συνθηκών και δικτύων αεροδρομίων που διαθέτει η Ελλάδα.

 

Τα τελευταία χρόνια η εταιρία έχει εκπαιδεύσει 2500 άτομα από 60 διαφορετικές χώρες στα 18 αεροσκάφη που διαθέτει, πρόσθεσε. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διαρκεί 18 μήνες, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και στοιχίζει 70.000 ευρώ, συμπλήρωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης τονίζοντας ότι το 85% των αποφοίτων είναι ξένοι πολίτες.

 

Όμως προτιμούν αυτή τη σχολή εκπαίδευσης που έχει ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης που φτάνει το 95%.

 

Η σχολή έχει δυναμική εκπαίδευσης περίπου 400 πιλότων. Πέραν της σχολής πιλότων θα υπάρχει στο μέλλον σχολή μηχανικών αεροσκαφών, αεροσυνοδών, προσωπικού εδάφους και μία ευρύτερη γκάμα από αεροπορικά επαγγέλματα.

 

Πηγή: ΕΡΤ/ Ρεπορτάζ Τ. Κρητικού