Το ΚΚΕ Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση για την Energean, μετά από ανακοίνωση της εταιρείας που ανέφερε πως συνεισέφερε 11 εκατομμύρια στην οικονομία του Νομού Καβάλας.

 

Τι δεν μας είπε η Energean; Ότι 190 έμπειροι εργαζόμενοι παραμένουν εκτός της παραγωγής ελέω των ομαδικών απολύσεων που έκανε. Ότι οι 150 νέοι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας, πολύ πιο κάτω από τους μισθούς που έπαιρναν οι απολυμένοι σύμφωνα με την εμπειρία τους, τις γνώσεις και την επικινδυνότητα της δουλειάς τους σε μια βαριά βιομηχανία της μοναδικής εξορυκτικής-παραγωγικής μονάδας πετρελαίου της χώρας, τονίζει στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

 

Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Με δημοσιεύσεις – τυμπανοκρουσίες στον τοπικό τύπο … ενημερωθήκαμε για τα 11 εκατομμύρια ευρώ τα οποία «συνεισέφερε» η Energean στην οικονομία του Ν. Καβάλας. 

 

Όπως η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε, πρόκειται για «το σύνολο των ποσών που κατέβαλε ως μισθούς στους περίπου 150 εργαζόμενους της, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο Νομό Καβάλας και τις γύρω περιοχές, σε τοπικούς εργολάβους, σε τοπικούς προμηθευτές που παρέχουν τεχνικές και κάθε είδους υπηρεσίες, καθώς και σε φορείς που επιτελούν κοινωνικό, αθλητικό και πολιτιστικό έργο, στο πλαίσιο της πολιτικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

 

Τι δεν μας είπε η Energean; Ότι 190 έμπειροι εργαζόμενοι παραμένουν εκτός της παραγωγής ελέω των ομαδικών απολύσεων που έκανε. Ότι οι 150 νέοι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας, πολύ πιο κάτω από τους μισθούς που έπαιρναν οι απολυμένοι σύμφωνα με την εμπειρία τους, τις γνώσεις και την επικινδυνότητα της δουλειάς τους σε μια βαριά βιομηχανία της μοναδικής εξορυκτικής – παραγωγικής μονάδας πετρελαίου της χώρας. 

 

Ακόμα, ότι για να προχωρήσει στο σχέδιο ο Πρίνος να καταστεί μια σύγχρονη γαλέρα, με εργαζόμενους κατά συντριπτική πλειοψηφία εργολαβικούς, με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, φτηνούς, υποταγμένους, με τσακισμένα δικαιώματα, θυσιάζει και τις παραγωγικές δυνατότητες, με την παραγωγή πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά, για μήνες σταματημένη για το 2023.

 

Ότι οι συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής επιδεινώνονται παρά … τις διεθνείς βραβεύσεις, την ίδια ώρα που τα κέρδη για τον όμιλο εκτινάσσονται, αφού σύμφωνα με δική της προηγούμενη

ανακοίνωση για το πρώτο 9μηνο του 2023 «τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 1,016 δις δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 85% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ανήλθαν σε 623 εκατ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 79% σε ετήσια βάση».

 

Για αυτά τα εκατομμύρια που τσεπώνει ο όμιλος, που εκμεταλλεύτηκε το brand name του Πρίνου, τον «εξυγίανε» στις πλάτες αυτών που έπειτα τους πέταξε σαν «την τρίχα από το ζυμάρι», μπήκε στην ενεργειακή αγορά και στα χρηματιστήρια, κάνοντας επενδύσεις σε μια σειρά χώρες (ανάμεσα τους και το κράτος - δολοφόνος του παλαιστινιακού λαού) ή για τα 100 εκατομμύρια του θαλασσοδανείου με κρατικές εγγυήσεις που εκταμίευσε, φυσικά δεν γίνεται λόγος.

 

Η Energean, όπως και κάθε μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος, ξέρει πολύ καλά να παρουσιάζει το μαύρο για άσπρο. Να μιλά για τους μισθούς των εργαζομένων λες και τους κάνει χάρη, λες και δεν είναι ο ιδρώτας τους που γεννά αυτά και άλλα πολλαπλάσια εκατομμύρια που τα καρπώνεται η επιχείρηση. 

 

Να μιλά για συνεργασίες με τοπικούς προμηθευτές λες και αυτούς τους κάνει χάρη, αφού θα την συνέφερε -τάχα- να συνεργάζεται με άλλους, αλλά ελέω «τοπικής συνείδησης» δεν το κάνει! 

 

Να υπερπροβάλλει τα ψίχουλα – δωρεές στα πλαίσια της περιβόητης «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης», που όμως στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την ανοχή του λαού της Καβάλας για τα εγκλήματα που διαπράττει απέναντι στους σημερινούς και τους απολυμένους εργαζόμενους. 

 

«Βγάζουν μάτι» όμως και τα χοντρά ψέματα! Όπως αυτά που ισχυρίζεται για «τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του 2023 για την βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, την αναβάθμιση του εξοπλισμού και τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας των εγκαταστάσεων». 

 

Όπως η σπουδή της να ανακοινώσει ότι στην πρώτη φόρτωση πετρελαίου από την παραγωγή του «Πρίνου», για το έτος 2024, με αγοραστή την BP, περιλαμβάνεται και παραγωγή από το κοίτασμα «Έψιλον».

 

Αυτά την ώρα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος απαντούσε σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ ότι «σύμφωνα με τα κατατεθειμένα Προγράμματα Εργασιών και Προϋπολογισμούς για τα έτη 2023 – 2024 και ειδικά όσον αφορά το κοίτασμα Έψιλον, δεν σημειώθηκε παραγωγή πετρελαίου κατά τα έτη αυτά»!!!

 

Οι εργαζόμενοι της Καβάλας έχουν πλέον πλούσια πείρα για τους μηχανισμούς προπαγάνδας της Energean. Βρίσκονται στο πλευρό των αγωνιζόμενων απολυμένων των Πετρελαίων Καβάλας μέχρι την τελική τους δικαίωση. Απορρίπτουν τα … «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αποκρουστεί η επίθεση επιχειρηματικών ομίλων και κυβέρνησης, για να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης.

 

Μεγάλος σταθμός κλιμάκωσης αυτού του αγώνα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει η απεργία που έχουν ήδη αποφασίσει για τις 28 Φλεβάρη δεκάδες συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα. 

 

Στην ίδια κατεύθυνση θα βρεθούν και δεκάδες ζωντανά σωματεία της Καβάλας, αφήνοντας στην ανυποληψία τους τη θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ, που αποφάσισε απεργία λίγο πριν από το Πάσχα (!), καθώς και την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καβάλας. Να ακουστεί ξανά δυνατό το σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»!

 

Σε αυτή την υπόθεση το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία!”