Τα βιώσιμα ταξίδια εντάσσονται πλέον στο λεξιλόγιο των ταξιδιωτών είτε ο προορισμός είναι κοντινός, όπως το ραφήνα μύκονος, ή μακρινός. Το να είμαστε κοινωνικά πιο συνειδητοί καθώς ταξιδεύουμε και να μας απασχολεί το περιβάλλον είναι έννοιες, που θα έπρεπε να απασχολούν όλους μας. Η κλιματική αλλαγή άλλωστε δεν αφήνει περιθώρια για κάτι άλλο.

 

Οικολογικός τουρισμός, ηθικά ταξίδια, φυσικός τουρισμός είναι κάποιες από τις λέξεις κλειδιά, που συνδέονται με τον νέο τύπο ταξιδιού. Πάμε να δούμε πως μπορούμε όλοι να εντάξουμε αυτές τις συνήθεις κι εμείς στα ταξίδια μας;

 

1. Κόψτε ταχύτητα και παραμείνετε σε ένα μέρος

 

Είναι εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα να προσπαθήσει να χωρέσει όσες περισσότερες εμπειρίες μπορεί σε ένα μόνο ταξίδι. Λογικό, καθώς μπορεί να είναι η μοναδική φορά που επισκέπτεστε ένα μέρος.

 

Παρότι μπορεί να σας ενθουσιάζει η ιδέα να γεμίσετε το πρόγραμμά σας, στην τελική θα καταλήξετε να τρέχετε από το ένα σημείο στο άλλο για να προλάβετε. Και ναι, μπορεί να βάλετε πολλά τικ στη λίστα σας με όσα θέλετε να κάνετε, είναι η σίγουρη συνταγή για να αγχωθείτε. Έτσι όμως δε γνωρίζετε ένα μέρος πραγματικά.

 

Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και γνωρίστε τον προορισμό σας. Μπορείτε αντί για πολλά μικρά ταξίδια στη διάρκεια ενός έτους, να κάνετε ένα μεγάλο. 

 

2. Ραφήνα τήνος: Ευκαιρία να γνωρίσετε το μέρος γαστρονομικά

 

Κάνετε το ταξίδι ραφήνα τήνος. Μόλις φτάσετε, μην τρέχετε από το ένα μέρος στο άλλο για να προλάβετε τα πάντα. Γνωρίστε τον προορισμό σας. Αναμιχθείτε με τους ντόπιους, δημιουργήστε σχέσεις και ζητήστε πληροφορίες για τις πραγματικές ομορφιές ενός μέρους.

 

Ακολουθήστε τα γαστρονομικά μονοπάτια της Τήνου. Το νησί δεν έχει μόνο εξαιρετικά μονοπάτια για πεζοπορία, φημίζεται και για τη γαστρονομία του. Εξ ου και τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί δημοφιλής γαστρονομικός τουρισμός. Γευσιγνωσία, οινογνωσία, μαγειρέματα θα σας εξοικειώσουν όχι μόνο με την κουζίνα του νησιού, αλλά και με την νοοτροπία των κατοίκων και τις παραδόσεις τους.

 

Άλλωστε, όταν περνάμε περισσότερο χρόνο σε έναν προορισμό δημιουργείται μια αυθεντική, αξιομνημόνευτη εμπειρία. Την ίδια στιγμή η τάση αυτή μειώνει την πίεση στις πόλεις και τις κοινότητες, που επισκέπτεστε. Αναρωτηθείτε το εξής. Είναι το ίδιο ένα μέρος κατάμεστο από κόσμο και το ίδιο κάποιο, που υποδέχεται τόσο κόσμο, όσο μπορεί να αντέξει; Έτσι, και σέβεστε και στηρίζετε την τοπική κοινωνία. Και το επιπλέον προτέρημα; Ταξιδεύοντας αργά μειώνεται το αποτύπωμα άνθρακα.

 

3. Ραφήνα Πάρος: Εξοικονομήστε νερό και ενέργεια

 

Εκτός από τις μετακινήσεις, ο τουρισμός βασίζεται στην ενέργεια για θέρμανση/ ψύξη, φωτισμό και ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό μαζί με την εντατική χρήση του νερού μπορεί να ασκήσουν πίεση στις υποδομές ενός τουριστικού προορισμού.

 

Φανταστείτε τι γίνεται το καλοκαίρι, όταν οι ορδές τουριστών κάνουν το ταξίδι ραφήνα πάρος. Οι τουρίστες συνήθως χρησιμοποιούν περισσότερο νερό από τους ντόπιους. Ως αποτέλεσμα οι τελευταίοι προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες. Καθώς όμως η θερμοκρασία ανεβαίνει και ο πληθυσμός αυξάνεται, το πρόβλημα θα εντείνεται.

 

Ως εκ τούτου, όταν είστε διακοπές, κάντε ότι μπορείτε για να διαφυλάξετε τα αποθέματα νερού και ενέργειας. Κλείστε τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Όταν βγαίνετε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου είτε κλείστε το κλιματιστικό ή ανεβάστε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη. Κάντε ντους αντί για μπάνιο και φροντίστε να έχει μικρή διάρκεια.

 

Πλύνετε στο χέρι τα ρούχα σας αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσετε τα πλυντήρια, δηλαδή επιπλέον νερό και ενέργεια. Τέλος μπορείτε να επιλέξετε ένα κατάλυμα με χαμηλό αντίκτυπο. Πως το καταφέρνετε αυτό; Με 2 τρόπους:

 

1. Ο οικονομικός: Ενοικιάζετε ένα μικρό, βασικής κατηγορίας κατάλυμα

2. Ο πιο ακριβός: Όπου μένετε σε κάποιο κατάλυμα, που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υψηλής απόδοσης τεχνολογίες.

 

4. Ραφήνα Άνδρος: Εξισορροπήστε το αποτύπωμα του άνθρακα που αφήνετε

 

Και ναι μπορεί να κάνετε, ότι μπορείτε για να μειώσετε το αποτύπωμα του άνθρακα, ορισμένες εκπομπές είναι αναπόφευκτες. Τι κάνετε γι’ αυτό; Εξισορρόπηση του αποτυπώματος. Πως δουλεύει;

 

Αφήνετε το αποτύπωμα του άνθρακα σε ένα μέρος, το μειώνετε σε ένα άλλο. Υπολογίστε με τις ειδικές εφαρμογές στο διαδίκτυο τις εκπομπές, που παράξατε, για παράδειγμα στο ταξίδι ραφήνα άνδρος. Στη συνέχεια δωρίστε χρήματα σε κάποιο project για να εξισορροπήσετε τη ζημία που προκαλέσατε στο περιβάλλον.

 

Αυτές οι δράσεις μπορεί να αφορούν την προστασία τροπικών δασών από την υλοτομία, δημιουργία αιολικών πάρκων ή δημιουργία βιοενέργειας από κοπριά ζώων. Αυτού του τύπου τα projects μάλιστα δημιουργούν και νέες θέσεις εργασίας, βελτιώνουν τις συνθήκες υγιεινής. Με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουν στο τοπικό οικοσύστημα και προστατεύουν είδη υπό εξαφάνιση.

 

Πάνω από όλα βιωσιμότητα σημαίνει σεβασμός στην τοπική κοινωνία

 

Όσο είστε σε ένα μέρος θα πρέπει να σέβεστε τη φιλοξενία, που η φύση και οι άνθρωποι σας προσφέρουν. Αυτή είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να γνωρίσετε συνήθειες άλλων ανθρώπων και να εγκλματιστείτε.

 

Όπου κι αν πηγαίνετε, θυμηθείτε ότι ο προορισμός είναι το σπίτι κάποιου άλλου. Τηρείτε τους ισχύοντες νόμους και κανόνες, είτε μιλάμε για τροχαίους κανονισμούς είτε για συνθήκες υγιεινής. Κάντε ότι καλύτερο μπορείτε για να αφήσετε ένα μέρος, όπως το βρήκατε.

 

Επίσης πραγματική στήριξη στην τοπική κοινωνία προσφέρετε αφήνοντας και τα χρήματά σας στις τοπικές επιχειρήσεις. Σίγουρα όπου κι αν πάτε θα βρείτε καταστήματα πολυεθνικών. Όμως ο ντόπιος πληθυσμός, που ζει από τον τουρισμό βγάζει χρήματα για όλη τη χρονιά, όσο είστε σε ένα μέρος. Γι’ αυτό ακόμη και σε ένα ταξίδι όπως το tinos paros, τιμήστε τις τοπικές επιχειρήσεις.