Πρωτοσέλιδα

Γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

 

Το πρώτο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Πρίνου τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο με πιλότο τον υποπλοίαρχο του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, Donald Bremner πρόκειται να ξαναπετάξει στους αιθέρες της Θάσου το ερχόμενο καλοκαίρι.

 

Εντάξει… δεν πρόκειται για το ίδιο ακριβώς, αλλά για το πιστό αντίγραφο του πολεμικού διπλάνου Bristol Scout που πετούσε πριν από 100 χρόνια στον Πρίνο ο Donald Bremner. Την κατασκευή του συγκεκριμένου αεροπλάνου ολοκλήρωσε πριν από λίγο καιρό ο εγγονός τού Donald Bremner, David Bremner ο οποίος με πολύ μεράκι, επιμονή και υπομονή κατόρθωσε το ακατόρθωτο, να πάρει τα παλιά κομμάτια του αεροπλάνου του παππού του και να το πετάξει ξανά στους αιθέρες.

 

Ντοκιμαντέρ στη Θάσο από έναν…

παλαίμαχο σκηνοθέτη του BBC

 

Η κατασκευή του αεροπλάνου, η ιστορία του και τα σημεία που πέταξε την εποχή εκείνη θα αποτελέσουν το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ «rebuilding history»με την υπογραφή του πρώην σκηνοθέτη του BBC, ανεξάρτητου παραγωγού σήμερα, Stephens Saunders. Η ιστορία του αεροπλάνου θα αναβιώσει μέσα από τις εικόνες της ταινίας και μοιραία θα βρεθεί και στον Πρίνο της Θάσου, καθώς είναι και αυτό που εγκαινίασε τις πτήσεις από το αεροδρόμιο του νησιού τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Σύσκεψη στον Λιμένα, επιθεώρηση στον Πρίνο

 

Ο μηχανικός - ερευνητής David Bremner και ο Stephens Saunders, επισκέφθηκαν την περασμένη Πέμπτη τη Θάσο, όπου πραγματοποίησαν συνάντηση με τον δήμαρχο του νησιού, Κώστα Χατζηεμμανουήλ. Τους δυο άνδρες από την Βρετανία συνόδευαν ο διευθυντής του Kavala Air Sea Show, Παναγιώτης Γεωργιάδης, και ο  συνεργάτης του για ιστορικά θέματα, Πασχάλης Παλαβούζης.

 

Ζητήθηκε… διαμόρφωση του αεροδιαδρόμου

 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν μια πρώτη διερεύνηση του χώρου του αεροδρομίου, ενώ από τους δυο άνδρες ζητήθηκε η συνδρομή του Δήμου για τη διαμόρφωση του αεροδιαδρόμου για να μπορεί να επιτευχθεί η πτήση. Το αεροπλάνο πιθανότατα θα βρεθεί στο νησί τον ερχόμενο Ιούνιο με την αφορμή της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την κατασκευή του αεροδρομίου του Πρίνου.

 

«Ανάδειξη της 100χρονης ιστορίας  του αεροδρομίου του Πρίνου»

 

Ερωτηθείς σχετικά για τη συγκεκριμένη συνάντηση ο δήμαρχος Θάσου τόνισε: «Είχα τη χαρά να υποδεχθώ στο γραφείο τον εγγονό ενός μαχητή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος έδρασε στο αεροδρόμιο του Πρίνου κι έναν πρώην σκηνοθέτη του BBC ο οποίος ασχολείται με ανεξάρτητες παραγωγές σήμερα. Η στιγμή είναι ιδιαίτερη, είναι αν θέλετε το εναρκτήριο σάλπισμα γι αυτό που θέλουμε να κάνουμε φέτος, δηλαδή να αναδείξουμε την εκατόχρονη ιστορία του αεροδρομίου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη μοναδική αυτή σελίδα της ιστορίας που διαθέτει το νησί και να τιμήσουμε τους νεκρούς, όπως το κάναμε με την ανέγερση αυτού του λαμπρού μνημείου όπου φυλάσσονται τα οστά τους. Παράλληλα θέλουμε να αναπτύξουμε κι άλλες δράσεις προβολής, όπως ένα ανοικτό μουσείο ή ένα κέντρο ερευνών σχετικά με τις σελίδες της ιστορίας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο σκοπός της επίσκεψης των δύο Άγγλων ήταν να κάνουν μια επιτόπια έρευνα στο χώρο του αεροδρομίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανακατασκευή του ακριβούς αντιγράφου του παππού τού ενός βρετανού ο οποίος έχει σκοπό να πετάξει στους αιθέρες εκεί που πέταξε και ο πρόγονός του θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο αυτός, όσο κι εμείς να ζήσουμε στιγμές συγκίνησης.  Φέτος στα 100 χρόνια θα προσκληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και οι πρεσβείες κρατών που συμμετείχαν ως σύμμαχοι στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό όμως θέλουμε να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο όπως γίνεται στη Νορμανδία, δηλαδή να γίνει το αεροδρόμιο ένας θεματικός πόλος έλξης όπου θα συναντιούνται οι λαοί που σήμερα ζουν εν ειρήνη και κάποτε ήταν συμπολεμιστές».