Προχωρούν οι εργασίες για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Θάσου, ένα έργο που άρχισε να υλοποιείται από το 2010, μετά την ανάθεση της μελέτης από την ΙΗ΄ ΕΠΚΑ στον αρχιτέκτονα – μηχανικό Νίκο Χατζηδάκη, για την αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Θάσου.

 

Η μελέτη περιλάμβανε την αναστήλωση του προσκηνίου, την αποκατάσταση των αναλημματικών τοίχων των παρόδων και την ανάδειξη του μνημείου και του περιβάλλοντα χώρου.

 

Αν και το έργο προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς μια φωτογραφία που ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα το Διεθνές Δίκτυο των Αρχαίων Θεάτρων του «Διάζωμα» που στοχεύει στη διαχείριση, προστασία, ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, καταδεικνύει πως το έργο έχει αρχίσει να παίρνει μορφή.

 

Στο σχόλιο που συνοδεύει τη φωτογραφία το δίκτυο αναφέρει:

 

«Στις μετώπες της κιονοστοιχίας του θεάτρου της Θάσου, ο θεατής έβλεπε τον Διόνυσο να ποτίζει τον πάνθηρά του με τις τελευταίες σταγόνες κρασιού από τον κάνθαρό του, τον Ήρωνα, έναν έφιππο Θράκα θεό και έναν θωρακοφόρο Άρη με περικεφαλαία, προστάτη των μονομάχων.

 

Οι παραστάδες στα δύο άκρα της κιονοστοιχίας του προσκηνίου διακοσμούνταν με ανάγλυφη μορφή της θεάς Νέμεσης, αφιέρωμα του Ευήμερου, γιού του Διονυσίου - προφανώς μονομάχου- στην αδυσώπητη θεά.

 

Κι άλλοι μονομάχοι σκάλισαν ανάγλυφα της Νέμεσης, στους τοίχους του κτηρίου της σκηνής: δύο από αυτά βρέθηκαν το 1887 και μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης».

 

Για την ιστορία να πούμε ότι η β΄ φάση της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Θάσου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, με χρηματοδότηση 3.500.000 ευρώ, μέσω του Προγράμματος Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020.

 

Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου πραγματοποιήθηκε η αφαίρεση των σιδηρών κατασκευών και των υπολειμμάτων μπετόν από τα εδώλια του θεάτρου.

 

Ταυτοποιήθηκαν τα διάσπαρτα μέλη και τα εδώλια του θεάτρου, εκπονήθηκε γεωστατική μελέτη για την εκτίμηση της αντοχής του εδάφους (η παραπάνω μελέτη εγκρίθηκε από το ΚΑΣ στις 23 Ιουνίου 2020) και ελήφθησαν μέτρα για την ενίσχυση της αντοχής του εδάφους.

 

Αντικαταστάθηκαν τα δίκτυα (ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης κ.λπ.), έγινε η προετοιμασία για την οριστική φάση αποκατάστασης του κοίλου.

 

Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές (υποβάσεις) στις πρώτες δώδεκα κερκίδες, προκειμένου εν συνεχεία να τοποθετηθούν τα μαρμάρινα εδώλια.