Στην Braga της Πορτογαλίας βρέθηκαν μαθητές του 5ου ΓΕΛ Καβάλας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+.

 

Αναλυτικά, σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

 

Στo πλαίσιo του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus +, με τίτλο: «Eleves a Besoins Educatifs Particuliers» (Μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) -στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ρουμανία και την Πορτογαλία, με συντονιστή σχολείο της Γαλλίας- τρεις καθηγήτριες του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας συμμετείχαν στη δεύτερη κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε στην Braga της Πορτογαλίας από τις 18 έως 21 Σεπτεμβρίου 2023.

 

Η συνάντηση ξεκίνησε με ένα θερμό καλωσόρισμα από τη Διευθύντρια και τους καθηγητές του σχολείου υποδοχής Agrupamento de Escolas André Soares.

 

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με κλασική και παραδοσιακή μουσική, ενώ ομάδα μαθητριών ρυθμικής γυμναστικής πραγματοποίησε εντυπωσιακές ασκήσεις.

 

Στη συνέχεια, οι καθηγητές του προγράμματος ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του, ενώ παράλληλα ήρθαν σε επαφή με μαθητές όλων των ηλικιών. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκαν το τμήμα του σχολείου που φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ανάγκες και διαπίστωσαν τη βαθιά γνώση, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα των ειδικών παιδαγωγών τους. Η ξενάγηση στο σχολείο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον αύλειο χώρο όπου παιδιά ζωγράφιζαν ένα «fresco» με θέμα τη συμπερίληψη. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε εμβληματικά μνημεία στα περίχωρα της πόλης, δηλωτικά της ιστορίας και του πολιτισμού της.

 

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της Πορτογαλίας και συνεχίστηκε με ανάλυση από την ιταλική ομάδα των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου με θέμα τη συμπερίληψη το οποίο είχε απαντηθεί τους προηγούμενους μήνες από εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των καθηγητών.

 

Κατόπιν οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσουν αλλά και να αλληλοεπιδράσουν με μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της ευφάνταστης και δημιουργικής διδασκαλίας μαθηματικών, λογοτεχνίας και γυμναστικής.

Το απομεσήμερο έγινε οργανωμένη ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Braga, το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

 

Την Τετάρτη 20/9/2023 η ομάδα εκπαιδευτικών του προγράμματος ταξίδεψε στο Πόρτο και ξεναγήθηκε στις ομορφιές της παλιάς πόλης. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον καθεδρικό ναό της πόλης και το αντίστοιχο μουσείο όπου είχαν τη χαρά να θαυμάσουν από κοντά το εσωτερικό του μνημείου και να ενημερωθούν για την ιστορία των εκθεμάτων του μουσείου.

 

Στη συνέχεια και μετά από περιδιάβαση στα σοκάκια της Ribeira ακολούθησε βόλτα με πλοιάριο στον ποταμό Dοuro όπου οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα μοναδικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής σπίτια του Πόρτο και να απολαύσουν το φυσικό τοπίο. H εκδρομή ολοκληρώθηκε με γεύμα και ξενάγηση στον σιδηροδρομικό σταθμό Sao Bento με τη διακόσμηση από 20.000 πλακίδια που απεικονίζουν σημαντικές στιγμές της ιστορίας της πόλης.

 

Η τελευταία ημέρα της επίσκεψης στο σχολείο της Braga, Πέμπτη 21/9/2023, ξεκίνησε με παρουσίαση από τις πέντε ομάδες μύθων, θρύλων και παραδόσεων των επιμέρους χωρών και ακολούθησε συνεδρίαση των εταίρων με αποτίμηση της κινητικότητας στην Πορτογαλία και προετοιμασία της επόμενης επίσκεψης στο σχολείο της Ιταλίας.

 

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της συμπερίληψης, οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την παρασκευή γλυκισμάτων από παιδιά του προγράμματος, την κατασκευή χειροτεχνιών και επισκέφθηκαν το δημοτικό σχολείο Sao Lazaro όπου ενημερώθηκαν από το προσωπικό ειδικής αγωγής για το καθημερινό πρόγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολείου.

 

Στο μεταξύ, στον αύλειο χώρο του σχολείου υποδοχής μαθητές ολοκλήρωσαν τη ζωγραφική σε τοίχο με το μήνυμα συμπερίληψης και το πρόγραμμα έληξε μέσα σε φορτισμένη με θετικά συναισθήματα ατμόσφαιρα και την ανανέωση του ραντεβού συνάντησης των εκπαιδευτικών των πέντε σχολείων στο Misilmeri της Σικελίας τον ερχόμενο Νοέμβριο.