Σωματείο με την επωνυμία «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Κεραμωτή» συστάθηκε με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κεραμωτής.

 

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

 

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 στην Κεραμωτή συνήλθαν 23 κάτοικοι, ως ιδρυτικά μέλη, για την σύσταση σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

Μετά από διαλογική συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και υποβολή προτάσεων επί σχεδίου καταστατικού εγκρίθηκε και υπογράφτηκε το τελικό κείμενο του καταστατικού για την ίδρυση σωματείου με την επωνυμία «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Κεραμωτή»

 

Επίσης εκλέχτηκε ομόφωνα τριμελής προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή αποτελούμενη από τους:

 

1. Ανδρόνικο Σινιώρη, ως Πρόεδρο

2. Περικλή Μαυροθαλασσίτη και

3. Χαράλαμπο Τάταρη, ως μέλη,                                       

προκειμένου να προωθήσει την διαδικασία αναγνώρισης του Σωματείου στο Ειρηνοδικείο Καβάλας.

 

Σκοπός του σωματείου είναι η προώθηση προς επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κεραμωτής.

 

Το κύριο και βασικό πρόβλημα δημιουργείται από την διακίνηση εντός του οικισμού της Κεραμωτής κάθε είδους οχήματος για την μεταφορά προς και από την Θάσο επιβατών και εμπορευμάτων με πορθμεία. 

 

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την εκπομπή καυσαερίων, η ηχορύπανση και η κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά την θερινή περίοδο υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επηρεάζουν αρνητικά την βιώσιμη ανάπτυξη της Κεραμωτής.

 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά το 2022 διακινήθηκαν 544.097 οχήματα και τα διανυθέντα χιλιόμετρα εντός του οικισμού εκτιμώνται σε 830.000 χιλιόμετρα.

 

Υπάρχουν βεβαίως και άλλα σοβαρά προβλήματα, αλλά ο κύριος στόχος του συσταθέντος σωματείου    είναι η επίλυση του παραπάνω προβλήματος με μεταφορά της δραστηριότητας  μετακίνησης προς και από τη Θάσο εκτός του οικισμού.

 

Με κάθε νόμιμο μέσο και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές θα επιδιωχθεί η οριστική λύση του προβλήματος  με μεταφορά της δραστηριότητας στην Βόρεια πλευρά του Κόλπου της Κεραμωτής.

 

Γνωρίζοντας ότι η κατασκευή νέων λιμενικών ευκολιών για τον παραπάνω σκοπό θα είναι χρονοβόρα λόγω της υφιστάμενης γραφειοκρατικής διαδικασίας, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, που ήδη έχουν προταθεί, για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και να επιδιωχθεί με κάθε νόμιμο τρόπο  η συντόμευση της διαδικασίας.

 

Ελπίζοντας ότι πρωτοβουλία αυτή θα τύχει ευρείας συμμετοχή και ανταπόκρισης από τους κατοίκους της Κεραμωτής καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να υποστηρίξει την κίνηση μας αυτή και ευχόμαστε καλή επιτυχία στη προσπάθεια. 

 

Για την Π.Δ.Ε

Ανδρόνικος Σινιώρης

Τηλ.6944578296 e.mail : [email protected]