Καταγγελία του προέδρου του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Σμάραγδου Κρεμμύδα για την περιπέτεια γυναίκας με προβλήματα όρασης και λευκό μπαστούνι που επιχείρησε να ταξιδέψει με πλοίο στη γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

Την Πέμπτη 3/08/2023 η φίλη μας Μαριάννα από την Θεσσαλονίκη που αντιμετωπίζει σοβαρή αναπηρία όρασης αποφάσισε να επισκεφτεί συγγενικά της πρόσωπα στο νησί της Θάσου.

 

Η συγκεκριμένη κυρία να σημειωθεί πως είναι άριστη χρήστρια του Λευκού Μπαστουνιού. Έφτασε στην πόλη μας και με την συνοδεία του οδηγού του ταξί έφτασε μέχρι τα εκδοτήρια των ferry boat.

 

Αφού παρέλαβε τα εισιτήρια της ζήτησε την υπηρεσία συνοδείας, ώστε να συνοδευτεί με ασφάλεια στο ferry. 

 

Τότε διαπίστωσε ότι τέτοια υπηρεσία δεν υπήρχε. Ύστερα από κινητοποίηση, βρέθηκε μέλος του πληρώματος του εν λόγω πλοίου που την συνόδευσε μέχρι το σαλόνι, αφού πρώτα τοποθέτησε την βαλίτσα στο χώρο αποσκευών. 

 

Προς έκπληξή της καθόλη την διάρκεια του ταξιδιού δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για το αν χρειάζεται κάτι όπως επίσης και κατά την διαδικασία αποβίβασης δεν εμφανίστηκε κάποιος για να την βοηθήσει να εξέλθει από το  πλοίο.

 

Έτσι, ΜΟΝΗ της  με την βοήθεια του λευκού μπαστουνιού, εντόπισε την πόρτα του σαλονιού και οδηγήθηκε από τις σκάλες στην έξοδο με την βοήθεια άλλων επιβατών οπού και  παρέλαβε την βαλίτσα της και εξήλθε από το ferry όπου συνάντησε τους οικείους της.

 

Η απογοήτευσή της ήταν μεγάλη και για αυτό μας διηγήθηκε την περιπέτεια της, λέγοντάς μας ότι ταξιδεύει συχνά με διάφορα  μέσα και πως είναι η πρώτη φορά που της συνέβη να την ξεχάσουν.

 

Παρόλο που γίνονται προσπάθειες για την προσβασιμότητα και την διευκόλυνση των ΑμεΑ στις μετακινήσεις τους, δυστυχώς αντιμετωπίζονται αδυναμίες των υπηρεσιών και των εταιρειών του πορθμείου να αντιληφθούν και να εξυπηρετήσουν τα ΑμεΑ γενικότερα και ειδικότερα.

 

Δεδομένου ότι η Καβάλα και η Θάσος δέχονται  μεγάλο όγκο επισκεπτών κάθε χρόνο είναι λυπηρό να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια συμβάντα, τα οποία δεν τιμούν κανέναν και δυσφημούν τον τόπο μας!!