Η ΥΔΟΜ Καβάλας έκανε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για το νησί της Θάσου.

 

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας να στηριχθεί η ΥΔΟΜ Θάσου από την ΥΔΟΜ Καβάλας για τουλάχιστον έξι μήνες προκειμένου να προετοιμαστεί τόσο στελεχιακά, όσο και από άποψη εκπαίδευσης του στελεχικού δυναμικού στο αντικείμενο και την πλήρη διεκπεραίωση από την ΥΔΟΜ Καβάλας των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί σε αυτή για έκδοση οικοδομικών αδειών και εκκρεμούσαν μέχρι τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της διαπιστωτικής πράξης (29/06).

 

Επίσης η Ένωση κάνει κάλεσμα στους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα στους βουλευτές Καβάλας, να κάνουν πολιτική παρέμβαση προς την υπουργό Εσωτερικών και να φροντίσουν ώστε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Θασιακής Ένωσης Καβάλας αναφέρει τα εξής:

 

“Tο Δ.Σ. της Θασιακής Ένωσης Καβάλας με αφορμή την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για το νησί της Θάσου από την ΥΔΟΜ Καβάλας επισημαίνει τα εξής:

 

Με το ν. 5021/2023 και ειδικότερα με το άρθρο 83 (Υπηρεσίες Δόμησης Αντικατάσταση του άρθρου 97 του ν 3852/2010) προβλέπεται, εν συντομία, η έκδοση οικοδομικών αδειών από τις ΥΔΟΜ μετά από διαπιστωτική πράξη για την επάρκεια στελέχωσης, από τον Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης.

 

Στην περίπτωση του Δήμου Θάσου, μέχρι την προθεσμία που τίθεται από τον παραπάνω νόμο και μέχρι την προαναφερόμενη διαπιστωτική πράξη (που εκδόθηκε στις 29.6.2023), η έκδοση οικοδομικών αδειών γινόταν από την ΥΔΟΜ Καβάλας.

 

Με την υπ΄ αριθμ. 81260/6-6-2023 Διαπιστωτική Πράξη του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης η οποία έλαβε την εκ του νόμου απαιτούμενη δημοσιότητα (δημοσίευση στο ΦΕΚ 12-6-2023 Τεύχος Δεύτερο Φύλλο 3811 ) και σε συνέχεια προηγούμενων όμοιων πράξεων αποφασίστηκε ότι η ΥΔΟΜ του Δήμου Θάσου, δεν διαθέτει την ελάχιστη στελέχωση και ότι διοικητικά υποστηρίζεται από την αντίστοιχη υπηρεσία ΥΔΟΜ του δήμου Καβάλας.

 

Σε συνέχεια της ως άνω διαπιστωτικής πράξης του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ 93169/29-6-2023 νέα απόφαση του Γραμματέα, με την οποία υποτίθεται διορθώνεται σφάλμα της πρώτης απόφασης του. 

 

Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση αυτή, η ΥΔΟΜ του Δήμου Θάσου διαθέτει την απαραίτητη στελέχωση και συνεπώς μπορεί να λειτουργήσει και να εκδίδει οικοδομικές άδειες.

 

Σημειώνουμε ότι στην ΥΔΟΜ Θάσου αυτή την στιγμή υπάρχουν τρεις μηχανικοί ΠΕ (Αρχιτέκτων Μηχ/κος, Μηχανολόγος Μηχ/κος και Τοπογράφος Μηχ/κος) οι οποίοι στελεχώνουν τέσσερα τμήματα, επιφορτισμένα με τον έλεγχο αυθαιρέτων, με το αντικείμενο των πολεοδομικών εφαρμογών (πράξεις εφαρμογής, έκδοση όρων δόμησης, τροποποιήσεις σχεδίων κλπ) με την έκδοση αδειών μικρής κλίμακας, με αιτήσεις πολιτών κλπ.

 

Επιπλέον, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης και σε συνδυασμό με την ύπαρξη εκτεταμένων χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή αιτήσεων προέγκρισης από τους μηχανικούς, όπου απαιτείται πλήρης έλεγχος από τις ΥΔΟΜ, μεγάλος αριθμός επενδύσεων αλλά και μεμονωμένων κατοικιών βρίσκεται στον αέρα οδηγώντας τους πολίτες σε απόγνωση, ιδίως σε περιπτώσεις που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά εργαλεία ή δανειοδοτήσεις.

 

Έτσι, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που πλήττει βάναυσα τους ελεύθερους επαγγελματίες και τεχνίτες που σχετίζονται με τον κλάδο των οικοδομικών κατασκευών της Θάσου, προτείνεται:

 

1ο. Κατάργηση – ανάκληση της διορθωτικής πράξης του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την συνέχιση της υποστήριξης από την αντίστοιχη υπηρεσία ΥΔΟΜ του δήμου Καβάλας, τουλάχιστον μέχρι την επαρκή στελέχωση της ΥΔΟΜ του δήμου Θάσου.

 

2ο. Χορήγηση παράτασης υποστήριξης από την ΥΔΟΜ Καβάλας στην ΥΔΟΜ Θάσου για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών προκειμένου να προετοιμαστεί τόσο στελεχιακά (πιθανά μέσω αναπτυξιακού οργανισμού) όσο και από άποψη εκπαίδευσης του στελεχικού δυναμικού στο αντικείμενο και

 

3ο. Πλήρη διεκπεραίωση από την ΥΔΟΜ Καβάλας των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί σε αυτή για έκδοση Ο.Α., και εκκρεμουσών μέχρι τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της διαπιστωτικής πράξης (29-6-2023) του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.

 

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα τους Βουλευτές τη Π.Ε. Καβάλας με πολιτική παρέμβαση προς την Υπουργό Εσωτερικών να φροντίσουν ώστε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.”