Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κ.Κ.Ε. διοργανώνει εκδήλωση-ημερίδα, στο πλαίσιο των τρίχρονων εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κ.Κ.Ε., με θέμα:

 

"Η ηρωική εξέγερση του 1941 στη Δράμα".

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 10:30 π.μ. στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και θα περιλαμβάνει:

 

  • Άνοιγμα εκδήλωσης - χαιρετισμός από την Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κ.Κ.Ε.

 

  • Προβολή βίντεο για τα γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1941.

 

  •  Ομιλία-παρέμβαση από τη Θεανώ Καπέτη, μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

 

  • Εισήγηση του Γιώργου Μαργαρίτη, Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ. με θέμα "Η εξέγερση του 1941, οι ρίζες και η διεθνής διάστασή της".

 

  • Εισήγηση του Νικόλαου Γεωργιάδη, Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα "Δράμα, Σεπτέμβρης 1941, η πρωτοπόρα εξέγερση που συκοφαντήθηκε".

 

  • Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με αρχειακό υλικό από την περίοδο 1940-1949.

 

 Η εξέγερση του Σεπτέμβρη του 1941 στη Δράμα αποτελεί κορυφαία πράξη αντίστασης απέναντι στην τριπλή φασιστική κατοχή στη χώρα μας. Ανεξάρτητα από την κατάληξη και παρ’ όλα τα αντίποινα, η θυσία των εξεγερμένων άνοιξε τη σελίδα της ηρωικής προσφοράς του ελληνικού λαού με πρωτεργάτες τους Κομμουνιστές στην εποποιία της εθνικής αντίστασης.

 

Το ΚΚΕ στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του, προβάλλει, μελετά και αναδεικνύει τα συμπεράσματα από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Στην 97χρονη πορεία του ως τα σήμερα, το ΚΚΕ δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας στον ταξικό αντίπαλο.

 

Δοσμένο στην υπόθεση της ταξικής απελευθέρωσης, του Σοσιαλισμού, όσα χτυπήματα και να δέχθηκε, δεν έχασε τον επαναστατικό του δρόμο.

 

Σήμερα οπλισμένο με τις σύγχρονες επεξεργασίες από το νέο του πρόγραμμα, την εκτίμηση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ου αιώνα, την πείρα του επαναστατικού κινήματος και εμπνευσμένο από τις ηρωικές πράξεις του λαού μας όπως η εξέγερση του Σεπτέμβρη του 1941, ο αγώνας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, η κορύφωση της ταξικής πάλης το 1946-49 με την εποποιία του ΔΣΕ, συνεχίζει για τη νίκη της εργατικής τάξης, του λαού, για να μπει τέλος στη σύγχρονη ταξική βαρβαρότητα.

 

2/12/2015

Ε.Π ΑΜΘ του ΚΚΕ