Γερό ραδιοφωνικό καυγά είχαν από τη συχνότητα της Πρωινής (93,7) ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος και η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Ο καυγάς είχε ως αφορμή το Ναυτικό Μουσείο αλλά τα όσα ειπώθηκαν κάλυπταν τη συνολική λειτουργία του Δήμου.

 

Η αντιπαράθεση αφορά την αντίδραση του Μάκη Παπαδόπουλου για την εγκατάσταση του Ναυτικού Μουσείου στο χώρο του ΝΟΚ. Είπε μεταξύ άλλων στην Πρωινή:

 

«Η διαφωνία μας για τη λανθασμένη διαδικασία μεταφορά του Ναυτικού Μουσείο στο χώρο του ΝΟΚ είναι ξεκάθαρη, έστω κι αν το συγκεκριμένο σημείο είναι μια πολύ καλή τοποθεσία και εκεί σαφώς το μουσείο θα αναβαθμιστεί. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δήμαρχος ζήτησε να της παραχωρήσουμε εξουσιοδότηση προκειμένου να μεριμνήσει για τη συλλογή των εκθεμάτων που παραχώρησε ο σύλλογος φίλων του μουσείου.

 

Ακόλουθα ωστόσο, στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Καβάλας ήρθε ως έκτακτο θέμα η διενέργεια διαγωνισμού με συγκεκριμένες “φωτογραφικές” προδιαγραφές ώστε να βρεθεί χώρος για τη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα προσπάθησα να πείσω τη δήμαρχο να αποσύρει το τακτικό θέμα διότι τίθεται ζήτημα νομιμότητας, αφού ο χώρος ανήκει στον ΟΛΚ κι επιπλέον απαγορεύεται δια νόμου η υπεκμίσθωση οποιουδήποτε χώρου βρίσκεται σε χερσαία ζώνη λιμένα.

 

Επομένως, η δήμαρχος μας εμφάνισε μια “φωτογραφική” προκήρυξη προσπαθώντας να μας παραπλανήσει. Ενέργησε βάσει μεθόδευσης αφού πρώτα έλαβε την εξουσιοδότηση από το Δ/Σ και στη συνέχεια προσπάθησε εκτάκτως και εν κρυπτώ να εγκρίνει μια παράτυπη διαδικασία.

 

Κοντολογίς, η δήμαρχος μας παραπλανά ώστε να παρανομήσει και παράλληλα προσπαθεί να ευνοήσει οικονομικά ένα ναυταθλητικό σωματείο, κλείνοντας ταυτοχρόνως τα μάτια του συλλόγου φίλων Ναυτικού Μουσείου. Αφού, στο μακροσκελέστατο στρατηγικό σχέδιο του δήμου που συζητήσαμε στην ίδια συνεδρίαση του σώματος, περιλαμβάνονταν η μεταφορά του Ναυτικού Μουσείου στο καρνάγιο. Αυτές είναι πρωτόγνωρες καταστάσεις, να ψηφίζει δηλαδή κατά την ίδια συνεδρίαση το σώμα δύο αντίθετες αποφάσεις για το ίδιο θέμα.

 

Άρα, για τη διοίκηση του δήμου το μεν επιχειρησιακό σχέδιο είναι έναν απλό κουρελόχαρτο, ο δε σχεδιασμός της δημοτικής αρχής θυμίζει περισσότερο τσίρκο.

Με δεδομένο ότι η παραχώρηση του χώρου από τον ΟΛΚ στο ναυταθλητικό σωματείο αφορά μόνο στη χρήση εντευκτηρίου, προφανώς με τη μίσθωση θα συνεχιστεί η εξέλιξη μιας παρανομίας. Επιπλέον, η σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΚ προς το ΝΟΚ λήγει το 2018. Μετά αναρωτιέμαι τι θα γίνει με το χώρο. Θα ήταν προτιμότερο, να απευθυνθεί ο δήμος στο ΟΛΚ και να καταθέσει αίτημα προκειμένου να εξασφαλισθεί ο χώρος μέσω προγραμματικής σύμβασης.

 

Επιστρέφοντας στην ουσία, συμπεραίνω ότι όλοι παραπλανηθήκαμε ώστε να εξουσιοδοτήσουμε μια παράνομη πράξη. Η διαφωνία μας δεν εστιάζεται στον προτεινόμενο χώρο στέγασης του Ναυτικού Μουσείου αλλά στην παράνομη διαδικασία που επιχειρείται να ακολουθηθεί. Είναι χρέος μας να προστατεύσουμε νομικά τον ΟΛΚ, το ΝΟΚ και φυσικά το δήμο Καβάλας. Διόλου δεν μας ικανοποιεί να επισημαίνουμε ότι η δήμαρχος κάνει τη μία κολοτούμπα μετά την άλλη. Αυτό όμως δεν είναι διοίκηση αλλά μπάχαλο. Οι συνθήκες υπό τις οποίες ενεργεί η διοίκηση δε θυμίζουν ένα σύγχρονο δήμο αλλά μια μπανανία».

 

 

Άμεση ήταν η ραδιοφωνική απάντηση της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα στην Πρωινή, η οποία απαντώντας στον Μάκη Παπαδόπουλο, είπε:

 

«Άκουσα τις ραδιοφωνικές του δηλώσεις και λυπάμαι αφάνταστα. Κρίμα, αν αυτή είναι η ποιότητα της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Να ξεκαθαρίσω, ότι στην πρώτη φάση του στρατηγικού σχεδιασμού που ψήφισε ο κ. Παπαδόπουλος δεν περιλαμβάνονται εξειδικευμένες δράσεις παρά μόνο οι γενικές γραμμές. Αναφορικά με το καρνάγιο, ο σχεδιασμός αναφέρει συγκεκριμένα “μουσείο ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης”. Άντε όμως τώρα να το καταλάβει αυτό ο Μάκης. Τη διευκρίνιση την είπα και την επανέλαβα πολλές φορές μέσα στη συνεδρίαση. Πρόκειται για ένα νέο μουσείο τη δημιουργία του οποίου θα βοηθήσουν άνθρωποι που δούλεψαν στο καρνάγιο.

 

Η σπουδή για τη μεταφορά του Ναυτικού Μουσείου οφείλεται στην επιτακτική ανάγκη να αδειάσει η δημοτική καπναποθήκη ώστε να τοποθετηθεί ο εξοπλισμός μέσω ΕΣΠΑ. Σε συνάντησή μου με τον πρόεδρο του μουσείου συζητήσαμε εναλλακτικούς χώρους μεταφοράς των εκθεμάτων όπως στην οδό Φιλίππου και στο κτήριο των σφαγείων, το οποίο ωστόσο εμφανίζει στατικά προβλήματα. Η πρόταση μεταφοράς στο χώρο του ΝΟΚ ενθουσίασε άπαντες σχετικούς με το μουσείο.

 

Υπάρχει όμως κάτι που αγνοεί ο κ. Παπαδόπουλος αφού δεν είναι Καβαλιώτης. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε παραχωρηθεί κατά χρήση από τον τότε αρμόδιο λιμενικό φορέα προς το ναυταθλητικό σωματείο, το οποίο με δικά του έξοδα κατασκεύασε το γνωστό μας κατάστημα, έως το 2018 προκειμένου να μισθώνεται. Επομένως, έχουμε μια καταπληκτική ευκαιρία να μεταφέρουμε το Ναυτικό Μουσείο μέσα σχεδόν στη θάλασσα, εκεί δηλαδή όπου ανήκει.

 

Όλα αυτά τα συζητήσαμε στο δημοτικό συμβούλιο και συμφωνήσαμε αφού όλοι ενθουσιάστηκαν με την ιδέα. Να συμπληρώσω επίσης ότι ενθουσιασμός εκδηλώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ από το αρμόδιο υπουργείο όταν τους εξήγησα ότι στις αποθήκες του τελωνείου τις οποίες διεκδικώ, σκοπεύω να μεταφέρω το Ναυτικό Μουσείο. Μέχρι όμως την παραχώρηση και την ανακατασκευή των αποθηκών θα έχει φτάσει η ημερομηνία λήξης της παραχώρησης του ΟΛΚ στο ΝΟΚ κι άρα θα είναι όλα έτοιμα για τη μετεγκατάσταση. Η δε προγραμματική σύμβαση του δήμου με τον ΟΛΚ πρέπει να γίνει αλλά για όλη τη χερσαία ζώνη.

 

Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι η κίνηση του δήμου είναι παράνομη, κάτι όμως που δεν ισχύει διότι ερευνήσαμε όλες τις νομικές λεπτομέρειες. Θα ήταν ποτέ δυνατόν εγώ τόσο εύκολα να παρασύρω το δημοτικό συμβούλιο εάν δεν υπήρχε η δυνατότητα μίσθωσης του χώρου; Η λύση θα μεταφέρει το Ναυτικό Μουσείο σε ένα χώρο προσιτό για όλους τους πολίτες και για όλους τους μαθητές. Εμείς είμαστε ενθουσιασμένοι με την ιδέα, αλλά περιέργως όταν πρόκειται να γίνει κάτι καλό για τον τόπο τότε ο κ. Παπαδόπουλος αρνείται και τσινάει. Μ’ αυτά που διαβάζω κι ακούω εκ μέρους του μένω με το στόμα ανοιχτό. Κρίμα, γιατί είναι νέος άνθρωπος».