Το επιτυχημένο μοντέλο παραγωγής υδρογονανθράκων του Πρίνου, με το οποίο συνυπάρχουν αρμονικά επί δεκαετίες η πετρελαϊκή δραστηριότητα με το φυσικό περιβάλλον και την τουριστική δραστηριότητα, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κροατίας, η οποία προγραμματίζει νέο γύρο παραχώρησης offshore περιοχών στην Αδριατική.

 

Συγκεκριμένα, η κα. Barbara Doric, Πρόεδρος του Οργανισμού Υδρογονανθράκων της Κροατίας, επισκέφθηκε την Τρίτη 3 Νοεμβρίου τις εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας υδρογονανθράκων της Energean Oil & Gas στον Πρίνο. Η κα. Doric ξεναγήθηκε από αρμόδια στελέχη της Energean στο ιδιόκτητο γεωτρύπανο της εταιρείας, το «Energean Force», το οποίο εκτελεί την πρώτη γεώτρηση του νέου επενδυτικού προγράμματος από την εξέδρα Alpha.

 

Επίσης η κα. Doric και οι συνεργάτες της είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους των επαγγελματικών και παραγωγικών τάξεων της Καβάλας, την διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας καθώς και με βιολόγους θαλάσσιας ζωής, προκειμένου να ενημερωθούν για τη σημασία και την επίδραση που έχει συνολικά για την τοπική κοινωνία της Καβάλας η πετρελαϊκή δραστηριότητα με την μοναδική ελληνική παραγωγή υδρογονανθράκων από την Energean Oil & Gas.

 

Ακόμη η κα. Doric ενημερώθηκε από την διοίκηση της Energean για το εν εξελίξει γεωτρητικό πρόγραμμα στον Κόλπο της Καβάλας, για την ερευνητική δραστηριότητα στα Ιωάννινα και το Κατάκολο καθώς και για το γενικότερο ενδιαφέρον της εταιρείας τόσο για την Δυτική Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής.

 

Μετά το πέρας των επαφών της, η κα. Doric δήλωσε τα εξής:

 

«Το πετρελαϊκό πεδίο του Πρίνου της Καβάλας, το οποίο εκμεταλλεύεται η Energean Oil & Gas, είναι ένα σημαντικό παράδειγμα στην περιοχή ως προς τον τρόπο με τον οποίο η παραγωγή πετρελαίου σε θαλάσσιες περιοχές συνυπάρχει με τον τουρισμό. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πώς λειτουργεί στην πράξη αυτό το μοντέλο και να διαπιστώσουμε τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία.

 

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα συνεχίζεται με επιτυχία επί 35 χρόνια αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς στρατηγικοί τομείς ανάπτυξης, όπως ο τουρισμός και η πετρελαϊκή βιομηχανία μπορούν να συνυπάρξουν. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη από αυτό που είδα στον Πρίνο. Η Κροατία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που σαφώς έχουν πολύ περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές και, προφανώς, μπορούν να μάθουν πολλά η μία από την άλλη.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντική την περιφερειακή συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ελπίζουμε αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει την αρχή για μία μακροπρόθεσμη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές».

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής:

 

«Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς να υποδεχθούμε την κα. Doric και τους συνεργάτες της στη μοναδική ελληνική παραγωγή πετρελαίου, στον Πρίνο. Η εμπειρία της παραγωγής στον Κόλπο της Καβάλας, στα γαλάζια και γεμάτα ζωή νερά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη υδρογονανθράκων όχι μόνο στη Δυτική Ελλάδα αλλά και γενικά στη ΝΑ. Μεσόγειο.

 

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μιας χώρας όπως είναι η Κροατία, με παράδοση στην παραγωγή φυσικού αερίου, στρέφεται στην τεχνογνωσία του Πρίνου και της  Energean μας καθιστά υπερήφανους όχι μόνο ως εταιρεία, διοίκηση και εργαζόμενους αλλά κυρίως ως Έλληνες. Και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της σημασίας που έχει η εμπειρία της παραγωγής υδρογονανθράκων για την ανάπτυξη του τομέα σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες και αναπτυγμένο τουρισμό.

 

Η Energean θεωρεί την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής ως γεωλογική συνέχεια της Δυτικής Ελλάδας και θα εξετάσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προοπτική συμμετοχής στον γύρο παραχωρήσεων θαλασσίων οικοπέδων, τον οποίο προετοιμάζει η Κροατία».

 

Υπενθυμίζεται ότι η Energean Oil & Gas έχει υποβάλει προσφορά για τρία θαλάσσια οικόπεδα στον διαγωνισμό στο Μαυροβούνιο, ενώ αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προσφορών για τις περιοχές της Αιτωλοκαρνανίας και της Άρτας/Πρέβεζας, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη.