γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Έναν Γολγοθά ζει από την περασμένη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ένα ζευγάρι στον Πρίνο της Θάσου που διαγνώστηκε με κορωνοϊό.

 

Το ζευγάρι αρχικά πήγε στο Κέντρο Υγείας για να εξεταστεί. Ο σύζυγος με αρκετά προβλήματα υγείας και η σύζυγός του ζήτησε να του χορηγηθούν αντιικά φάρμακα μιας και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Έγινε αίτημα προς τον ΕΟΠΠΥ, η χορήγηση των φαρμάκων εγκρίθηκε και εκδόθηκε η σχετική συνταγή.

 

Από εκείνη την ώρα αρχίζει και η περιπέτεια για τον ασθενή, αφού τα φάρμακα αποστέλλονται με κούριερ στο σπίτι. Καλό αυτό κατά μια έννοια αλλά τι γίνεται όταν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και τα φάρμακα αργούν να φτάσουν στον παραλήπτη;

 

Να σημειωθεί ότι η χορήγηση του αντιικού πρέπει να γίνει τα τρία πρώτα 24ωρα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων και, βέβαια, όσο νωρίτερα (από το πρώτο 24ωρο) τόσο καλύτερα.

 

Η οικογένεια άρχισε να αγωνιά καθώς οι μέρες περνούσαν με τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη των φαρμάκων να στενεύουν.

 

Η γυναίκα από το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου άρχισε τα τηλεφωνήματα στην προσπάθειά της να μάθει πότε θα παραλάβει τα φάρμακα ο ασθενής. Από το Κέντρο Υγείας που πήρε αρχικά, της είπαν ότι η αίτηση μπαίνει στο σύστημα και κανείς δεν γνωρίζει από το φαρμακείο ποιανού Νοσοκομείου θα αποσταλούν.

 

Επικοινώνησε με το φαρμακείο του Νοσοκομείου Καβάλας και από εκεί της είπαν ότι δεν υπάρχει κάποια συνταγή με τον συγκεκριμένο ΑΜΚΑ προς εκτέλεση. Μάλιστα αναρωτήθηκαν γιατί δεν ζητήθηκε τα φάρμακα να αποσταλούν στη Θάσο από το φαρμακείο του Νοσοκομείου Καβάλας. Είπαν στη γυναίκα να επικοινωνήσει με το δημόσιο φαρμακείο στον Εύοσμο όπως κι έκανε. Τελικά η συνταγή βρισκόταν εκεί και τα φάρμακα είχαν ετοιμαστεί για να αποσταλούν την επομένη.

 

Η οικογένεια βρέθηκε εγκλωβισμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αγωνιώντας για το αν ο ασθενής της με τα πολλαπλά προβλήματα υγείας προλάβει να ξεκινήσει τη λήψη των φαρμάκων.

 

Την ίδια ώρα είναι απορίας άξιο γιατί το σύστημα να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο ενώ η συνταγή θα μπορούσε να εκτελεστεί από την Καβάλα και να φτάσει άμεσα στον προορισμό της.

 

Είναι επίσης εύλογη η απορία τής γυναίκας που επικοινώνησε με το KavalaNews.gr για να μοιραστεί την ιστορία της «δηλαδή το Σαββατοκύριακο δεν μπορούμε να αρρωστήσουμε; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση μέχρι να περάσει το Σαββατοκύριακο και να παραλάβουμε τα φάρμακα με την κούριερ; Γιατί δεν μας είπαν να τα πάρουμε από την Καβάλα;» Ερωτήματα που καλό θα ήταν κάποιος να τα απαντήσει καθώς καλλιεργείται η ανασφάλεια στον κόσμο που περιμένει να εξυπηρετηθεί αγωνιώντας για τους δικούς του ανθρώπους.