Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου και ποιοι θα λάβουν αναδρομική βοήθεια. Τα ελληνικά παράδοξα με την χονδρεμπορική αγορά ενέργειας που έχει... αλλεργία στις μειώσεις τιμών.

 

Με... άγριες διαθέσεις έκανε ποδαρικό το 2023 με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος να ανησυχούν τα κρατικά ταμεία, τη στιγμή που οι πολίτες, ελέω επιδοτήσεων, θα πληρώνουν όσα πλήρωναν και τον Δεκέμβριο του 2022 ή και λιγότερα, σε κάποιες περιπτώσεις.

 

Στο πλαίσιο αυτό, τσιμπημένες είναι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιανουάριο που ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας και λειτουργούν ως «ασπίδα» προστασίας αξίας 840 εκατ. ευρώ στις ανακοινώσεις των χρεώσεων των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση της επιβάρυνσης των τιμολογίων ρεύματος ρίχνοντας την τελική τιμή καταναλωτή μεταξύ 15 και 19 λεπτών/KWh, έστω και αν... πονέσουν τα κρατικά ταμεία.

 

Με δεδομένο πως βρισκόμαστε σε περίοδο ενεργειακής κρίσης, η... ενεργειακή δίαιτα είναι απαραίτητη. Για να υπηρετηθεί πιστά αυτός ο στόχος, οι κρατικές επιδοτήσεις στοχεύουν σε ένα βαθμό στην επιβράβευση ιδιωτών και επιχειρήσεων, που καταφέρνουν να περιορίσουν την κατανάλωση του ρεύματος «πιάνοντας» τους στόχους της εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Πάντως, μεγάλος αριθμός νοικοκυριών θα έρθει αντιμέτωπος με ευχάριστες... εκπλήξεις καθώς η πλειονότητα των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος παρουσιάζει χαμηλότερες τελικές χρεώσεις για τον τρέχοντα μήνα. Οι διπλάσιες επιδοτήσεις τραβούν χειρόφρενο στις τιμές με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά για τις καταναλώσεις Ιανουαρίου να είναι χαμηλότεροι από 7% έως και 64%.

 

Οι αυξήσεις δηλαδή στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος περνάνε και δεν... ακουμπάνε τους καταναλωτές με τις επιδοτήσεις να «σώζουν» τα πορτοφόλια.

 

Επίσης η τιμή της επόμενης ημέρας με δεδομένο το πλαφόν που ισχύει στην αγορά χονδρικής δεν είναι η πραγματική καθώς μετά το πλαφόν, η τελική τιμή πώλησης του ρεύματος είναι χαμηλότερη.

 

Βέβαια, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, αν και για την ώρα δεν έχουν άμεσες επιπτώσεις στην τσέπη των καταναλωτών, φωτίζουν την προβληματική λειτουργία της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

 

Είναι ενδεικτικό ότι την εβδομάδα που μας πέρασε η Ελλάδα έφτασε να έχει ακόμα και την υψηλότερη τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος στην Ευρώπη προ επιδοτήσεων. Οι τιμές στην εν λόγω αγορά διαμορφώνονται με βάση το κόστος του φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα, δηλαδή εν προκειμένω του Δεκεμβρίου.

 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστερημένη αποτύπωση των μεταβολών των τιμών στην αγορά. Οι υψηλές πτήσεις που έκανε το φυσικό αέριο τον περασμένο μήνα απογείωσαν τις τιμές στη χονδρεμπορική ενώ αυτή την περίοδο οι τιμές του έχουν προσγειωθεί, κάτι ωστόσο που θα νιώσει η χονδρεμπορική αγορά... τον Φεβρουάριο.

 

Επιπλέον, η υψηλή συμμετοχή ακόμα και σήμερα του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή (περί το 40%) καθιστά την ελληνική αγορά «όμηρο» των ακραίων διακυμάνσεων στις διεθνείς τιμές.

 

Πέρα από αυτό, η άπνοια που επικρατούσε τις προηγούμενες μέρες... έκοψε τα φτερά των ΑΠΕ, η χαμηλή διείσδυση των οποίων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλει στη διατήρηση των χονδρεμπορικών τιμών σε απαγορευτικά επίπεδα.

 

Πώς διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις για τον Ιανουάριο

 

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 330 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφάται έως το 87% της αύξησης.

 

Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 280 ευρώ/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh.

 

Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 ευρώ/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

 

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ/MWh.

 

Επαγγελματικά Τιμολόγια

 

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 292 ευρώ/ΜWh. Απορροφάται σχεδόν το 80% της αύξησης.

 

Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134 ευρώ/MWh.

 

Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 ευρώ/MWh.

 

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 230 ευρώ/MWh. Απορροφάται έως το 92% της αύξησης.

 

Tην περασμένη Τετάρτη, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας αναδρομική επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για φούρνους, αγρότες και εμπόρους. Θα ισχύσει για τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2022 και αφορά συνολικά 1.250.000 παροχές, συνεπώς το μέσο ποσό ανέρχεται σε 68 ευρώ ανά παροχή και για τους δύο μήνες.

 

Η επιδότηση θα φανεί σταδιακά στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων ως πιστωτικό υπόλοιπο που θα αφαιρείται από το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρήσεις ανάλογα με την κατανάλωση.

 

Υπενθυμίζεται πως αυξημένες είναι οι χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, με την άνοδο να φθάνει το 29%.

 

Τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από τους ιδιώτες προμηθευτές κυμαίνονται από περίπου 36 λεπτά/KWh συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης συνέπειας, μέχρι και περίπου 52 λεπτά/KwH με τις περισσότερες εταιρίες να διαμορφώνουν τα τιμολόγια τους γύρω στα 46 λεπτά/KWh.

 

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που διατίθενται κι αυτό τον μήνα μέσω επιδοτήσεων, προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου.

 

Βασικός λόγος πίσω από την αύξηση των τιμών είναι η άνοδος των τιμών στην ενέργεια τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, με ώθηση κυρίως από το ακριβό φυσικό αέριο.

 

Τον Φεβρουάριο, αν και οι προβλέψεις είναι επισφαλείς, εκτιμάται πως οι επιδοτήσεις θα είναι μειωμένες, ιδίως αν συνεχιστεί η συγκράτηση του κόστους του αερίου στις διεθνείς αγορές με τους καταναλωτές να είναι «προστατευμένοι» όσο συνεχίζεται η βοήθεια από το κράτος.

 

πηγή: makthes.gr