Αν μία «είδηση» προέκυψε από την εν εξελίξει τριήμερη περιοδεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στην Καβάλα, αυτή είναι ότι υπάρχει σχέδιο υπό επεξεργασία για ειδική φορολογική ζώνη στη βόρεια Ελλάδα.

 

Αυτό προέκυψε ως δήλωση του κ. Αλεξιάδη κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άγγελο Τσατσούλη, ο οποίος έθεσε επί τάπητος μια σειρά από βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής.

 

Όπως τόνισε ο κ. Τσατσούλης, ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής παγκοσμίως (7,7%) βρίσκεται στα Σκόπια ενώ αναφέρθηκε και στο πλήθος επιχειρήσεων που επιλέγουν ως έδρα την Βουλγαρία (φόρος 10%), λέγοντας ότι πρόκειται κατά κανόνα για μικρές επιχειρήσεις που ψάχνουν τρόπο να επιβιώσουν.

 

Η απάντηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και μένει να φανεί αν θα μείνει απλά σαν «μια ακόμη δήλωση πολιτικού» για να κάνει έναν επικοινωνιακό ελιγμό ή αν όντως υπάρχει κάτι στα σκαριά που σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματά του.

 

Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε συγκεκριμένα ότι ο ανταγωνισμός με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες αποτελεί «τρομερό ζήτημα» κι έδωσε ως παράδειγμα ένα μπουκάλι αλκοόλ, που πωλείται στις Σέρρες έναντι 20 ευρώ εκ των οποίων τα 11 ευρώ είναι φόροι, ενώ στη Βουλγαρία οι αντίστοιχοι φόροι είναι μόλις 3 ευρώ (σχεδόν το 1/3).

 

«Δεν μπορεί η Σπάρτη και η Δράμα να έχουν τον ίδιο φορολογικό συντελεστή» είπε επίσης και χαρακτήρισε «καλή ιδέα» να γίνει η Θάσος ένας «φορολογικός παράδεισος».

 

Για το τελευταίο είπε συγκεκριμένα: «δεν μπορούμε να επιτρέπουμε ελληνικές επιχειρήσεις να κρύβουν τα έσοδά τους σε φορολογικούς παραδείσους ευρωπαϊκών χωρών… θα αναγκαστούμε κι εμείς να κάνουμε την Κέρκυρα ή την Ρόδο ή την Θάσο φορολογικό παράδεισο».

 

Μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας ή μια ειδική φορολογική ζώνη ή «να δημιουργηθούν ειδικές φορολογικές συνθήκες» ή φορολογικά κίνητρα λέγοντας μεταξύ άλλων:

 

«Αυτό που συζητάμε στο Υπουργείο, είναι η δημιουργία μιας γεωγραφικής περιοχής όπου σε φορολογικό επίπεδο θα ισχύουν διαφορετικά πράγματα από ό, τι θα ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, ακριβώς διότι πρέπει να κρατήσουμε εκεί τις επιχειρήσεις, την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας».

 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του ENA channel