Είναι το πρώτο που αδειάζει από τα ράφια σε κάθε κρίση… πανικού του καταναλωτικού κοινού. Το χαρτί υγείας είναι εκ των πραγμάτων μια ανελαστική δαπάνη, γιατί πρακτικά... δεν γίνεται διαφορετικά.

 

Η τιμή του αυξήθηκε έως και 90% τους τελευταίους 10 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έφερε η “ΜτΚ”: συσκευασία 1.200γρ. που πωλούνταν προς 3,50 ευρώ τον Δεκέμβριο και σήμερα διατίθεται προς 6,20 ευρώ!

 

Αναζητήσαμε σε τρεις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τις σημερινές τιμές πώλησης και συγκεκριμένα, την τιμή κιλού για ρολό με 3 φύλλα. Η φθηνότερη τιμή ήταν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (3,68 ευρώ, 4,83 ευρώ και 5,17 ευρώ/κιλό). Στα ίδια σουπερμάρκετ η ακριβότερη τιμή κιλού που εντοπίσαμε ήταν 11,91 ευρώ, 14,30 ευρώ και 16,51 ευρώ αντίστοιχα. Παρότι αυτή ήταν η αρχική τιμή, επί της οποίας εφαρμόζεται μια γενναία έκπτωση, είναι ενδεικτική του πόσο μπορεί να φτάσει να κοστίζει ένα είδος πρώτης ανάγκης.

 

Πού οφείλονται οι αυξήσεις

 

Πριν από το ράφι του σουπερμάρκετ έχουν προηγηθεί μια σειρά από υπέρογκες αυξήσεις σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή πρώτης ύλης μέχρι την επεξεργασία και τη μεταφορά του τελικού προϊόντος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς χάρτου, οι αυξήσεις που βλέπουμε στην τελική τιμή οφειλονται κατά 40% στις αυξήσεις στην τιμή της πρώτης ύλης, κατά 30% στο κόστος ενέργειας, κατά 20% στο κόστος μεταφοράς, ενώ ένα 10% επειδή... “δικαιολογείται” από το γενικότερο κλίμα ανατιμήσεων.

 

Για τους παραγωγούς χάρτου το κόστος της πρώτης ύλης αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής, ενώ άλλο ένα 20%-25% είναι το κόστος ενέργειας. Και στους δύο αυτούς τομείς οι τιμές αυξήθηκαν υπέρογκα. Στην α' ύλη το κόστος διπλασιάστηκε (από 600 ευρώ στα 1.200 ευρώ τον τόνο) ενώ στην ενέργεια τριπλασιάστηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και εξαπλασιάστηκε η τιμή του φυσικού αερίου.

 

Δείτε εδώ τη συνέχεια